Bursalı otomotivciler, savunma sanayine de el attı

Güncelleme Tarihi:

Bursalı otomotivciler, savunma sanayine de el attı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 12:27

“Otomotiv üssü” Bursa'da kurulu YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI TUSAŞ) için sac şekillendirme grubu parçalarının, yüzde 93'ünü üretecek.

Haberin Devamı

TAI TUSAŞ'ın 9 ana stratejik firmasından biri olduğu bildirilen YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş ile TAI TUSAŞ yetkilileri arasında, sac metal ve talaşlı imalat parça üretimi için 25 Aralık Salı günü sözleşme imzalanacak.

YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, yaptığı açıklamada, Bursa'nın tekstil, makine ve otomotiv üssü olduğunu, kentin özellikle otomotiv ve makine sektöründe 1960'lı yıllardan itibaren büyük bir ivme kazandığını hatırlattı.

Baş, otomotiv sektöründeki 25 yıllık geçmişiyle YEPSAN'ın ise kurulduğu günden bu yana yaklaşık 44 metrekarelik bir alandan, bugün 44 bin metrekarelik bir alana kendisini taşımaya çalıştığını ifade ederek, “Şu an için 15 bin metrekare kapalı alanı var. Yeni yapacağı yatırımlarla beraber, bu alan 45 bin metrekareye taşınacaktır. Bu alan da önümüzdeki yaklaşık 3 yıl içinde gerçekleşecek” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv sektöründe Türkiye'de Fiat-Tofaş, İngiltere'de Bentley, Fransa'da Renault Trucks, Almanya'da Volkswagen-Audi-Porsche gibi firmalarla işbirliği halinde olduklarını anlatan Baş, “Buralarda yaptığımız kazanımlar, meydana gelen bilgi birikimiyle savunma sanayinin de içindeyiz. 1995 yılında başlayan, savunma sanayi alanında yaptığımız çalışmalar, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) vasıtasıyla ordumuzun birçok ihtiyaçlarını yerine getirdik. En son yaptığımız ürünler, tank palet parçaları, tankların obüs kundaklarının bağlantı büyük gövde parçaları, bu yeni tasarımları tamamlanan Altay tankı için de geçerli. Biz bu çalışmaların komple içindeyiz” diye konuştu.

Baş, Ocak 2011'de ise profesyonel olarak YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş'yi kurduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti:
“2010 yılında başlayan TAI ile işbirliğimiz bugün nihayetine kavuştu. Kendi alanımızda, sac parçaların şekillendirilmesi, talaşlı imalat parçaları, kalıp yapımları ve komple ürünler üzerine yöneldi. Bugün TAI'nin 9 tane ana stratejik firmasından bir tanesi, YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş'dir. Yapmış olduğumuz değerli çalışmalarla, TAI'ye ithalatını kestiren, ihracatında büyük ivme kazandıran bir firma haline geldik. TAI, Airbas ve Boing uçakları, Skorsky helikopter fabrikalarının alt yüklenicisi konumunda. Biz de TAI'nin, bu sac şekillendirme konusunda alt yüklenici firmasıyız. Bugün TAI'nin kendi bünyesinde yapmış olduğu sac şekillendirme grubunun, parçalarının yüzde 93'lük kısmını, YEPSAN Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş yapacak. Tamamına yakın bir kısmını biz kendi bünyemize almış oluyoruz.”

Haberin Devamı

Bununla beraber, TAI'nın sac şekillendirme kalıplarını, uçak gövdesindeki talaşlı imalat parçalarının belirli bir kısmını, ileriki aşamada da bunların montajlarını yapacaklarını anlatan Baş, ayrıca tank parçaları konusunda büyük bilgi birikimine sahip olduklarını ve Altay tankı konusunda da Otokar firmasıyla görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.

-“Savunma sanayi alanındaki çalışanlarımızın sayısı 400'ün üzerine çıkacak”-

Baş, YEPSAN'nın yıllık yaklaşık 34 bin ton sac işleme kapasitesine sahip olduğunu, bundan sonraki yatırımlarını savunma sanayine yönlendirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki 1,5 yıl içinde 10 milyon doları aşan, 20 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım gerçekleştireceğiz. Yatırımlarımızın da birçoğuna start verdik, birçok makinalarımızın siparişlerini geçtik. Önümüzdeki 6 ay içinde Bursa'mız olur, Ankara'mız olur, büyük ihtimal Ankara tarafında düşünüyoruz. Minimumda ilk etapta 10 bin metrekare kapalı alan, üçüncü yıldan itibaren de bir 10 bin metrekare kapalı alana daha taşınmayı düşünüyoruz. Yaklaşık olarak beşinci yıl sonu itibariyle savunma sanayi alanındaki çalışanlarımızın sayısı 400'ün üzerine çıkacak. Şu anda 250'ler civarındayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!