Güncelleme Tarihi:
“Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman” temalı uluslararası konferansta, gazetecilerin IMF ile görüşmelere ilişkin sorularını yanıtlayan Çanakcı, daha önce hem kendilerinin hem de IMF'nin yaptığı açıklamada, bunun çok net ve açık olduğunu, birçok konuda görüş birliği oluştuğunu söyledi.
Çanakcı, özellikle kamu maliyesi alanındaki bazı yapısal reformlar konusunda bir takım farklılıkların söz konusu olduğunu belirterek, “Tabii ki bu alanlarda farklı açılımlar neler olabilir, bu konuda IMF de kendi bünyesinde çalışıyor. Biz de ilgili kurumlar olarak bu konu üzerinde düşünüyoruz, çalışıyoruz. Aradaki farklılıkları giderecek, farklılığı kapatacak birtakım yeni açılımlar olursa bu da kamuoyuyla paylaşılacak” şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin “Yeniden ne zaman bir araya geleceğiniz belli mi?” sorusu üzerine Çanakcı, bu farklılıkların giderilmesiyle beraber o konuda da bir açıklama yapılacağını bildirdi.
Çanakcı, 2009 için 10 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım beklentilerine ilişkin bir soruya da şu karşılığı verdi:
“Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım girişlerinin bazı, önemli ölçüde değişti. Her yıl yaklaşık 3 milyar dolar civarında bir gayrimenkul yatırımı söz konusu. Yine 3 milyar doların üzerinde bir sermaye bileşeni... Yani mevcut yatırımlara ilave şeklinde yatırım söz konusu. Bir de özel sektörde özellikle birleşmeler ve satın almalar söz konusu. Bu 10 milyar dolar civarındaki projeksiyon, bu bileşenlere dayanıyor. Türkiye'nin 2009 yılında global doğrudan yatırımlar girişi içindeki payının muhafaza edileceğini düşünüyoruz. Yaklaşık 1,1 civarında...”
Bir gazetecinin “Sanayi verilerinin ardından artık herkes (Bütçede revizyon gerekiyor) diyor. Böyle bir şey gündeminizde olacak mı?” sorusu üzerine, 2009 yılı bütçe rakamlarının revizyon gerektirdiğinin açık olduğunu söyledi.
Çanakcı, “Özellikle gelir projeksiyonlarının yüzde 4'lük büyümeye göre yapıldığı ve bunların 2008 yılı gerçekleşmeleri de dikkate alındığında, aşağıya doğru revizyona açık” diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde katılım öncesi ekonomik program, ardından orta vadeli program, daha sonra da orta vadeli mali plan belgesinin yayınlanacağını bildiren Çanakcı, “Bu belgeler çerçevesinde bu verilerin de, bu büyüklüklerin de tekrar gözden geçirilmesi söz konusu olacak” dedi.