Güncelleme Tarihi:
MERKEZİ yönetim bütçesi, bu yıl ocak, şubat, nisan ve mayıs ayından sonra haziran ayında da fazla verdi. Haziran ayı 3.1 milyar lira bütçe fazlasıyla kapatılırken, yılın ilk 6 ayını kapsayan Ocak-Haziran döneminde 2.9 milyar liralık bütçe fazlası verildi. Rakamları açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk 6 aylık bütçe performansının tarihi bir başarı olduğunu vurgulayarak, “1970’ten bu yana yani son 41 yılda Ocak-Haziran döneminde nominal olarak en yüksek bütçe fazlası rakamına ulaşmış durumdayız” dedi.
Güçlü büyüme etkiledi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, güçlü büyümenin vergi gelirlerini olumlu etkilediğini, borç yapılandırmanın bütçeye katkısının olumlu olduğunu söyledi. Buna göre, geçtiğimiz yıl haziran ayında 5.4 milyar lira açık veren bütçe, bu yılın haziran ayında 3.1 milyar lira fazla verdi. Böylece bütçede aylık bazda yaklaşık 8.5 milyar liralık iyileşme oldu. 2010 Ocak-Haziran döneminde 15.4 milyar lira açık veren bütçenin, bu yılın ilk 6 ayındaki persormansı ise 2 milyar 856 milyon liralık fazla oldu. Bu da, bu yıl 6 ayda 18 milyar liradan fazla bir iyileşmenin gerçekleştiği anlamına geliyor.
Faiz giderlerindeki azalış
Bütçe gelirlerinin yüzde 44.7 artışla 26.7 milyar lira olduğu haziran ayında, bütçe giderleri de faiz giderlerindeki azalışın etkisiyle yüzde 1.2 azaldı ve 23.6 milyar liraya indi. Mehmet Şimşek, “Yüzde 1.2 de olsa bir azalış söz konusu. Bu azalış faiz giderlerindeki azalıştan kaynaklanıyor. Biz iyi bir bütçe performansı ortaya koyduğumuz için faizler düştü. Bu düşük faizler bizim faiz giderlerimize olumlu yansımaktadır” dedi. Ocak-haziran döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.7 oranında artarak yaklaşık 146.1 milyar liraya, bütçe giderleri ise yüzde 4.9 oranında artarak 143.2 milyar lira oldu.
Vergi gelirleri arttı
Geçen yıl haziran ayında faiz dışı açık 2.1 milyar lirayken, 2011 Haziran ayında faiz dışı fazla 4.7 milyar lira oldu. 2010 Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 12.1 milyar liralık faiz dışı fazla verilmişken, bu yılın ilk 6 ayında faiz dışı fazla yüzde 108.5 oranında artarak, 25.3 milyar liraya çıktı. Buna göre faiz dışı fazla neredeyse milli gelirin yüzde 2.5’u düzeyine ulaştı.
Haziran ayında vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.3 arttı ve 22.7 milyar lira oldu. Faiz hariç bütçe giderleri ise enflasyon kadar yüzde 7.2 artarak 22 milyar lira oldu.
Yılın ilk 6 ayında vergi gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.4 artarak 122.7 milyar liraya yükseldi. Faiz hariç bütçe giderleri yüzde 10.9 artarak 120.8 milyar lira oldu.
Tarihi başarı görüyoruz
Bütçe performansının tarihi başarı olduğunı ifade eden Mehmet Şimşek, “1970 yılından bu yana, yani son 41 yılda ocak-haziran döneminde nominal olarak en yüksek bütçe fazlası rakamına ulaştığımızı vurgularken, “1975 yılından beri ilk defa bütçe nisan, mayıs, haziran aylarında art arda fazla vermiştir. Yani ilk defa bu 3 ayda 1975’ten beri bir fazla söz konusudur. Yine merkezi yönetim bütçesi 2011 yılının ilk 6 aylık döneminde mart ayı hariç diğer 5 ayda fazla vermiştir ve 1983 yılından beri ilk defa 6 aylık dönemin 5 ayında bütçe fazlası verildi” diye konuştu.
Kamu finansman dengesinde iyileşme çok önemli
SÜREKLİ bütçe açığı veren mahalli idarelerin geçen yıl bütçe fazlası vermeye başladı.Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Sadece merkezi bütçe de bir iyileşme söz konusu değil. Genel kamuda da önemli iyileşme söz konusu. Mesela geçen senenin ocak-mart döneminde mahalli idareler 1.1 milyar lira bütçe fazlası vermiş iken bu senenin ilk çeyreğinde mahalli idareler bu bütçe fazlalarını yüzde 100 arttırarak 2.8 milyar liraya çıkarmışlar. Bu Türkiye ekonomisinin sağlıklı olduğunu yansıtıyor. Türkiye ekonomisi güçlü olduğu için, büyüdüğü için bütün bütçelere yansıyor. Bu hakikaten bizi dünya ile ayrıştıran önemli bir trenddir. Yani kamu finansman dengelerindeki iyileşme çok önemli.”
660 bin kişinin kapısını çalacağız
MEHMET Şimşek, vergi gelirleriyle ilgili verginin tabana yayılmasından daha iyi bir önlem olamayacağını ifade etti ve yeni vergi veya vergi artışlarından çok, bu konu üzerinde durduklarını söyledi. Şimşek, “Bu sene daha önce kapımızı çalmamış 660 bin kişinin kapısını biz çalmış olacağız. O çerçevede bir çalışmalarımız var” dedi.
Yapılandırmadan gelen gelir, cari harcamalarda kullanılmayacak
YENİDEN yapılandırma nedeniyle ocak-haziran döneminde 8 milyar liralık tahsilat gerçekleştirildiğini dile getiren Mehmet Şimşek, bu gelirlerin tamamını bütçeye ek gelir gibi düşünmenin doğru bir yaklaşım olmayacağını vurguladı. Yapılandırmadan kaynaklanan ek gelirleri, hiç bir şekilde cari harcamalarda kullanmayı düşünmediklerine de dikkat çeken Şimşek, “Kurumlar bu bütçe performansına bakıp (Nasılsa bütçe durumumuz iyi. Biz talep edersek bize ek ödenek verilir) demesinler. Biz yine eskiden olduğu gibi yaklaşımımızı Türkiye’nin uzun vadeli önceliklerine göre kurgulayacağız” dedi. Bakan Şimşek, yıl sonu tahsilat tahmininin 14 milyar 703 milyon lira olduğunu da söyledi.
Orta vadeli program güncellenecek
YAKINDA orta vadeli programı güncelleştireceklerini söyleyen Mehmet Şimşek, “Çalışmaları teknik düzeyde hızlı bir şekilde götürüyoruz. Kesin bir tarih verilmemekle birlikte şu anda teknik bazda çok güçlü bir şekilde çalışmalara katkı veriliyor. Ümit ediyorum ki en kısa zamanda ortaya bu programı koyarız o çerçevede mesafe kaydederiz. Orta vadeli programımız hakikaten Türkiye’nin mevcut yapısal sorunlarını Türkiye’nin orta uzun vadeli öncelikleri dikkate alınarak hazırlanacak” diye konuştu.