Bursa şeftalisine don ve kırağı tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Bursa şeftalisine don ve kırağı tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 11:44

İlkbahar aylarında etkili olan don ve kırağı nedeniyle çiçekleri yanan ve meyve tutumu azalan, lezzeti ve aromasıyla ünlü Bursa şeftalisinde, büyük oranda rekolte düşüşü bekleniyor.

Haberin Devamı

Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 100 bin 856 ton şeftali üretimi gerçekleştirilen Bursa'da, "tüysüz şeftali" olarak adlandırılan nektarin ile toplam üretim 115 bin tonu aştı, 20-25 Haziran'da başlanacak hasat döneminde bu yıl rekoltenin yüzde 70 düşeceği tahmin ediliyor.

Osmangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın ekonomik değeri yüksek tüm meyvelerinin soğuk geçen kış ve ilkbahar aylarındaki don ve kırağıdan son derece olumsuz etkilendiğini söyledi.

Armut ve kirazda çatlama, çürüme ve kalite kaybı, zeytinde meyve tutumunda azalma, incirde filiz gözlerinde donmaya yol açan olumsuz hava koşullarının, şeftalide ise çok daha büyük kayıplara yol açtığını belirten Ekim, "Nisan ayındaki don, kırağı olayları nedeniyle şeftalide çok büyük verim kaybı var. Ürün yok denecek kadar az, bazı cinslerde hiç yok" dedi.

Ekim, bazı türlerde rekolte kaybının daha büyük olduğuna dikkati çekti. Şeftali ve nektarinde kaybın yüzde 70-80 civarında olduğu bilgisini veren Ekim, "Diğer normal klasik şeftalilerde de yüzde 50 olur diye düşünüyorum. Hiç şeftali olmayan bahçeler var. Bir kısmı normal gibi o da cins cins ama kayıp büyük" diye konuştu.

Haberin Devamı

ÇOK BÜYÜK ÜRÜN KAYBIMIZ OLACAK

Üreticilerden Ersin Uğur da bu sene ilkbaharın soğuk geçmesi, don ve kırağıya maruz kalan çiçeklerin yanması sonucu meyvenin son derece az olduğunu kaydetti.

Bu yıl şeftalide de çok büyük ürün kaybı olacağını vurgulayan Uğur, şöyle konuştu:

"İlkbahardaki soğuk ve kırağıdan dolayı çiçeklerde hasar oluştu. Bu çiçeklerin tabii hepsi yandı. Mesela normalde 70-80 kilogram meyve vermesi gereken bir ağacımızda 10-15 kilogram ürün ya vardır ya yoktur. Yine bir dalda 5 şeftali olması gerekiyor ama bir tane var, bazılarında hiç yok. Bu da tabii ciddi bir ürün kaybı oluyor. Şeftalide yüzde 70 kaybımız var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!