Büyükekşi: Pariteden korumanın en iyi yolu Türk parasıyla satmak

Güncelleme Tarihi:

Büyükekşi: Pariteden korumanın en iyi yolu Türk parasıyla satmak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 11:22

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Pariteden en iyi korunmanın yolu şu anda Türk parası ile satmak. Rusya ile konuşulan oydu. Onların bize ruble ile satması, bizim onlara TL ile satmamız. Hüsnü Özyeğin ile konuştuk 'ben yaparım' dedi.

Haberin Devamı

Hatta 'bir kaç aylık hedge edebilir misiniz' (Kurlardaki değişikliklerden kaynaklanabilecek zarar riskini azaltmak amacıyla yapılan işlemler) dedim 'olabilir' dedi” diye konuştu.

Erbil'de düzenlenen Türk-Irak İş Forumu sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Büyükekşi, foruma 300 Türk, 300 Kürt işadamı olmak üzere 600'e yakın işadamının katıldığını söyledi.

Gösterilen ilginin de son derece iyi olduğunu ifade eden Büyükekşi, Neçirvan Barzani ile de biraraya geldiklerini, orada da çok samimi görüşmeler olduğunu, Neçirvan Barzani'nin “enerji yatırımı yapın” dediğini belirtti.

Mehmet Büyükekşi, Erbil;de önümüzdeki dönemde yeni bir alışveriş merkezi açılacağını, bu alışveriş merkezinde yaklaşık 50 Türk markası yer alacağını kaydetti.İlk 6 ayda Türkiye'nin Irak'a yaptığı ihracatta yüzde 5 artış olduğunu söyleyen Büyükekşi, Irak'ın Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 10. ülkeden 5.
ülkeye geldiğini vurguladı.

“ÇİN'DE TÜRK MALI YAZIP BURALARA SATIYORLAR”

Türkiye'nin aşırı rekabetin olduğu, kaliteye aşırı duyarlı olan Avrupa Birliğine mal satabildiğine, son 10 yılda Türk malı imajının yol aldığına işaret eden Büyükekşi, “Şu anda bize başka şikayet geliyor, özellikle bu son olaylardan sonra tam tersi Çin'de mallara Türk malı yazıp buralara satıyorlar, bütün bu komşu ve çevre ülkelere. Çin hükümetinin orada tedbir alması lazım. Bir de bu ülkelere girerken gümrüklerde o malın hangi ülkenin malı olduğunun kontrol edilmesi lazım. Eskiden Made In Italy falan yazarlardı, şimdi tam tersi” diye konuştu.

İLK HEDEF RUSYA VE IRAK

Aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Üyesi olan Büyükekşi, ihracat stratejisinde iki önemli hedef ülkenin Rusya ve Irak olduğunu belirterek, THY'nin hem Erbil'e hem de Basra'ya uçmak için karar aldığını, merkezi hükümetin kurulmasının beklendiğini, izinleri aldıklarında her şeylerinin hazır olduğunu, uçmaya başlayacaklarını belirtti.

Mehmet Büyükekşi, “Zaten bizim uçuş yaptığımız yerlerde ticaretimiz hemen artıyor. Yüzde 5 ile yüzde 20 arasında değişiyor” dedi.
THY;nin 1 Temmuz'da Karadağ;a, 5 Temmuzda İran;ın Şiraz şehrine, 15 Temmuz'da da Gana;nın başkentine uçacağını açıklayan Büyükekşi, “Belli bir süre sonra bakacağız ki Gana ihracatımız artacak, gidiş-gelişler başlayacak. Şiraz'a uçmasıyla İran'a da artacak. Temel Bey'le konuştuk, THY'nin ilk uçuşu olan yerlere biz de TİM olarak işadamı heyeti götüreceğiz, oradaki işadamları ile orada ilk teması, oranın sanayi odası, ticaret odası kim varsa karşı tarafta, orada birlikte toplantı yapacağız. TİM ile THY işbirliği yapacak” diye konuştu.

Pariteden en iyi korunmanın yolunun şu anda Türk parasıyla satmak olduğunu, Türk parasının durmadan değerlendiğini söyleyen Büyükekşi, “Rusya ile konuşulan oydu. Onların bize Ruble ile satması, bizim onlara TL ile satmamız. Ondan sonra bunu oradaki bir iki banka ile konuştuk, Hüsnü Özyeğin ile konuştuk, 'Ben yaparım' dedi. Hatta ben 'Bir kaç aylık hedge edebilir misiniz?' dedim, 'Olabilir' dedi. Tekrar bir araya gelip bir konuşma yapacağız. Kurdan dolayı ihracatçılar çok zarar ediyor” şeklinde konuştu.

TÜRK-IRAK İŞ FORUMU

Bu arada Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türk-Irak iş Forumu'nda, Bakan Çağlayan, Türk firmalarının Irak ve bölgedeki iş ilişkilerini artırmak ve görev almak istediklerini belirtti.Çağlayan, bölge işadamlarına, Türk mallarını tercih ettikleri için teşekkür ederken, Türk işadamlarından da Türk imajına yakışır işler yapmaya devam etmelerini istedi.

Forumda konuşan Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi de emniyet olmazsa ticaretin olmayacağını belirterek, “Bizim emniyetimiz bölgenin emniyeti, bölgenin emniyeti bizim emniyetimiz” diye konuştu.Irak Bölgesel Yönetimi Planlama Bakanı Ali Sindi ise bankacılık, elektrik, inşaat ve altyapı alanlarında Türk şirketlerinin daha aktif olmasını beklediklerini kaydederek, “Özellikle bize enerji yatırımı yapın. Sanayi elektriği önemli bir sorun. Biz Türkiye;nin her alandaki deneyimlerinden yararlanmak istiyoruz. Bu kapsamda makro ekonomik reformlarından da yararlanmak istiyoruz” dedi.

Sindi, Türk mallarının kalite kontrolü konusunda Türkiye ve bölge yönetiminin daha iyi koordine olması gerektiğini söyledi.Bölgesel Yönetimin Belediyeler ve Turizm Bakanı Semir Abdullah da bölge turizmini geliştirmek istediklerini, bu nedenle Türkiye;nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini vurguladı.Erbil Ticaret Odası Başkanı Darical Hayat da Halil İbrahim sınır kapısında TIR'ların uzun kuyruklarda beklediğini belirterek, yeni kapının bir an önce açılmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!