Bursaray’a simülatör yaptı

Güncelleme Tarihi:

Bursaray’a simülatör yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2009 00:00

Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, "Bir yandan Bursaray gibi projelere simülatör geliştiriyoruz, diğer taraftan savunmada denizdeki dost-düşman mayınlarını ayırt edecek sistemler ortaya koyuyoruz" dedi.

KOÇ Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, dünyada bilişim teknolojileri ve iletişimin en büyük endüstri olma yolunda ilerlediğini belirterek, Türkiye’de bu gelişmeye öncülük yaptıklarını söyledi. Yelpazeyi geniş tuttuklarını belirten Nalbantoğlu, "Bir yandan Bursaray’a simülatör yaptık, vatmanlar orada eğitim görüyor, Marmaray için de hazırlanıyoruz. Diğer taraftan denizdeki mayınlarda ’dost-düşman’ ayırımını yapacak sistemler geliştiriyoruz" dedi. Nalbantoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) geliştirdikleri bilgi teknolojisi altyapılarının NATO’da standart haline gelmesi için çalıştıklarını bildirdi.

Bilgi teknolojilerinin, kriz döneminde ekonominin sürükleyici gücü olan kurum ve kuruluşlara rekabet avantajı sağlayabildiğine dikkat çeken Nalbantoğlu, şöyle konuştu: "Bunun yanı sıra 10 yıllık bir perspektifte Türkiye, buradan yeni bir otomotiv sektörünü nasıl çıkarabilir, uluslararası arenada bilişim teknolojilerinde nasıl yeni bir Hindistan, İrlanda olabilir arayışı içerisindeyiz. 2008 yılı Eylül’den sonra krizin bütün şirketleri vurduğu bir dönem oldu. IT sektörü de bu sıkıntıları yaşadı. Burada bütün olumsuzluklara krizin sıkıntılarına rağmen 2008’i yüzde 10 büyümeyle tamamladık."

Dost-düşman mayını

Denizaltı ve denizde akustik konusunda çalışmaları olduğunu, bu konuda yılbaşı itibariyle dünyadaki en büyük oyunculardan Ultra şirketiyle stratejik bir anlaşma imzaladıklarını dile getiren Nalbantoğlu, şunları anlattı: "Özellikle torpido algılama ve yanıltma sistemleri teknolojileri var. Bu sistemlerde Ultra’nın know how’ından yararlanıp millileştirilme yanında önümüzdeki dönemde onlara da teknoloji geliştiren konumda olacağız. Denizde mayın taraması konusunda sistem geliştiriyoruz. Aynı ülkenin iki farklı gemisinin düşmanlara yönelik bıraktığ mayınlara zaman zaman kendilerinin de çarpması söz konusu olabiliyor. Geliştirdiğimiz sistem, dost mayınla düşman mayınını birbirinden ayırıyor. Böylece dost mayına çarpma riski ortadan kalkıyor veya patlamıyor."

Bursaray’ın vatmanlarının eğitimine dönük simülatörleri kendilerinin geliştirdiğini vurgulayan Nalbantoğlu, şunları dile getirdi: "Şimdi aynı çalışmayı Marmaray için planlıyoruz. Ayrıca helikopter simülatörü de yapabiliyoruz. Bu konudaki adımlarımızı daha da ileri götürüp Boeing ve Airbus’a simülatörler geliştirmek istiyoruz. Bu konuda çalışma ve görüşmelerimiz olacak. Üstelik örneğin Bursaray simülatörünü biz 500 bin dolara geliştirirken, aynısının yabancılardaki fiyatı 2 milyon dolara yaklaşıyor."

300 milyar dolar

Nalbantoğlu, "100 milyonlarca dolar mertebesinde yepyeni bir simülasyon pazarı açacağız Türkiye’ye. Önümüzdeki dönemde dünyadaki önemli simülasyon teknolojileri konusunda bir uzmanlık merkezi haline geleceğiz. Dünyada yaklaşık 300 milyar doların üzerinde simülasyon teknoloji pazarı var" dedi.

Bölgesel veri merkezi operasyonları geliyor

MEHMET Nalbantoğlu, kriz nedeniyle şirketlerin "veri merkezleri"nin yönetimini dışardan aldıkları hizmetlerle yürüttüklerini belirterek, şunları anlattı: "Biz 32 şirkete bu alanda hizmet veriyoruz. Aslında Türkiye, Avrupa’nın ’veri merkezleri yönetimi’ için önemli bir nokta haline gelebilir. Almanya’da bu alanda 40 milyar dolarlık bir fırsat var. Yüzde 10’unu alsak 4 milyar dolarlık iş gelir."

2008’de 400 kişi aldık eleman alımımız sürüyor

MEHMET Nalbantoğlu, Koç Bilgi Grubu’nun, kriz ortamında büyümesini sürdürdüğünü ifade ederek, geçen yıl 400 yeni eleman aldıklarını, çalışan sayısını 1600’e çıkardıklarını vurguladı. Nalbantoğlu, bu yıl da aynı tempoda personel alımına devam ettiklerini bildirdi.

Milli kripto devreye girecek

SAVUNMADA milli kriptolu mesajlaşma altyapısını, bilgi sistemine entegre ettiklerini dile getiren Mehmet Nalbantoğlu, "2010 mayıs ayı gibi devreye alacağımız bu projeyle, TÜBİTAK’ın geliştirmiş olduğu milli kriptoyu tamamen mesajlaşma altyapısına bu sistem içerisine bütünleşik entegre ediyoruz. Savaş halinde en değerli noktalardan birisi iletişim altyapınızı başka kimsenin görmemesi, dinlememesi, dinlerse de anlayamaması" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!