Güncelleme Tarihi:
Ekonomistler ve ekonomi yönetimi, büyümenin ivme kaybı olsa da sürmesinin önemine dikkat çekerken veriler yüzde 4.5 seviyesindeki OVP büyüme hedefinin revizyonunu kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2016 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 3.1 ile beklentilerin altında arttı. Beklenti büyümenin yüzde 3.4 seviyesinde oluşmasıydı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin etkisiyle genel koşulların zayıfladığını ama ekonomideki yavaşlamanın kalıcı olmadığını söyledi.
Şimşek ekonomimizde iç talep ağırlıklı bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, "Bu yılın ikinci çeyreğinde de iç talebin büyümeye 5.2 yüzde puan katkı sağlarken; net dış talebin 2.1 yüzde puan negatif katkı ile büyümeyi sınırladığını söyledi.
TÜİK verilerine göre mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte önceki döneme göre yüzde 0.3 artış gösterdi.
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi Reuters'a yaptığı değerlendirmede, yüzde 4.5 yılsonu tahmine ulaşmanın neredeyse imkansız olduğunu bu yıl için yüzde 4 büyümeyi yakalamanın bile başarı olacağını söyledi.
BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ GSYH verilerinin ekonominin yavaşlayan bir hızda büyümeye devam ettiğini teyit ettiğini belirterek, şöyle dedi:
"Hükümetin yüzde 4.5'lik büyüme beklentilerine karşın 2016 GSYH büyümesinin yüzde 3.3 olacağı tahminimize devam ediyoruz. Beklentimize yönelik riskler 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kesinlikle aşağı yönlü. İkinci çeyrek GSYH büyümesi verileriyle beraber Türkiye 2016'nın ilk yarısında yıllık yüzde 3.9 büyümeyi başardı. Bizim görüşümüze göre 2016 yılının ikinci yarısında beklenen yavaşlama, hükümeti bu yıl için agresif büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmeye zorlayacak."
Verilere göre GSYH yılın ilk yarısında yüzde 3.9 artış gösterirken 2016 ilk çeyrek için daha önce yüzde 4.8 olarak açıklanan büyüme yüzde 4.7 olarak revize edildi.
RİSKLER AŞAĞI YÖNLÜ
Halk Yatırım tarafından yayımlanan notta ise büyümede yılın ikinci yarısına ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğu belirtilerek, "Özellikle, üçüncü çeyreğe ait öncü göstergeler, hem 15 Temmuz'da gerçekleşen başarısız darbe girişiminin olumsuz etkisi hem de iki bayramı içeren dönem olması dolayısıyla, büyüme oranında önemli bir yavaşlama olabileceğine işaret ediyor. Son çeyrekte tekrar toparlanmanın görülebileceği varsayımı altında, tüm yıl için yüzde 3.3'lük büyüme tahminimizi koruyoruz" görüşüne yer verildi.
Reuters'ın 22 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankette ekonomistler bölgedeki coğrafi riskler, başarısız darbe girişiminin kısa süreli de olsa etkisi ve Rusya ile anlaşmazlığın turizm başta olmak üzere ekonomiye etkilerinin yılın kalanında büyüme üzerinde risk unsuru olabileceğini belirtmişlerdi. Ankette büyümenin yıl sonuna ilişki büyüme beklentileri yüzde 3.5 seviyesinde.
"ÖNEMLİ BİR BAŞARI"
Orta Vadeli Program'a (OVP) göre 2016'da yüzde 4.5 büyüme öngörülürken, ekonomi yönetimi ise yılın yüzde 4 civarında, belki de üzerinde bir büyümeyle yılın tamamlanacağını öngörüyor ve bu seviyelerin de "önemli bir başarı" olarak görülmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise ekonominin dış konjonktürün etkisiyle bir miktar ivme kaybetmekle birlikte, yılın ilk yarısında yüzde 3.9 büyüdüğünü, global sorunlar ve yurt içi gelişmelere karşı iç talepteki canlılığın devam etmesinin olumlu olduğunu söyledi.
Hükümet olarak uygulamaya koyulan reformlar ile üretim, yatırım ve ihracata uygulamaya başlanan destekleyici politikaların önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlerin ivmelenmesine destek olacağını da belirten Ağbal sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki dönemde, yatırımları ve istihdamı teşvik eden politikalarımız, Ar-Ge yoğun ve yenilikçi üretim ve hizmetlere sunduğumuz süper teşviklerle büyümemiz hız kazanmaya devam edecektir. Böylece gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğiz ve gelişmiş ülkeler liginde yer alacağız."