Güncelleme Tarihi:
Bursa’da işyerlerini kiralayıp, içlerine tadilat yaptıktan sonra kira kontratını iptal ederek yaptıkları masrafa karşılık işyeri sahiplerinden yüklü miktarda para aldığı öne sürülen çete, polisin operasyonu sonucu çökertildi. Bursa merkez ve İstanbul’da eşzamanlı olarak 21 ayrı adrese yapılan baskında 12 kişi gözaltına alındı.
tarafından mağdur edilen toplam 16 kişi verdikleri ifadelerde, şüphelilerin kendilerine ait işyerlerine gelerek buraları kiraladıktan sonra içlerinde tadilat yaptıklarını, ardından da anlaşmayı iptal edip yaptıklarını öne sürdükleri masraf karşılığında 100’er bin TL para istediklerini, vermeyenleri ise tehdit edip dövdüklerini söyledi.
GENELLİKLE SAHİBİNDEN KİRALANAN YERLERİ HEDEF ALIYORLAR
Bursa'da dün çökertilen emlak çetesiyle ilgili birkaç olayı kendilerininde duyduğunu söyleyen Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ahmet Gür, "Bu kişilerin çete olduğunu tahmin etmiyorduk" dedi ve yapılanları düpedüz sahtekarlık olarak nitelendirdi. Bu tür olaylarda çetelerin özellikle sahibinden kiralık veya satılık olan işyerlerini tercih ettiklerini ifade eden Gür, "Herkes nasıl kendisine bir doktor bir avukat tutuyorsa bir de emlakçı belirlemeleri gerekiyor. Bir emlak danışmanı ile yapılan sözleşmeler kötü niyetli kişiler sözleşmeye 'bir başkasına devredilebilir' maddesi koyuyorlar ve mal sahibi de imzalıyor. Oysa kayıtlı emlakçılarının yaptığı sözleşmelerde böyle maddeler konamaz" dedi.
SAHTE VEKALETLERLE SÖZLEŞME YAPIYORLAR
Yaşanan bu olayın dışında sahte vekaletlerle sözleşme yapmaya çalışanlar konusunda da vatandaşları uyaran Gür, "Bazı dolandırıcılar da bir şekilde vekalet temin ederek sözleşme imzalamaya çalışıyorlar. Bu konular bir yerde emniyet güçlerinin işi ama biz de bir yerde meslektaşlarımızı ve vatandaşları korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
SİCİL NUMARASI OLAN EMLAKÇILARLA ÇALIŞIN
Bu tür olayları emlak danışmanları ile sözleşmeli olarak çalışmadığında mal sahiplerinin veya kiracıların başına neler gelebileceğine bir örnek olarak nitelendiren İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, "Vatandaşlar doğru çalışan emlakçılar yerine kapıcılara, bakkallara ilan bırakıp onlara komisyon ödeyerek ya da kendi başlarına kiralama yapıyorlar. Böyle olayların yaşanmaması için kiralama veya satış yapacak olan mal sahiplerine Maliye'ye, Emlak Komisyoncuları Odasına ya da ticaret odalarına kayıtlı emlak danışmanları ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde uyarılarda bulundu.
SÖZLEŞMELERDE LOGO BULUNMASI GEREKİYOR
Vatandaşların kayıtlı emlakçılar tarafından kullanılan sözleşmeleri kullanmaları gerektiğini vurgulayan Aşa, "Emlak Komisyoncuları Odasına kayıtlı olan emlakçıların hepsi oda avukatları tarafından hazırlanan standart sözleşmeleri kullanıyor. Bu sözleşmelerle kiralama veya satış yapıldığında hukuki olarak tarafların hakları en iyi şekilde korunuyor. Ayrıca vatandaşların imzalanan sözleşmelerde Emlak Komisyoncuları Odası'nın logosunun bulunmasına da dikkat etmeleri gerekiyor" dedi.
SÖZLEŞMENİN BİR NÜSHASINI SAKLAYIN
Kötü niyetli emlakçılara karşı alınabilecek önlemlerden birisinin de yapılan sözlşemeleri anlaşmanın sonuna kadar muhafaza etmek olduğunun altını çizen Aşa, "Aksi takdirde kayıtlı bir emlakçı da olsa kötü niyetli emlak danışmanlarının size göstermediği bir evi de doldurabilir. Böyle durumlarda sözleşmenin bir nüshasını aldığınızda bir sorun çıkmayacaktır.