Güncelleme Tarihi:
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesiyle Türkiye'de ilk kez ''Çöpten Enerji'' üretimi Bursa'da gerçekleştirildi. Enerji darboğazının aşılması için ülke genelinde tasarruf önlemlerinin alındığı bir dönemde, 10 bin ailenin ihtiyacını karşılayabilecek elektrik, Bursa Demirtaş eski çöp toplama sahasında kurulan tesiste üretiliyor.
Yap-işlet modeliyle 10 yıllığına AKSA Enerji A.Ş.'ye ihale edilen ''Çöpten Enerji Üretimi'' projesi kapsamında, 1998 yılının Kasım ayından itibaren elektrik üretilmeye başlandı. Saatte 1.4 Megavat (MV) enerji üretim kapasitesine sahip tesisten bugüne kadar 4 milyon kilowatsaat (KW) enerji elde edildi.
10 bin aile
Tesisin şletme hakkı 2008 yılına kadar AKSA Enerji A.Ş.'ye verildi. 1.5 milyon dolara kurulan tesiste, çöplükte oluşan metan gazından 10 yıl daha rantabl enerji elde edilebileceği belirtiliyor.
Belediyenin TEAŞ'a satılan elektrikten ilk iki yıl yüzde 3, kalan yıllarda ise yüzde 6 oranında pay aldığını bildiren yetkililer, ''Böylece belediye hem para kazanıyor, hem de çevreye son derece zararlı olan bir gazdan elektrik enerjisi üretilmiş oluyor'' dediler.
Elektrik nasıl üretiliyor
Çöp toplama sahalarında birçok maddenin biraya gelmesiyle metan gazı oluşuyor. Gaz toplama bacalarında biriken metan gazı önce yakılıyor, daha sonra jenaratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Üretilen elektrik enerjisinin gücü bir trafo vasıtasıyla yükseltilerek Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş.'ne (TEAŞ) veriliyor.