Güncelleme Tarihi:
Sadece bir hesaba 25 milyar yatmış
MALİ portresi 500 trilyonu aşan Paraşüt Operasyonu'yla ilgili soruşturma bürokrasiye kaydı. DGM savcısı Talat Şalk, Altınbaş Holding'in yüzlerce trilyonluk hayali ihracat ve gümrük kaçakçılığı yapmasına göz yumduğu sanılan, başta gümrük görevlileri olmak üzere, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, DPT, Maliye ve Merkez Bankası'ndaki bürokratları araştırıyor. Operasyonu Kaçakçılık Daire Başkanı Emin Aslan'la birlikte yürüten DGM Savcısı Talat Şalk, soruşturmanın genişletildiğini ve bazı bürokratların da gözaltına alınacağını açıkladı. Şalk, trilyonluk tezgaha karışan bürokratların Ankara'ya kadar uzandıklarını ve süpriz isimlerin gözaltına alınabileceği belirtti. Şalk, ‘‘Bu iş dallanıp budaklanıyor. Ankara'ya kadar uzanabilir’’ dedi.
RÜŞVET BELGELENDİ
Yasin Altınbaş'ın, Ankara'daki birçok bürokrata rüşvet verdiği de ortaya çıktı. Savcı Şalk, ‘‘Ankara'da bir bürokratın hesabına 25 milyar lira para yatırılmış. Ben emekli olsam 40 yılda alacağım para 14 milyar 500 milyon lira. Herşey ortada. Bu işte çok büyük para dönmüş. Teker teker ortaya çıkarıyoruz. Suçlular inkar edebilirler. Ama çok sağlam delillerimiz var’’ diye konuştu.
KAÇAK PİRİNÇ Altınbaş Holding'in Kilis'teki deposunda 800 ton pirinç ele geçirildi. 25 kiloluk çuvallar içinde bulunan pirincin yabancı menşeli olduğu anlaşıldı. Pirincin ‘‘transit ihracat’’ adı altında Türkiye'de pazarlandığı anlaşıldı. Böylelikle gümrük vergisi ve diğer vergiler ödenmeden pirincin iç piyasaya sürülerek üstüne bir de ihracat teşvik ücreti alındığı anlaşıldı.
2275 TON ŞEKER Altınbaş Holding'in ‘‘Muz sarartma tesisi’’ adını verdiği depoda yapılan aramada 400 ton yabancı menşeeli şeker ele geçirildi. Ayrıca, 1700 ton şeker, ‘‘Malatya Şeker Fabrikası’’ amblemli çuvallar içinde ele geçirildi. Operasyon sırasında 35'er tonluk 5 ayrı tıra yüklenmiş toplam 175 ton şeker ekiplerden kaçırılmak istenirken yakalandı. Depoda, üzerinde ‘‘Malatya Şeker Fabrikası’’ yazılı çok sayıda boş çuval bulundu. Yabancı menşeeli şekerlerin bu çuvallara doldurulup iç piyasaya sürüldüğü bildirildi.
120 TON ÇAY Yine Kilis'teki depolarda, Muz saratma tesisi adı verilen depoda yapılan aramada 40 ton Seylan çayı, 80 ton markasız çuvallar içinde çay ele geçirildi. Çayların da kaçak olarak getirilip Türkiye'de pazarlandığı iddiası araştırılıyor.
HOLDİNGTE MÜHÜR Altınbaş Holding'in Gaziantep'teki merkezinde yapılan aramada, üzerinde ‘‘Maliye Bakanlığı Karkamış Mal Müdürlüğü’’ yazan resmi mühür bulundu. Ayrıca, Öncüpınar Gümrük Kapısı'nda görevli bazı muayene memurlarına ait isim kaşeleri ile üzerlerinde Arapça ve İngilizce yazılar bulunan kaşeler, mühürler, Lübnan'da kurulu bulunan Joud Trading Co. şirketine ait kaşe ele geçirildi.
