'Bursa şeftalisi'nde yüksek rekolte ve fiyat şoku

Güncelleme Tarihi:

Bursa şeftalisinde yüksek rekolte ve fiyat şoku
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2012 16:45

Bol sulu yapısı, farklı aroması ve lezzetiyle diğerlerinden ayrılan “Bursa şeftalisi”nde yüksek rekolteye karşılık, fiyat şoku yaşanıyor.

Haberin Devamı

Kilo başına bir lira ve üzerinde fiyat beklerken sezonu 70 kuruş ile açan, şu anda 50-60 kuruş arasında alıcı bulan “Bursa şeftalisi”nin, İzmir bölgesinde hasadın 15 gün erken başlaması ve meyve suyu fabrikalarının alım fiyatlarını 25 kuruşa kadar çekmesinden olumsuz etkilendiği bildirildi.

Bursa Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, yaptığı açıklamada, şeftalinin Bursa'nın simge tarım ürünlerinden birisi olduğunu ifade ederek, kenti çevreleyen köylerde önemli ölçüde şeftali tarımının yapıldığını belirtti.

Akçalar, Bursa bölgesinde hasadın 5 Haziran'da başladığını anımsatarak, “Rekolte bu sene yüksek, ama talep az, fiyat ucuz. Bu yıl 110-120 bin ton şeftali rekoltesi bekleniyor” dedi.

Fiyatlardan yakınan Akçalar, “Fiyatı 1-1,25 lira bekliyorduk, ama şu anda erkencide 50-60 kuruş, meyve suları 25 kuruş. Ürün gayet bol, inşallah önümüzdeki temmuz ayında ihracat başlar, fiyatlar biraz yukarı çekilir yoksa çiftçinin işi bu sene kötü” diye konuştu.

Haberin Devamı

“İhracat başlamazsa köylü yandı”

Akçalar, Bursa'nın yanı sıra İzmir ve Çanakkale bölgesinde de yoğun şekilde şeftali üretiminin yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“İzmir bizden 15 gün önce çıkarıyor şeftaliyi, bizim bu erkenci cins tabii. Onlar daha önce gönderiyor. Pazar zaten İstanbul şu anda, ihracat zaten yok. İstanbul'da Bursa şeftalisiyle İzmir şeftalisi çarpışıyor. Fiyatlar da tatsız. Temmuz ayının 15'ine doğru İzmir kesilir herhalde, ihracat da 15-20 Temmuz gibi ihracatın başlaması lazım. İhracat başlamazsa köylü yandı, mümkün değil bu sene bu fiyatlarla para kazanamaz.”

Mazot, ilaç ve işçilik gibi girdi maliyetlerinin son yıllarda sürekli yükseldiğini, buna karşılık ürün fiyatlarının artmak bir yana geçen yılın gerisine düştüğünü savunan Akçalar, “35-40 kuruşa mal ediyoruz şeftaliyi, 50-60 kuruşa da sattık mı maalesef para kazanamıyoruz” dedi.

Sabri Akçalar, bol sulu yapısı, farklı aroması ve lezzetiyle “Bursa şeftalisi”nin tadının hiçbir ilin şeftalisinde bulunmadığını dile getirdi.

Bu arada, Bursa ve çevresindeki şeftali hasadının eylül ayı sonuna kadar süreceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!