Buruk değil mutluyum

Güncelleme Tarihi:

Buruk değil mutluyum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2014 01:26

2005 yılında kurduğu 13 bin çalışanı olan zincirde artık yüzde 25 ile küçük ortak durumuna düşen Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, “Buruk değilim, hatta ekstra mutluyum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Buruk değil mutluyum
TÜRKİYE’de hızla büyüyen sağlık sektöründe satınalma ve birleşmeler arttı. Son olarak 3 bin 500 yataklı Medical Park’ın çoğunluk hissesi geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir şekilde başında Turkven’in olduğu dört ayrı fona satıldı. Yaklaşık 9 yıl önce kurulan Medical Park Hastaneler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta satış işlemini anlattı.

Medical Park’ta yüzde 40 payı olan ABD’li fon Carlyle’ın ayrılma kararı almasının ardından yeni ortaklık için bir süredir görüşmeler yaptıklarını kaydeden Usta, “ABD’li fonlar CVCI ve TPG ile görüşmeler yapmıştık. Ayrıca İngiliz Pamplona ile de görüştük. Fakat son noktada Turkven ve onun organizasyonundaki 3 yabancı fon ile el sıkıştık. Carlyle yüzde 40 hisse sattı, biz ve Sancak Grubu da yüzde 5’er hissemizi verdik. Ayrıca çoğunluk hisse için 0.1 pay daha verince Turkven yüzde 50.1 ile en büyük ortak oldu. 3-5 sene daha satış hikayemiz olmaz artık” dedi.

Haberin Devamı

ÖNCE YERLİ SONRA YABANCI

Hastanecilik macerasının 1993 yılında başladığını ve 2005’e gelinceye kadar küçük çaplı dört hastaneye ulaştığını anlatan Usta, daha sonra bu hastaneleri satıp Sancak Grubu’nu da ortak alarak Medical Park zincirini yarattıklarını belirtti. 2009 yılında yüzde 20-20 olmak üzere yüzde 40 hisseyi ABD’li Carlyle’a devredip ilk yabancı ortaklıklarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Usta, “Önce yerli ardından yabancı ortaklıkla çok hızlı büyüdük. Bu büyümenin üç sihri vardı: Sektörün çok hızlı büyümesi, bizim hazır binalar kiralayıp büyümemiz ve ortaklıklardan gelen parayı sermaye olarak şirkete koymamız” dedi.

13 BİN ÇALIŞAN VAR

Usta, “Şirketin kurucusu iken şimdi küçük ortak durumuna düştünüz. Bu sizde bir burukluk yaratmıyor mu” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Hayır hiç yaratmıyor, aksine ekstra mutluluğum var. Çünkü ben burada kurucu ortağım ve bu tarz yerlere gelen yatırımlar siz varsanız gelirler. Şirketler giderek bireye bağımlı olmaktan çıkacak bir yapıya doğru gitmeli. Ben de bana bağımlı bir şirket olmasını istemiyorum. Buranın asli bir unsuruyum ve yapılanları gördükçe şu açıdan çok mutlu oluyorum: 2005’te yaklaşık 400 çalışan varken şimdi 13 bin çalışan var. 5 sene içinde de 10 bin kişi daha girecek gruba. 23 bin kişilik uluslararası bir şirket olacak. İşte insanın en çok tatmin olacağı şey bu. Ben duygusal bağlar kurmam. Bir çocuğunuz olur yetiştirirsiniz, evlenir kendi yuvasını kurar ve arkasından gururla bakarsınız. Şirketler de böyle aslında. Bir sonraki satışta artık benim de dışardan seyretmem lazım. Burada asıl olan kurumlar ve markalardır. Sahiplerinin kim olduğunun çok önemli yok. Çünkü her yeni ortaklıkta hisseniz küçülse de sizin toplamdaki değeriniz daha çok artıyor. Küçük parçanın büyük hissedarı olmaktansa büyük parçanın küçük hissesi olmak her zaman daha büyüktür. Evliliklerin esprisi de budur.”

Haberin Devamı


10 yıl önceki kazanç yok

İŞE ilk başladığı andan itibaren bu büyümeyi görebildiğini söyleyen Muharrem Usta, burada şirket evliliği unsurunun çok önemli olduğunu belirtti. İlk yerli, ortaklığın büyük bir ivme yarattığını, ikinci ortaklığın da piyasanın sıkıştığı 2008 krizi ertesinde geldiğini kaydeden Usta, Türkiye’de büyümek isteyen sağlık kurumlarının mutlaka ortaklık yoluna gitmesi gerektiğini ileri sürdü. Usta, “Sağlık işletmeciliği zor bir alan ve yeniliğe ayak uyduramayanlar sorun yaşıyor. Çaresizce evleneceksin, yoksa büyüyemezsin. Biz 10 sene önce sağlıkta inanılmaz paralar kazanırdık ama o devir bitti artık. ölçek ekonomisi devreye girdi ve acımasız bir şekilde çalışıyor. Bu kadar net” dedi.

Haberin Devamı

eguler@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!