Güncelleme Tarihi:
Buna göre TMSF, küresel kriz sonrasında uluslararası alanda tartışmaya konu olan büyük bankaların ilave prim maliyet üstlenmesine paralel olarak “Büyüklük Faktörü” kriterini sigorta prim tarifesine ilave etti.
3 aylık yük yüzde 8
Büyüklük faktörüyle, bankaların prim yükümlülüklerini artırılırken; eşik değerlerde değişiklik yapmak suretiyle bankaların toplam maliyetinin daha az artması sağladı. Banka puanında 85 olan değerin 80’e, 70 olan değerin 65’e çekilmesi bu etkinin azaltılmasına neden oldu. Yapılan değişiklikler, bankacılık sektörünün 3 aylık prim yükümlülüğüne yaklaşık olarak yüzde 8’lik ilave maliyet getirdi. Bu yüzde 8’lik artış yaklaşık 16 milyon TL ilave bir maliyete neden oldu. Mart 2011 dönemi esas alındığında, bu bankaların ödediği prim tutarı 211 milyon liradan, 227 milyon liraya çıkıyor.
Amaç etkinliği artırmak
Mevcut uygulamada, kredi kuruluşları toplam puanlarına göre A, B, C, ve D şeklindeki 4 prim kategorisinden birisine dahil oluyor. Bu kategoriye göre onbinde 11 ile 19 arasında belirlenen oranlar üzerinden sigorta primi ödüyor. TMSF’ye göre mevcut tarife modelinin etkinliğinin artırılmasına yönelik bir takım değişiklikler yapılması gerekiyordu. Bu kapsamda yapılan değişiklikler de şöyle oldu:
İki faktör çıkarıldı
Mevcut prim tarifesindeki “Serbest Sermaye Oranı” ve “Halka Açıklık Oranı” kriterleri risk ölçmedeki etkinliklerinin azaldığı düşünülerek, temel risk faktörleri arasından çıkartıldı.
Kısa vadeli kaynak yapısının neden olduğu riskin dikkate alınması için “Mevduatın-Katılım Fonunun Ortalama Vadesi (Gün)” risk faktörü eklendi. Buna göre, banka mevduatının ortalama vadesi 70 gün ve üzeri ise 5 puan; 50 gün ve üzeri 3, diğerlerinde sıfır puan alacak.
Kriz sonrasında uluslararası alanda tartışmaya konu olan büyük bankaların ek prim maliyet üstlenmesine paralel, “büyüklük faktörü” kriteri sigorta prim tarifesine ilave edildi.