KATMERLİ VURGUN Altınbaş Holding'in, 60 kadar şirketi vasıtasıyla ‘‘ihraç kaydı’’ ile ithal ettiği ya da transit olarak ülkemize getirdiği muz, pirinç, mercimek, şeker, çay, madeni yağ, bitkisel yağ, mazot gibi ürünleri Türkiye'de piyasaya sürüp vurgun vurduğu anlaşıldı. Holdingin ayrıca, fatura, menşei belgesi, analiz raporu gibi gibi belgelerin de sahtesini kullanarak ihracat teşvik ücreti aldığı belirlendi. Altınbaş'ın bunlarla yetinmeyip hayali ihracat dosyaları hazırlayarak KDV iadesi de aldığı anlaşıldı. Altınbaş'ın böylece ‘‘katmerli vurgun’’ vurduğu ortaya çıktı.
Patroniçe Melahat
Yasin Altınbaş'ın, Ankara'daki bürosunu yöneten ve holdingin elamanı gibi çalışan DDY Şube Müdürü Melahat Özyürek için DGM Savcısı Talat Şalk çarpıcı bir değerlendirme yaptı ve ‘‘Melahat Özyürek patroniçe’’ dedi.
Hayali koyun ihracından ağır cezalık
Son yılların en büyük gümrük kaçakçılığı soruşturmasının gözaltındaki başkahramanı işadamı Yasin Altınbaş'ın sahte gümrük beyannamesi düzenleyerek hayali canlı kasaplık koyun ihracatı yapmaktan İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı ortaya çıktı. Suudi Arabistan ve Kuveyt'e, 1988 yılı kurban bayramı döneminde hayali canlı hayvan ihracatı yapmak ve devletten haksız vergi iadesi almakla suçlanan Altınbaş'ın Gaziantep, Gazi Muhtarpaşa Bulvarı Kalyon İş Merkezi Kat: 4, 20 numara olarak gösterdiği adresinde bulunamadığı için tam 10 celsedir ifadesine başvurulamadığı da bildirildi. Devletin kendisinden haksız vergi iadesi almakla suçlayıp bir de üstün hizmet madalyası verdiği Altınbaş'ın talimatla ifadesinin alınması için bir kez daha yazı yazıldı. Hayali canlı koyun ihracatı için sahte beyanname düzenlemekten bugüne dek mahkemece ifadesi alınamayan Altınbaş tek ifadeyi Ankara'da 6 Ağustos 1996 günü Gümrük kontrolörleri Ali Nural ve Kerim Çoban'a verdi. Altınbaş burada da tüm suçlamayı reddetti.
Asıl mazotla vurmuş
Altınbaş Holding'in asıl vurgunu kaçak mazot ticaretinden sağladığı belirlendi. Altınbaş'ın Suriye'den litresi 70 bin liradan aldığı mazotu Türkiye'de 400 bin liradan sattığı belirlendi. Altınbaş'ın, günde 150 TIR dolusu kaçak mazot getirdiği iddia edildi. Bir TIR'la 50 bin kilo mazot getirildiğini ifade eden bir yetkili, ‘‘Bir TIR'dan sağlanan vurgun 16 milyar 500 milyon lira. Bunu 150 TIR ile çarparsanız günde 2 trilyon 475 milyar liralık haksız kazanç ortaya çıkar. Aslında vurgunun mali portresi devlet bütçesine yaklaşmış. Ancak vurgunun boyutlarını tam olarak ortaya koymakta zorluk çekiyoruz’’ diye konuştu.
Para kaçırmış olabilir
DGM Savcısı Talat Şalk, ‘‘Yurtdışı bağlantısı var. Yurtdışına para kaçırmış olabilirler. Yakalanmadan önce Suriye üzerinden yurtdışına para kaçırıldığını tahmin ediyoruz. Bu yönde de araştırma yapılıyor’’ dedi. Altınbaş Holding'in sahibi Yasin Altınbaş'ın göz kamaştıran mal varlığına Ankara DGM Yedek Hakimliği tarafından tedbir konuldu. Altınbaş, soruşturma bitene kadar servetinin bir kuruşuna bile dokunamayacak.