Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük reklam yarışması Istanbul Intercontinental Advertising Cup (IICAC), yaratıcılığın en önemli isimlerini İstanbul’a getiriyor. Kısaca The CUP olarak anılan organizasyon kapsamındaki Yaratıcılık Zirvesi’nin en önemli konuklarından biri, yüzyılın deneyini gerçekleştiren Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu’ndaki (CERN) ekibin başındaki isim olan Profesör Doktor John Ellis. Ellis, 7-12 Mart tarihleri arasında düzenlenecek organizasyonun final gününde yaratılışın mucizesini anlatacak.
John Ellis, dünyanın en önemli fizikçileri arasında gösteriliyor. Yaklaşık iki yıl önce medyanın gündemini uzun süre meşgul eden bir haber, insanlığa kainatın sır perdesini aralayabileceği umudunu yaşatmıştı. Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” (LHC), 13.7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen ‘Büyük Patlama’dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin ve evrenin var oluş bilmecesini çözmeye aday olmuştu. Yüzyılın bu en heyecan verici deneyi, Türkiye’nin de 2011 itibariyle aday olduğu Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu’nda devam ediyor.
35 yıldır CERN’de çalışıyor
John Ellis, 12 yaşından beri nihai ‘neden’ ve ‘nasıl’ sorularına cevap arayan bir bilim insanı. Karanlık madde, atom altı parçacıkları, kara delikler… Bilim dünyasının bu ünlü bilinmezleri onun için günlük meseleler. John Ellis yaklaşık 35 yıldır Avrupa Nükleer Araştırmalar Kurumu’nda teorik fizikçi olarak çalışıyor. Maxwell Madalyası ve Paul Dirac ödüllü fizikçi, 1985 yılından beri Royal Society of London üyesi. Southhampton Üniversitesi ve Uppsala Üniversitesi tarafından Onur Doktorası verilen John Ellis, Yerçekimi Araştırmaları Vakfı Ödülü’nün de iki kez sahibi oldu.
Aynı zamanda Britanya’daki King’s College London’da Teorik Fizik Profesörü olan Ellis, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyinde yer almak ve verileri kullanmak isteyen uluslararası araştırmacılar ile CERN Yönetimi arasındaki iletişimi de sağlıyor. Şimdiye kadar dünyanın pek çok yerinde bilimsel söylemi yaymak için konferanslara katılan Ellis, Avrupalı olmayan ulusları da CERN’deki fizik araştırmalarına dahil etmek için gösterdiği çabalarla tanınıyor.
Teori Bölümü’nü 6 yıl yönetti
CERN’de bugüne kadar çalıştığı konular arasında süper simetri, karanlık madde, nötrino fiziği, kuantum yerçekimi gibi konular yer alıyor. CERN Teori Bölümü’nü altı yıl yöneten Ellis, şimdi kurumun üye olmayan ülkelerle olan ilişkilerini yürütüyor ve parçacık fiziğinin farklı ülke ve düşüncelerden insanları bir araya getirmek için harika bir araç olduğunu düşünüyor.
‘Büyük yaratımın’ sırrına ömrünü adayan bu önemli bilim insanı, IICAC Yaratıcılık Zirvesi’nde de yaratılışın mucizesi hakkında birikim ve görüşlerini aktardığı bir konuşma yapacak.