A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 12:31
Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Başpınar köyü sınırlarında, aralarında çiftçi, boyacı, esnaf, arazi sahibi, demircilerin de bulunduğu 27 kişi biraraya gelerek, 480 büyükbaş kapasiteli modern çiftlik kurdu.
Burdur Vali İbrahim Özçimen, Tefenni Kaymakamı Eyüp Fırat ve Tarım İl Müdür Vekili Yüksel Güldalı ile Yeşil Pınar Tarım Çiftliği'ni ziyaret etti. Ortakların kurduğu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Toros, tesisle ilgili geniş bilgi aktardı. Ortakların farklı meslek gruplarından olduğunu bildiren Toros, 6 işçi ve 2 uzman personel çalıştırdıklarını dile getirdi.
Çiftliği kurarken kiminin araziyi, kiminin demiri, kiminin boyayı, kiminin de gerekli parayı karşılayarak ortaklığa dahil olduğunu kaydeden Mahmut Toros, içlerinden 5 kişilik yönetim kurulu oluşturduklarını aktardı. Ortaya çıkan büyük ve modern tesisin tüm ortakların şevkini artırdığını söyleyen Toros, 480 büyükbaş kapasiteli tesiste halen 360 hayvan bulunduğunu bildirdi.
Hayvanların farklı köylerden toplandığını belirten Toros, şu bilgileri verdi: “Şu an bir hayvandan maksimum 30 litre civarında süt alıyoruz. Onlardan doğacak yavruların süt veriminin ise maksimum seviyede olmasını planlıyoruz. Çünkü burada hayvanın en iyi şartlar altında yaşamasını sağlıyoruz. Sadece kapalı değil, hayvanın stresini atabilmesi için açık alanlarımız da var. Yem ve su ihtiyaçları düzenli karşılanıyor. Hayvanın rahat etmesi için her türlü ortamı sağladık. Stressiz bir hayvanın verimi çok daha yüksek oluyor. İşte bu yüzden bunların yavruları, hatta onların yavruları çok daha iyi bir verime sahip olacak diye düşünüyoruz.”
Günde 4 ile 6 ton arasında süt aldıklarını açıklayan Toros, bunun normal bir köydeki tüm üretime eşit olduğunu söyledi. 24 başlık toplu süt sağım ünitesi sayesinde sütteki bakteri oranını 4-5 bin civarına düşürdüklerini de ifade eden Toros, böylece satış fiyatının da normalin üzerinde olduğunu sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği standartlarına göre sütteki bakteri oranının 100 binin altında olması gerektiğini hatırlatan Vali Özçimen de, Türkiye ortalamasının ise milyonla ifade edildiğini dile getirdi. Burdur ortalamasının bundan daha düşük seviyede olduğunu söyleyen Özçimen, ancak toplu süt sağım merkezleri ile bakteri oranının 4 bine kadar düşürüldüğünü dile getirdi. Bakterisi düşük sütün daha fazla fiyatla satıldığını anlatan Özçimen, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız gelişen teknolojilerden yararlanmalı. Aksi halde süt firmaları yönünü günün şartlarına uygun, daha kaliteli süt üreten illere kayar. Şu an 7 köyde toplu süt sağım merkezi kurulması için destek veriyoruz. Bunların sayısını önümüzdeki yıl daha da artırmak istiyoruz. 27 ortağın bir araya gelerek oluşturduğu bu tesis beni çok mutlu etti. Burdur için güzel örneklerden biri. İnşallah bunların sayısı artar.”