Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi dış kredi kullanımında son yılların rekorunu kırarak, 55 trilyon lira tutarında dış borç alacak. Bu yıl 87 trilyon 477 milyar lira tutarında yatırım planlayan İSKİ de bunun 29 trilyon 239 milyar liralık bölümünü dış kaynakla karşılayacak. Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Tayyip Erdoğan'ın faizle dış kredi kullanımına karşı olmasına karşın, döneminde belediye 13 trilyon lira, İSKİ ise 39 trilyon lira tutarında dış kredi kullandı.
Göreve geldiği günlerde, önceki dönemlerde belediye ve İSKİ yönetimlerinin dış kredi kullanmalarını sert biçimde eleştiren Tayyip Erdoğan, yatırımları öz kaynakla gerçekleştirileceğini, faiz karşılığında dış kredi kullanmayacağını iddia etmişti. Göreve geldiği yıl 2.1 trilyon, ertesi yıl 331 milyar lira tutarında dış borç kullanmak zorunda kalan eski Erdoğan, bu konudaki sözünü 1996’da tutabilmiş, dış borç kullanmamıştı. 1997 yılında 6.5 trilyon, geçen yıl 4 trilyon lira tutarında dış borç kullanılmasıyla, Erdoğan döneminde belediyenin dış borçlanma tutarı 13 trilyon liraya ulaşmıştı.
Bu yıl 55 trilyon lira tutarında dış borç kullanmaya hazırlanan Erdoğan, görevden alındığından, döneminde hazırlanan bütçeyi uygulama olanağı bulamadı. 55 trilyon lira tutarında dış borçlanmayı hedefleyen 1999 Mali Yılı Bütçesi, Erdoğan'ın yerine seçilen Ali Müfit Gürtuna tarafından uygulanacak.
İSKİ ise son 4.5 yılda, bugünkü kurla toplam 39 trilyon lira karşılığında dış kredi kullandı. 1999 Mali Yılı Bütçesi, 274 trilyon 356 milyar 539 milyon lira olarak belirlenen iSKİ'nin 1999 Yılı Yatırım Programı'na göre, bu yıl içmesuyu projelerine 27 trilyon 522 milyar lira, kanalizasyon projelerine ise 47 trilyon 374 milyar lira harcanacak. Kamulaştırma ve makine teçhizat alımı harcamaları ile birlikte toplam 87 trilyon 477 milyar lirayı bulan İSKİ 1999 yatırımının, 29 trilyon 239 milyar liralık bölümü dış kaynakla karşılanacak.
ATIKSU ARITMAYA 120 TRİLYON
İSKİ, İstanbul'un denizini ve içmesuyunu kirleten atık suların arındırılmasını sağlayacak tesislere 120.3 trilyon lira harcıyor. Bedrettin Dalan, Nurettin Sözen ve Tayyip Erdoğan dönemlerini kapsayan son 15 yılda, İSKİ tarafından Haliç, Boğaz ve Marmara'ya dökülen atıksuların arıtılması için trilyonlarca lira harcanarak kurulan tesisler, şimdilik kentin atıksuyunun yüzde 47'sini arıtacak.
Marmara Denizi, Haliç ve Büyükçekmece Gölü'nün kirlenmesinin önlenmesi için oluşturulan, ‘Güney ve Kuzey Haliç Kollektörü’, ‘Büyükçekmece Batı Kollektörü’, ‘Heybeliada ve Kınalıada Atıksu Kollektör ve Deniz Deşarjı Tesisleri’, ‘Kadıköy Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı’ ile ‘Tuzla Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin toplam maliyeti 58.5 trilyon lirayı buluyor.
İstanbul'un içmesuyu kaynakları olan Elmalı ve Ömerli barajlarına atıksu girişini önleyecek ‘Ön Arıtma Tesisi, Deniz Deşarjı ve Tünel’ ile ‘Paşaköy Arıtma Tesisi ve Tüneli’ ve ‘Sultanbeyli-Samandra Atıksu Kollektörleri’ne 16.8 trilyon lira harcanacak. Küçükçekmece Gölü'nün içmesuyu kaynağına dönüştürülmesi amacıyla, göle akan atıksuların arıtılması için kurulacak tesisler de yaklaşık 45 trilyon liraya malolacak.