Demet CENGİZ
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2008 00:00
Organize perakende ve erken İstanbul indirimi el ele verince temmuz ayında İstanbul’da tüketici enflasyonu (TÜFE), Türkiye genelinin altında kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) temmuz ayında Türkiye genelinde TÜFE yüzde 0.58 artarken, İstanbul’da yüzde 0.21 geriledi. İstanbul Ticaret Odası verilerine göre ise İstanbul’da TÜFE yüzde 1.86 düştü.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) temmuz ayında Türkiye genelinde tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 0.58 artarken, İstanbul’da yüzde 0.21 geriledi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) rakamlarına göre ise İstanbul’da TÜFE yüzde 1.86 düştü. İstanbul’da enflasyonun Türkiye ortalamasının gerisinde kalmasının temel sebebi olarak indirimler, organize perakendenin yaygın olması ve perakendeciler arasındaki rekabet gösteriliyor. TÜİK Ulusal Hesaplamalar ve Ekonomik Göstergeler Dairesi Başkanı Mehmet Aktaş, İstanbul’da enflasyonun Türkiye ortalamasının altında yer almasının çeşitli sebepleri bulunduğunu, bunun en çok da rekabet şartlarıyla ilgili olabileceğini söyledi. Aktaş, TÜİK rakamlarına göre de İstanbul’daki fiyat artışının Türkiye ortalamasının altında seyrettiğini söylemekle yetindi.
Fark yüzde 2.44
Türkiye-İstanbul temmuz ayı enflasyon oranları arasındaki fark İTO’nun İstanbul enflasyonu dikkate alındığında yüzde 2.44 oluyor. TÜİK’in kendi rakamları karşılaştırıldığında ise Türkiye-İstanbul enflasyon oranları arasındaki fark yüzde 0.89. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İTO ve TÜİK enflasyon rakamlarının farklı çıkmasının nedenini, "Bizde TÜFE’de giyim harcamalarının ağırlığı yüzde 12.78 ve gıdanın ağırlığı yüzde 42.49. Buna karşılık TÜİK’te giyimin ağırlığı yüzde 8.07, gıdanınki ise yüzde 28.63" sözleriyle açıkladı.
Erken indirim
Murat Yalçıntaş, İstanbul’da temmuz ayı enflasyon rakamlarının Türkiye ortalamasının altında çıkmasını şöyle açıkladı: "İstanbul’da sezon indirimleri erken başlar ve yüksek oranlı indirim uygulanır. Ayrıca bu şehirde rekabet çok daha fazla ve yoğun yaşanır. Gıda ve giyimde İstanbul erkenden yüksek oranlarda indirime girince enflasyon temmuz ayında düşük kaldı. Enflasyon rakamlarının İstanbul’da daha düşük çıkmasının bir nedeni de organize perakende. Büyük perakende şirketlerinin İstanbul merkezli olması etkili oluyor" dedi. Organize perakendenin yaygınlaşmasıyla rekabetin arttığına ve bunun tüketici açısından olumlu sonuçlar doğurduğuna değinen Yalçıntaş, "Ancak kontrolsüz bir şekilde olursa bu küçük esnafı yok eder. Bir kısır döngü yaratır. Küçük esnafı mağdur etmeyecek, onları öldürmeyecek önlemler alınmalı. Denge çok önemli. Organize perakende ekonominin kayıt altına alınmasında da çok olumlu" diye konuştu.
Organize kontrol
Organize perakendecilerin enflasyondaki artışı kontrol edici unsurlar olduğunu vurgulayan Real Hipermarketleri Genel Müdürü Kubilay Özerkan, "Bütün piyasayı yakından takip edip, binlerce üründe fiyatları, haftalık ve günlük olarak kontrol edip, piyasadaki en ucuz fiyata göre ayarlıyoruz" dedi. Özerkan, geçtiğimiz aylarda yaşanan gıda fiyatlarındaki artışlardan müşterilerin etkilenmemesi için gerek yurtiçinden, gerek yurtdışından büyük volümlerle bağlantılar yaparak, eski fiyattan aldıkları ürünleri, müşterilerine yine eski fiyattan sunduklarını da hatırlattı.
Nakkaş: Durgunluk giyimi vurdu, fiyatlar geriledi
TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş, temmuz ayında yüzde 8 gerileyen giyim ve ayakkabının enflasyon rakamını aşağı çektiğini belirterek şunları şöyledi: "İçinde bulunduğumuz ay itibariyle hazırgiyim sektörü olarak indirim dönemini yaşıyoruz. Bu, sektörümüzdeki fiyatların gerilemesinde en önemli etken. Doğal bir süreç aslında. Ancak, geçmiş yıllara baktığımızda enflasyonun düşmesinde yüzde -8 gibi büyük bir oranı hatırlamıyoruz. Bu yüksek oranda, piyasadaki durgunluk asıl belirleyici rolü üstlendi. Bu tablo, sektörün içinde bulunduğu resmi en net şekilde ortaya koyuyor. Sektör olarak, defalarca dile getirdik: Ekonomi yönetimi sektörün bu kötü gidişine son vermek için söylemden eyleme geçmeli. Üzerinde mutabakata vardığımız acil önlemleri hayata geçirmeli."
Tüketici alışverişten uzak kalmayı seçti
TÜRKİYE Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş, enflasyonun gerilemesinde hazır giyim ve ayakkabı sektörünün yüzde - 8 gibi bir oranla katkıda bulunmasını mevsimsel indirim döneminde olmaya bağladı. İşlerin zaten keyifli geçmediğini belirten Kızıltaş, "Bu durgunluğa bir de son altı ayda yaşadığımız ve Türkiye gündemini işgal eden olaylar eklendi. Yaratılan bu psikoloji içinde tüketici tamamen alışverişten uzak kalmayı tercih etti. Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuzda yüzde - 8’i daha iyi analiz etmek mümkün oluyor" dedi.
BMD: Bu yıl indirimler uzun süredir devam ediyor
BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit ise temmuz ayı enflasyon rakamlarının beklenenden yüksek çıktığını belirterek, "Hazır giyim sektörüne bakıldığında Mart ve Eylül aylarında, biten sezona ait mallar indirime girer ve fiyatlar en düşük seviyeye iner. Fiyatların, her yıl sezon girişi olan Nisan ve Ekim aylarında ise bir önceki aya göre bir artış gösterir. Fakat bu yıl indirimler uzun bir süredir devam ediyor. Bu da fiyatlar üzerindeki baskıyı azalttı" dedi.
Tüketici enflasyonu
(TÜFE) rakamları
Temmuz ayı Türkiye genelinde TÜİK’e göre enflasyon yüzde 0.58 oldu.
TÜİK’e göre temmuz ayında İstanbul’da enflasyon yüzde 0.21 geriledi
Temmuz ayı İstanbul enflasyonu İTO’ya göre yüzde - 1.86 oldu
Türkiye-İstanbul enflasyon oranları arasındaki fark İTO’ya göre yüzde 2.44.
Türkiye-İstanbul enflasyon oranları arasındakifark TÜİK’e göre yüzde 0.89.