Güncelleme Tarihi:
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyah incirinin, 1990 yılında dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından tescil edilmiş, özel ve ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu hatırlattı.
Çalı, Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan komisyonun yaptığı bahçe incelemeleri sonucu yeterli olgunluğa eriştiği tespit edilen ürünün kesimine Bursa'da 9 Ağustos itibarıyla başlandığını, bundan bir gün sonra da ihracatına izin verildiğini belirterek, "Bursa siyah incirinin hasadı, bu yıl iklim ve doğal olgunlaşma koşulları nedeniyle geçen seneye göre bir hafta kadar erken başladı. Hasat geçen yıl 16 Ağustos'ta başlamıştı" dedi.
Bayram tatilinde piyasalara ara verilmesinin ihracatçılar için sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Çalı, resmi olarak iznin 10 Ağustos itibarıyla verilmesine rağmen asıl yoğunluğun 12 Ağustos'ta başladığını bildirdi.
Meyve kalitesinin iyi olduğunu, hasadın ise iki ay süreceğini tahmin ettiklerini anlatan Çalı, "Şimdiden sezon için kesin bir şey söylemek zor ancak hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde iyi bir sezon geçireceğimizi tahmin ediyorum. 2012'de Bursa siyah inciri ihracatı 14-15 bin ton, döviz girdisi ise 30 milyon dolar civarındaydı. Bunun yüzde 95'i Bursa'ya ait. Bu yıl da yine aynı ihracat rakamlarını yakalayacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.
Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda başta olmak üzere ağırlıkla Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen incirin ABD'ye satışının ise henüz gerçekleşemediği bilgisini veren Çalı, bunun, başvurularına rağmen ABD makamlarının yaklaşık 7 yıldır onay vermemesinden kaynaklandığını belirtti.
"Ethephon kullanımını sıfırladık"
Çalı, meyvenin erken olgunlaşmasını sağlayan ancak ürünün kalitesini düşüren ve birkaç yıl içinde ağacın kurumasına yol açan "Ethephon" maddesinin kullanımının engellenmesinde son birkaç yıldır büyük başarı elde edildiğini, bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını söyledi.
"Ethephon kullanımını sıfırladık" ifadesini kullanan Çalı, Bursa'nın markası niteliğindeki bu meyveyi organik bir ürün olarak dünya pazarlarına sunduklarını ve çok iyi geri dönüşler aldıklarını anlattı.
Türkiye ve Bursa için önemli ve değerli olan siyah incirin bazı yerlerde zeytin ve bağ üretim alanlarıyla karışık tesis edildiğini vurgulayan Çalı, "Zeytin ve bağ etmenlerine karşı mücadele esnasında zirai ilaç bulaşma riskine karşı ilaçlamaların, havanın rüzgarsız olduğu sabah ve akşam saatlerinde elle yapılması, ilaç bulaşma riskini azaltacaktır" uyarısında bulundu.