Güncelleme Tarihi:
Referans Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Mey İçki'ye satışı Rekabet Kurulu'ndan dönen Burgaz Rakı için çözüm arıyor.
Rekabet Kurulu'na karar için itiraz eden TMSF, yeni satıştan umudunu kestiği için Burgaz Rakı'nın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'na devredilmesi de dahil alternatif yöntemleri tartışmaya başladı. Çözüm arayışı içinde olduklarını doğrulayan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Burgaz'ı sürekli yönetemeyiz. Satmamız gerekiyor, o da zor. Garipoğlu makul bir ödeme yaparsa düşünürüz" diyor.
Türkiye alkollü içecekler pazarında Mey İçki, Efe Rakı, Antalya Girişim Grubu ile birlikte dört oyuncudan biri olan Burgaz Rakı ile ilgili tartışmalar bir türlü sonuçlanamıyor. Önce geçmişi bir hatırlarsak Burgaz Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret AŞ, Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun TMSF'ye devredilen şirketleri arasında bulunuyordu. Yapılan protokol kapsamında 70'e yakın şirketin yönetimi Garipoğlu grubundaydı. Ancak bir yandan ödemeler sırasında Garipoğlu'nun sakladığı bazı işlemler diğer yandan da adı kardeşi Nida ve yeğeni Cem Garipoğlu tarafından işlendiği iddia edilen "Münevver Karabulut Cinayeti" ne karışınca TMSF, Garipoğlu'na ait bu şirketlere el koydu. Bu şirketlerden biri de Burgaz Rakı idi.
Tek alıcı Mey İçki
TMSF, sektörde haksız rekabet yarattığı öne sürülen Burgaz Rakı'yı yönetmeye başladı ancak kısa sürede de satışa çıkarma kararı aldı. İhale Ağustos 2009'da yapıldı. Beklenildiği gibi tek alıcı çıktı. 62.5 milyon TL teklif eden sektörün en büyüğü Mey İçki. Burgaz'ı alması halinde sektörde pazar payını yüzde 85'lere çıkaracak olan Mey İçki'nin teklifini TMSF kabul etti. Ancak Rekabet Kurulu, Burgaz Rakı'nın Mey İçki'ye satışına onay vermedi. Burgaz'ın Mey İçki'ye devrine "rakı pazarında rekabeti önemli ölçüde azaltacağı ve sektörde hakim durum yaratacağı" gerekçesiyle izin verilmeyen Rekabet Kurulu'nun bu kararı TMSF'yi hayal kırıklığına uğrattı.
TMSF, Rekabet Kurulu'nun bu kararına itiraz ederken, satışın hakim durum yaratmayacağını savunan Mey İçki de yeni ihaleyi beklemeye başladı. Ancak aradan geçen sürede ihalenin yenilenmesi gündeme gelmedi. Son günlerde ise TMSF'nin Burgaz Rakı'yı eski sahibi Hayyam Garipoğlu'na devretme hazırlığında olduğu iddiaları ortaya çıktı. Dün TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e bu söylentileri sordum.
RK vakit kaybettirdi
Ertürk, TMSF'nin Rekabet Kurulu'nun kararına biraz kızgın. Satışa çıkmadan Rekabet Kurulu'na danıştıklarını hatırlatan Ertürk, "Bize Mey giremez demediler. Piyasa payı belliydi. Olmaz deselerdi hiç ihaleye çıkmazdık. Zaman kaybetmezdik. Onaylamadılar. Biz de itiraz ettik" diyor.
Bu itiraza ilişkin karar çıkana kadar diğer alternatifleri ve çözüm arayışını gündemde tuttuklarını da anlatan Ertürk, şu bilgileri veriyor:
"Netleşmiş bir karar yok. Ancak alternatiflerden biri bu. Bir çözüm bulmamız gerekiyor. Biz bünyemize aldığımız şirketleri sürekli tutmayı düşünmüyoruz. Satarak alacağımızı tahsil etmeyi hedefliyoruz. Sürekli bizim yönetmemiz mümkün değil. Satış için girişimde bulunduk. Ama yapamadık. Zaten tekeli olan bir piyasa bu. Yeniden satışa çıkarsak alabilecek başka firma da yok. Aynı firmaya da satmamız mümkün değil."
İşte bu nedenle çözüm yollarından biri olarak şirketleri Hayyam Garipoğlu'na devretmenin gündeme geldiğini anlatan Ertürk, devir şartını ise şöyle açıklıyor: "Garipoğlu'ndan makul bir tahsilat yapmak zorundayız. Ancak bu durumda bu formül uygulanabilir."
Bu arada Burgaz Rakı'nın sektörde hala haksız rekabet yarattığı iddialarını da yanıtlayan Ertürk, "Şirket TMSF'ye geçtikten sonra disiplinli ve kurallara uygun yönetim sergiliyor. Bu şikayetlerin azaldığını düşünüyorum" diyor.
BURGAZ'DA SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
* Batan Sümerbank'ın sahiplerinden Hayyam Garipoğlu, aralarındaki anlaşmaya rağmen bazı işlerini TMSF'den saklayınca, geçtiğimiz Temmuz ayında aralarında Burgaz Rakı'nın da bulunduğu 70 şirketine el konuldu.
* TMSF tarafından satışa çıkarılan Burgaz Rakı için 5 Ağutos 2009 tarihinde gerçekleştirilen ihaleyi 62.5 milyon dolarla tek katılımcı olan Mey İçki kazandı.
* TMSF Fon Kurulu 29 Ağustos 2009 günü Burgaz Rakı'nın Mey İçki'ye satışının onaylandığını açıkladı. Satışın gerçekleşmesi için son söz Rekabet Kurulu'na kaldı.
* Rekabet Kurulu, alkollü içki pazarında yüzde 20 hazar payı bulunan Burgaz Rakı'nın pazarın lideri konumunda bulunan Mey İçki'ye satılmasına "rekabete zarar verir" gerekçesi ile izin vermedi.
YILDIZ DAVASI MAHKEMEDEN DÖNDÜ
31 Ocak 2010'da TMSF'de görev süresi dolacak Ahmet Ertürk, devam edip etmeyeceğine ilişkin kararını da henüz vermediğini söyledi. Bugünlerde Halis Toprak'la başı dertte olan Ertürk, Yıldız'daki Toprak Holding Merkezi'nin ihalesine yönelik davada Toprak'ın talebinin reddedildiğini belirtti. Ertürk, "Bu karar kazandığımız üçüncü mahkeme kararı. Mahkemeler devam ediyor. Mücadele sürüyor" dedi.
PAZAR 1.6 MİLYAR TL'LİK BÜYÜKLÜĞE SAHİP
* Türkiye'de yılda 45 milyon litre rakı üretiliyor.
* Pazarın büyüklüğü yaklaşık 1,6 milyar TL civarında.
* Krizin rakı pazarını 2009'da yüzde 4 daraltması bekleniyor.
* 278 bin kişi doğrudan, 1.3 milyon kişi geçimini dolaylı olarak rakıdan kazanıyor.
* Alkollü içkilerin yüzde 75'i Ankara'nın batısında tüketiliyor.
* Kişi başı alkol tüketiminin en yüksek olduğu şehir İzmir.
* Toplam nüfusun yüzde 46'sı alkol kullanıyor.
* Pazarda dört oyuncu var. Mey, Burgaz, Efe ve Antalya Girişim Grubu.