Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanı Unakıtan, temmuz ayında yapılacak memur zammının, protokolde olduğu gibi ilk altı aylık enflasyon oranında yapılacağını bildirdi. Unakıtan NTV-CNBC-e ortak yayınında yaptığı açıklamada, 2007 yılının ilk beş ayında toplam 83 milyar YTL harcama yapıldığını belirterek, “Harcamaların sadece yüzde 40’ı yapıldı ve bu normal bir harcama. Geçen yıl aynı dönemde ise bu oran yüzde 39.1’di” dedi. Unakıtan, şu ana kadar ödenek dışı bir harcama yapmadıklarını ifade ederek, “Ödenekler içinde harcama yapıyoruz. Faiz harcamalarının yüzde 39’u ödendi. İlk aylar fazla oluyor. Faiz harcamaları yılın geri kalan aylarında düşecek” diye konuştu.
“IMF HER ZAMAN OLUMSUZ BAKAR”
IMF’nin KDV indirimlerine her zaman olumsuz baktığını anlatan Bakan Unakıtan, “Aman vergi gelirlerinde bir sapma olmasın derler. Bazı düzeltmeler yapmak hükümet olarak vazifemiz” açıklamasını yaptı. Bakan Unakıtan, turizmde 10 puanlık vergi indirimi ile rakip ülkelerle fırsat eşitliği için haksız rekabeti kaldırmayı amaçladıklarını söyledi. Bakan Unakıtan, seçim öncesi çiftçiler başta olmak üzere yapılan ödemelerin seçim yatırımı olmadığını, bütçe büyüklükleri içinde halka yapılan hizmetler olduğunu kaydetti.
"ELEKTRİKTE ŞU AN ZAMMA İHTİYAÇ YOK"
Hükümet’in elektrik özelleştirmelerinden vazgeçmediğini kaydeden Bakan Unakıtan, altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından satış sürecinin başlayacağını söyledi. Unakıtan, bu konuda şunları söyledi:
“Biz özelleştirmeyi yaparsak alanlar yatırımları geciktirdiğinde ‘halk sıkıntı çeker mi?’ düşüncesiyle ertelendi. Tarifeler konusuna gelince özelleştirme yapmadan beş yıllık bir tarife getiriyoruz. Tarifeler değişmeyecek. Alanlar kaçakları azaltarak kazanacak. Altyapı yatırımını yapıyoruz, daha da kaynak aktaracağız. 2008’den itibaren tekrar ele alacağız. Hazır olan yerleri de özelleştireceğiz. Özelleştirme fiyatın artmaması şartıyla yapılacak. Şu ana kadar ciddi bir ihtiyaç yok, ama gerekirse zam yaparız.”
“GELİR ARTARSA TEDBİR KALKAR”
Merkezi bütçe ve KİT’lerden 4 milyar YTL civarında tasarruf olacağını anlatan Bakan Unakıtan, “Bazı tasarrufları da şunlar eksik olursa diye yapıyoruz. Gelirler normal olursa tasarrufu kaldırıyoruz. Harcamamız aşmayınca kaldırıyoruz” dedi. Bakan Unakıtan, memur zammı ve enflasyon farkına ilişkin olarak da şöyle konuştu:
“Memurların her şeyi bitmiş enflasyon farkı kalmış gibi bir şey estiriliyor. Memurlara Temmuz’da ikinci zam yapılacak. Üstüne bir şey çıkacaksa sözümüzdür vereceğiz. İlk 6 aydaki enflasyona göre hareket edilir protokolde var. Hükümet sözünün arkasında. Yazılı olan neyse onu uygularız. Memuru, işçiyi, sabit gelirliyi enflasyona ezdirmedik.”
“GIDA İNDİRİMİ TÜKETİCİYE YANSITILMALI”
Gıdada KVD indiriminin tüketicilere yansıtılması için ticaret odalarına görev düştüğünü anlatan Unakıtan, “Fiyatlara yansımasını halk takip edecek. Sivil toplum örgütleri takip edecek. Ticaret odaları kendi içinde denetim yapabilir. Sivil toplum örgütlerini desteklerim, halkımızı desteklerim. Serbest piyasa ekonomisinde totaliter bir rejim olamaz. Biz fiyatlara karışamayız” değerlendirmesini yaptı.
ENFLASYON DÜŞER
KDV oranlarındaki indirim ile birlikte enflasyonun düşeceğini anlatan Bakan Unakıtan, 2008 bütçesine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Seçim nedeniyle geçici bütçe olmayacak. 2008 büyüklükleri de zaten orta vadeli planda var. DPT, Hazine toplanıyor. Bütçe büyüklüğü, büyüme, enflasyon, faiz dışı fazla büyüklüklerini alır bütçenin ana çatısını oluştururlar. IMF için mali disiplin yapmıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olduğu için yapıyoruz. Bütçe açıkları tarihe gömüldü. 2008’de makro hedefleri üzerinde çalışma başladı, yakında bütçe çağrısı yaparız.”
“İSTİHDAMDA ESNEKLİK GETİRECEĞİZ”
Bakan Unakıtan, istihdamı esnek hale getireceklerini, sigorta primlerini de düşüreceklerini belirterek, uygulamaya 2008’de başlanacağını kaydetti. Bakan Unakıtan, bu konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü, mikro önlemleri de yeni dönemde Meclis’e getireceklerini bildirdi.