Güncelleme Tarihi:
İBB iştiraklerinden İSYÖN, BELTUR, BELBİM, İSBAK, İSTANBUL Enerji’de sermaye artırımına gidilirken, İSTAÇ ve KİPTAŞ’a ise finans ihtiyacının karşılanması için iç borçlanma yetkisi verildi. Söz konusu şirketler, karar doğrultusunda, finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, gelirlerinin yüzde 10’unu geçmemek şartıyla yurtiçi bankaları, kredi kuruluşları ve diğer kişi kuruluşlara iç borçlanma yapabilecek. Buna göre, İSTAÇ 70 milyon, KİPTAŞ ise 149.4 milyon lira iç borç yoluna gidebilecek. İBB şirketlerinin yeni sermaye arttırımları şöyle
İSYÖN: İBB Gürpınar Su Ürünler Hali’nin işletmeciliğini yapan İstanbul Yönetim Yenileme Anonim Şirketi (İSYÖN), şirket sermayesini 10 milyon lira artırarak, 5 milyon 480 bin liradan 15 milyon 480 bin liraya çıkardı.
BELTUR: 2016 yılında turizm sektöründe gelirlerin düşmesi, kâr marjlarının çok düşük kalması ve personel maliyetlerindeki artışın ürün fiyatlarına yansıtılmadığı, yeni girişimlerde bulunabilmek için finansa ihtiyaç olduğu belirten BELTUR AŞ, 11 milyon lira olan şirket sermayesinin 30 milyon lira artırılarak 41 milyon lirasına çıkarılmasını kararlaştırdı. BELTUR, İstanbul’daki tarihi köşk ve mekanlar ile Anadolu ve Avrupa yakasında 13 sahil kafe, 40 hastanede 66 kafeterya, İstanbul Şehir Hatlarına ait 24 gemi, 3 alan kafe, 4’ü metrobüs duraklarında olmak üzere toplam 121 noktada kafeterya hizmeti veriyor.
BELBİM: İBB’nin elektronik para kuruluşu olarak hizmet veren Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Anonim Şirketi BELBİM de, 7 milyon 890 lira olan şirket sermayesini 25 milyon lira artırarak 32 milyon 890 liraya çıkardı. İstanbul toplu ulaşım hizmetlerinin ücretlendirilmesinde kullanılan İstanbulkart ve diğer ödeme araçlarını 15 yıllığına işletmek üzere geçen yıl İETT’den devralan BELBİM önümüzdeki dönemde “İstanbulkart”ı, İstanbulluların günlük ihtiyacını da karşılayıp, İGDAŞ, İSKİ gibi fatura ödemelerinde de kullanabilecekleri “Şehirkart”a dönüştürmeyi amaçlıyor.
İSBAK: İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri Anonim Şirketi İSBAK, “Akıllı Şehir” vizyonu kapsamında teknoloji ve yeni girişimler ihtiyacı nedeniyle sermaye artırımına giderek, 32 milyon 271 bin lira olan sermayesini 40 milyon lira artırarak 72 milyon 271 bin liraya çıkardı.
İstanbul Enerji: Enerji verimliliği ve yönetimi, mimari aydınlatma, toptan ve perakende akaryakıt tedariki ile akaryakıt istasyonu işletmeciliği alanlarında faaliyet sürdüren İstanbul Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTANBUL ENERJİ AŞ) de sermaye artırımına gitti. Mevcut sermayesi 20 milyon 635 lira olan şirketin ticari faaliyetlerini daha etkin sürdürmesi amacıyla İBB’ye ait, toplam 77 milyon 785 bin lira değerindeki 8 adet gayrimenkul, şirketin faaliyetlerinde değerlendirilmesi amacıyla aynı sermaye olarak konuldu. Şirketin sermayesi böylelikle 98 bin 420 bin liraya çıkarılmış oldu.