Büyümede yüzde 4’ün altı sürpriz olmaz

Güncelleme Tarihi:

Büyümede yüzde 4’ün altı sürpriz olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2012 00:00

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, şu an itibariyle yüzde 4 büyüme tahminin ulaşılabilir bir tahmin olduğunu belirterek, “Yüzde 4’ün biraz aşağısına doğru sarkabilen bir rakam olursa da sürpriz olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin aşağı doğru revize edildiğini kaydeden Babacan, “Buna rağmen bizim yüzde 4 tahminimizi koruyor olmamız, göreli olarak büyümede beklenenden daha iyi performans gösterdiğimizi bize söylüyor. Bütün dünya geri giderken, Türkiye’nin yüzde 4’de duruyor olması başlı başına iyi bir gelişme. Yüzde 4 bile şu anda Avrupa’nın en yüksek büyüme oranlarından biri” diye konuştu.

Büyüme dengeli olmalı

NTV-CNBC ortak yayınına katılan Babacan şunları söyledi: “Geçen yıl Ekim ayında yüzde 4 tahmini ortaya koyduğumuzda, dünya ile ilgili beklentiler bugünkünden çok daha iyiydi. Büyümenin kompozisyonuna bakıldığında dış taleple, iç talep arasında güzel bir dengelenmenin söz konusu. Biz iç talep olmasın, iyice kısalım derdinde değiliz ama iç talep aşırı bir kredi genişlemesiyle oluyorsa ve ondan büyüme ihtimali varsa onu riskli görüyoruz. Bizim yaptığımız büyüyelim ama sıhhatli sürdürülebilir şekilde büyüyelim. Aşırı bir kredi genişlemesiyle bereber gelen büyüme, sürdürülebilir olmuyor ve kötü bir yan ürün olan cari açığı da beraberinde getiriyor.”

Haberin Devamı

Merkez takdir alıyor

Ali Babacan Merkez Bankası’na ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Merkez Bankamızın daha önce dünyada hiç bir yerde uygulanmayan bir politika setiyle, bu krizi çok çok başarılı bir şekilde yönettiğini görüyoruz. İlk başta biraz kuşkulu yaklaşılırken, bugünlerde Merkez Bankamız çok daha artan sayıda takdir alıyor. Merkez Bankamızın başarısı dünyada her açıdan tescil edilmiştir.”

Harcamalar yüksek

Ali Babacan, harcama ve yatırımlarla ilgili verilecek kararlar bulunduğunu, bu kararlara göre de yıl sonu itibariyle bütçe açığının nerede biteceğini OVP ile birlikte açıklayacaklarını kaydetti. Babacan, “Genel anlamda bu yıl için, gelecek yıl için koyduğumuz hedeflerden çok büyük sapmalar söz konusu değil. Bütçede bu yıl olabilecek sapma, maliye politikası dinamiklerini etkileyebilecek bir sapma olmayacak. Türkiye’nin borç dinamiğini etkileyecek bir sapma olmayacak” dedi.

İSO: İkinci çeyrek büyüme daha iyi olacak

Haberin Devamı

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) tarafından yılın ilk yarısını değerlendirmek üzere yapılan ‘Ekonomik Durum Tespit Anketi’ ekonomideki yavaşlamayı ortaya koyarken, yılın ikinci yarısı için de umut verdi. İSO Başkanı Tanıl Küçük, çalışmanın, 2012 ilk yarıda ekonomideki yumuşak inişi teyit eder şekilde sonuçlandığını belirterek, “Sanayi üretim rakamları da bu yönde seyretti. 2012 ilk çeyrekte ortalama yüzde 2.8 oranında artış gösteren sanayi üretimi 2012 ikinci çeyrekte yüzde 3.4 oranında büyüdü. Görüldüğü üzere, ikinci çeyrek üretim sonucu biraz daha iyidir. Bu sonuçlar ikinci çeyrek GSYİH büyüme oranının, ilk çeyreğe göre biraz daha iyi olacağına işaret ediyor. Diğer taraftan, 2012 ile belirginleşen yumuşak inişin yatay olarak devam ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyüme yüzde 4’ü aşar

Tanıl Küçük, 2012 yılının ikinci yarısında Avrupa Birliği’ndaki (AB() krizin derinleşmeyeceğini, iç talebin bir miktar hareketleneceğini ve baz etkisinin olumlu katkısını sürdüreceğini varsaydıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu koşullar altında 2012 ikinci yarı büyümesinin, 2012 ilk yarısının üstünde olacağını tahmin etmekteyiz. Bu bağlamda, 2012 yılı GSYİH büyüme oranının, programda öngörülen yüzde 4’ün üzerine çıkabilir.”
Anket sonuçlarına göre, ilk yarıda artış bildiren işletmeler oranı üretimde yüzde 53.5’den 49’a, iç satışlarda yüzde 52.1’den 46.1’e, dış satışlarda yüzde 44.7’den 43.1’e, yeni siparişlerde yüzde 48.8’den 46.9’a, istihdamda da yüzde 42.5’den 38.9’a geriledi.

Haberin Devamı

Kârlarda düşüş beklentisi arttı

İSO’nun anketindeki çarpıcı sonuçlardan bir tanesi ise iç satışlarda sorun yaşayan işletmeler oranındaki 10.4 puanlık artış oldu. 2012 yılı ilk yarı sonunda işletmelerin yüzde 31.8’i geçen yılın aynı dönemine göre kâr oranlarının daha yüksek olduğunu belirtti. Kâr oranlarının daha yüksek olduğunu belirtenlerin oranında 2.4 puanlık bir düşüş oldu. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde kâr oranlarında düşüş yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 25.3’den 29.3’e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!