Güncelleme Tarihi:
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal büyük bir yabancı ortaklığın sinyalini verdi.
Bir grup ekonomi gazetecisiyle bir araya gelen Önal, “Yabancı bir şirketle Türkiye’de yeni nesil teknolojiler üretmek üzere ortak yatırım için görüşüyoruz. Söz konusu iş birliğimizle, Türk mühendislerin de katkılarıyla üreteceğimiz yerli teknolojiyi yurtdışına ihraç edeceğiz” dedi. Önal, iki ay sonra yeni iş modelini kamuoyuna anlatacaklarını da sözlerine ekledi.
Türkiye’nin dijitalleşmesi için 2005’ten bugüne kadar 20 milyar dolarlık yatırım yaptıklarına dikkat çeken Önal, “2022’den 2023’e yatırımlarımız ilk 9 ayda yüzde 74 büyüdü. Yıl sonunda da bundan aşağı inmeyecektir. 2024 yatırım rakamını şubatta açıklayacağız. Ancak Türk Telekom’un yatırım trendi devam edecek” dedi.
GÖZLER İMTİYAZDA
2024’teki en önemli gündem maddelerinin imtiyaz süreci olduğuna dikkat çeken Önal, “Bu yılın başında sabit hat hizmetleri imtiyaz sözleşmesinin yenilenmesi için BTK’ya başvurduk. Çerçeve dokümanı hazırlayıp düzenleyici kuruma sunduk. İmtiyaz Şubat 2026’da bitecek. Türk Telekom da bunun için bedel ödeyecek. Bu rakamı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile BTK belirleyecek. Biz 25 yıllık bir uzatma olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin fiberleşmesinin ve dijital dönüşümünün tamamlanması adına imtiyazın yenilenmesinin büyük önem taşıdığını da öne süren Önal “Mobilde 2G sözleşmesini 2026’da 2029’a uzatacağız. Diğer operatörlerin de 2029’da bitiyor. Böylece tümü aynı anda bitecek” ifadelerini kullandı.
YENİ HALKA ARZ
İmtiyaz konusunun netleşmesinin ardından şirketin önünün açılacağını belirten Önal ikincil halka arzın da gündeme gelebileceğini söyledi. Önal şöyle devam etti:
“Bu konuda kararı şirketin sahipliği verecek. Ancak daha önceki açıklamalarda bu vurgulandı. Biz ilk adım olarak imtiyazın uzatılmasını ardından şirketin değerinin artmasını ve halka arzların gündeme gelmesini bekliyoruz.” Türk Telekom’un iştiraklerine de talepler olduğunu anlatan Önal, “Bazı işlerimizi de halka arz konusunda hazırlıyoruz. İştiraklerimize talep de çok” dedi.
406 MW GES YATIRIMI
Yeşil dönüşümü başlattıklarını, dünyada elektrik tüketimini azaltan sayılı operatörler arasında olduklarını söyleyen Önal, “Güneş Enerjisi Santralı (GES) kurulum çalışmalarımızı hızlandırarak 2023 için koyduğumuz güneş enerjisinden elde ettiğimiz üretim kapasitemizi yüzde 60 artırma hedefine 2022 yılında ulaştık. Ayrıca GES için şirketimize tahsis edilen kurulu güç kapasitesini 405.8 MWe’ye çıkardık” diye konuştu.
Teknoloji yarışında ülkeyi ileri taşıyacak her hamlede var olduklarını söyleyen Önal, sözlerini şöyle sürdürdü: “PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 52’si yurt içi ve yurt dışından toplam tutarı 30 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı. TT Ventures ile halihazırda yatırım yaptığımız 16 girişimin 11’i PİLOT mezunlarımızdan oluşuyor. San Francisco’da yer alan Türk Telekom Ventures Silikon Vadisi Ofisimiz ise yerli girişimlerimizi dünya arenasına taşıyan bir köprü vazifesinde.”
5G’DE YERLİLİK VURGUSU
5G konusundaki fikirlerinin çok net olduğunu anlatan Önal, “Hedefimiz 5G’ye olabildiğince yerli unsurlara geçerek ülkemizin bu teknolojiyi sadece kullanan değil etrafına da kullandıran bir güç olmasını sağlamak. Birçok yerli firma ile iş birliklerimiz var. Bizim için dışa bağımlılığı azaltan her çalışma milli görev. 5G’nin olmazsa olmazı fiber. Fiber altyapımızla 5G’nin getireceği teknolojilere hazırız” dedi.
‘DİJİTALLEŞTİREN KURUMUZ’
ÜMİT Önal, BTK’nın ilk yarıyıl verilerine göre, Türkiye’nin 536 bin kilometre olan fiber ağ uzunluğunun, 419 bin kilometresini Türk Telekom olarak tek başlarına tesis ettiklerini söyledi. Üçüncü çeyrek itibarıyla şirketin fiber ağ uzunluğunun 427 bin kilometreye çıktığını vurgulayan Önal, “Fiberin ülkemizdeki kapsama oranını yüzde 94’lere çıkardık. Türkiye’yi dijitalleştiren bir kurum varsa o da biziz” şeklinde konuştu.