Bursa kan ağlıyor

Güncelleme Tarihi:

Bursa kan ağlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 11:16

Türkiye sanayisinin en önemli kentlerinden olan Bursa'da krizin faturası çalışana çıktı. Tekstil ve otomotiv sektörleri başta olmak üzere son bir ayda 10 bin kişinin işini kaybettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ä°stihdamını en fazla sanayide saÄŸlayan tek il olan Bursa'da toplu işçi çıkarmaları yaÅŸanıyor. Küresel krizin etkisiyle ekimde iplik ve hazırgiyimi de kapsayan dokuma iÅŸkolunda baÅŸlayan topluca iÅŸten çıkarmalar, metal ve otomotiv sektörüne de sıçradı.   Â

Referans Gazetesi'nin haberine göre, kentte son bir ayda topluca işten çıkarılan işçi sayısı 5700'ü bulurken kasımda işten çıkarılacakların sayısı ise şimdiden 2 bini geçti. Küçük atölye ve küçük işletmelerle birlikte son bir ayda işten çıkarılanların sayısının 10 bini aştığı belirtiliyor.

 

Türk-Ä°ÅŸ Bursa Temsilcisi Mehmet Kanca, kentte 2008'in ilk 10 ayında iÅŸten çıkarılan işçi sayısının 37 bin 619 olduÄŸunu açıkladı. Kasımda 2 bin işçinin daha iÅŸten çıkarılacağının ÅŸimdiden belli olduÄŸunu anlatan Kanca, ÅŸunları söyledi:Â

Haberin Devamı

"Bursa tekstil ve otomotiv sektörlerinin lokomotifi konumunda. Otomotiv sektörü tedirgin. Ana sanayi fihttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/6828300[1].gifrmaları, daha önce 13 gün tatile çıkmışlardı. Bayram dolayısıyla 9 günlük daha tatile çıkacaklar. Tekstil sektöründe de durum kötü. Sönmez Filament kapandı. Cavit Çağlar'ın 3 fabrikası da satışta. Önümüzdeki günlerde toplu işten çıkarmalar daha da artacak. Ekonomik krizin ülkemizi teğet geçmediği ortada. Bunu siyasi otoriteler de yavaş yavaş kabul etmeye başladı. İşveren ilk olarak işçiden tasarrufa gidiyor."
 
FABRİKALAR İFLASIN EŞİĞİNDE

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Hayati Canlılar da ekonominin iki can damarı tekstil ve otomotivin aynı zamanda Bursa sanayiinin de omurgasını oluşturduğunu belirterek "Kriz yangınının ülkeyi dört bir koldan tehdit ettiği bir süreçten geçiyoruz. Tekstil ve otomotivde çalan 'kriz çanları' acil önlem gerçeğini de beraberinde getiriyor" dedi. Artan üretim maliyetleri nedeniyle zaten güç durumdaki işletmelerin, krizin de etkisiyle "nefes alamaz" duruma geldiğini ifade eden Canlılar, gerekli teşviklerin sağlanmaması durumunda, fabrikaların kapılarına kilit vurmak zorunda kalacakları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık ise krizin atlatılması konusunda sektör temsilcilerinin daha yapıcı olması gerektiğini, hükümetin de acil önlem almasını beklediklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!