Güncelleme Tarihi:
HAZIRGİYİM sektörünün en önemli oyuncularından biri olan Koton, ‘makyaj’ yapmaya hazırlanıyor. Geçen yıl oje ve parfüm üretimi, ardından da vücut bakım ürünleri üretimine girerek kozmetik dünyasına adım atan Koton, nisan ayı içinde Koton’un 120 mağazasında ‘Koton Beauty’ markası altında ‘make up’ (makyaj) ürünlerini de satışa çıkaracak. Koton yüz, göz ve dudak için hazırladığı ve tümünü Türkiye’de ürettirdiği ’renkli kozmetik’ ürünleriyle sektördeki global perakende devleriyle rekabeti kızıştırmayı hedefliyor.
1.5 YILDIR ÇALIŞIYORUZ
Koton Yönetim Kurulu Eş Başkanı Gülden Yılmaz, bir buçuk yıldır süren renkli kozmetik çalışmalarının son noktaya geldiğini, Koton Beauty Makeup için Londra’da yapılan çekimlerin de çok iyi geçtiğini söyledi. Yılmaz, “1.5 yıldır make up ürünleri için çalışıyoruz. Çok farklı bir alan çok şey öğrendik. Heyecanlıyız. Bu alanda Türkiye’de çok iyi üreticiler var’ dedi. Kozmetik alanında ilk olarak parfüm ve oje üreten Koton’un şu an tüm esanslarını Türkiye’den sağladığı 3 erkek, 4 kadın parfümü bulunuyor. Gülden Yılmaz, kozmetikdeki gelişmelerini şöyle anlattı:
7/24 DOKUNACAĞIZ
“Türkiye’nin esans konusunda bu kadar iyi olduğunu hiç bilmiyorduk. Parfüm ve ojeyle başladık, el kremleri, vücut bakım ürünlerine geçtik. Ve tüm bunların ikinci versiyonu bizim için renkli kozmetik ürünleri oldu. Farlar, rujlar, allıklar, kapatıcılar, maskara, yüz parlatıcıları. Koton Beauty ürünlerinin endüstriyel tasarımları konusunda yurtdışından destek aldık. Koton markasıyla 7/24 hayatın her alanına dokunup uygun fiyatlı ürünler üretmeyi hedefledik. Koton Beauty şimdilik Koton mağazalarında olacak. Ama ileride Koton çatısı altında Koton Beauty mağazaları da açılabilir.”
Göz dudak ve yüz ürünlerİ
KOTON, çocuk giyim ve iç giyimin ardından ‘Koton Sport’ ve ‘Koton Bebek’ ile Koton markalı ürünlerdeki çeşitliliği artırmıştı. 2 yıldır kozmetik sektörüne girme amacıyla hazırlık yapan Koton’un bu alandaki ilk ürünleri ojeler ve parfümler olmuştu. Koton’un Koton Beauty markası altındaki makyaj serisinde de göz, dudak ve yüz ürünleri hazırlandı. Üretimin tümü Türkiye’de yapılıyor. İlk etapta ürünler Türkiye’deki mağazalarda satışa sunulacak.
140 milyon $ yatırım
KOTON Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, 2018 yılında 30’uncu yıllarını kutlayacaklarını belirterek, “2018’de toplam 780 mağazaya ulaşmayı ve 6 milyar lira ciro yapmayı hedefliyoruz. Bu yıl da 32’si yurtiçinde 35’i de yurtdışında toplam 67 mağaza açmayı hedefliyoruz. Bu yıl 140 milyon dolarlık yatırım yapacağız” dedi.
Yüzde 50’si Hollandalı
1988 yılında ihraç fazlası ürünleri satma amacıyla Yılmaz Yılmaz ve Gülden Yılmaz çifti tarafından kurulan Koton, 1995’ten sonra kendi üretimini yapmaya başladı. Koton ilk yurtdışı mağazasını 1996’da Münih’te açtı. 2001’den bu yana hızla büyüyen Koton’un yüzde 50’lik hissesini 2012’te 500 milyon dolara özel girişim sermayesi Turkven’in sahip olduğu Hollandalı merkezli Nemo Apparel BV satın aldı.
Kozmetik % 10 büyüyor
TÜRKİYE’de her yıl ortalama yüzde 10 büyüme kaydeden kozmetik sektöründe yerli üreticiler de hızla büyüyor. Türkiye’de kozmetik sektörünün büyüklüğü 3 milyar dolar. Flormar, Pastel, Golden Rose gibi yerli markalar başta AVM’ler olmak üzere hızla mağazalaşıyor. Yerli markalar en büyük ihracatı Irak, Rusya, İran, Ukrayna, Almanya, Azerbaycan, Libya, Polonya, Romanya ve Birleşik Arap Emirliklerine yapıyor.