Güncelleme Tarihi:
Marmaris Pamucak Orman Dinlenme Tesisleri’nin bulunduğu alana otel yapılmasına bölgedeki sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki geldi. MARMARİS Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Marmaris Pamucak Orman Dinlenme Tesisleri’nin bulunduğu alana otel yapılmasıyla kıyı ve orman talanının yeni 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyon Kararları ile devam edeceğini ileri sürüp, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Öte yandan Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne ait yeni çevre düzeni planı da cennet koyların talan edileceği gerekçesiyle bölge halkı ve STK'lar tarafından büyük tepki görüyor.
Peki bölgede faaliyet gösteren turizm işletmecileri yeşil alanlara otel yapılmasına ve yeni çevre düzeni planlarına karşı ne diyor? İşletmecilerin ortak görüşü Ege turizminin büyük otellerden ziyade sürdürülebilir turizm anlayışıyla büyümesi. Bu anlamda işletmeciler Antalya ile Antalya konsepti ile yarışmak istemediklerini belirtirken bölge ile ilgili planlamaların Ankara yerine bölge insanları ile birlikte gerçekleştirmekten yana olduklarını belirtiyor.
"BÖLGENİN FİKRİNİN ALINMASI GEREKİR"
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu bu tip kanunlar yapılırken merkezi yönetim değil de bölgenin de fikri alınarak gerçekleştirilmesi gerektiğiniz söyledi. "Bölgenin altyapısı coğrafyası incelenerek, halkın da katılımıyla yapılırsa hem ekonomiye hem de bölgeye katkısı olur" diyen Bülbüloğlu "Burada yaşayanlar dışında yapılan işlerde böyle sıkıntılar her zaman ortaya çıkacaktır. Bölgenin insanlarının da katılmaları gerekir. Bunun içinde belediyeler var, sivil toplum örgütleri var turizmciler de var" dedi
"BİZ EGE OLARAK ANTALYA İLE YARIŞMAK İSTEMİYORUZ"
Antalya'da 100-200 dönümlük tesislerin yapılabildiğini ancak Ege'nin konseptinin farklı olduğunu belirten Bülbüloğlu "Turizmci olarak biz Antalya ile yarışmıyoruz. Orada 100-200 dönümlük tesisler var. Kitle turizmi yapılan bir yer. Biz bununla gurur duyuyoruz. Döviz girdisi olarak önemli tesisler. Ama Ege Bölgesi daha hassas. Daha dikkat edilmesi gereken bir bölge. Ormanlarla kaplı pırıl pırıl bir deniz var. Daha farklı turizm yapabiliyor olmamız lazım. Antalya ile yarışmayalım, bizim özelliklerimiz farklı aynı şeyleri yapmayalım. Gelen misafirleri farklı konseptleri mutlu edecek tesisler yapılması lazım. Tesis yapılmasına karşı değiliz ancak yapılırken bu bölgenin insanlarını sürece katmak gerekir" diye konuştu.
"SÜRDÜRÜLEBİLİR TESİSLER YAPILMASI GEREKİR"
Bahsedilen otelin 1 yıl sonra açılmasının planlandığını belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ tesis yapılmasına karşı olmadığını belirtirken "Yapılacak olan tesisler sürdürülebilir turizm felsefesi üzerinden yapılmalı. Doğa ile dost içiçe doğayı bozmadan tesislerin yapılması Marmaris'e daha çok hayat verecektir. Doğal çevre ancak bozulunca farkına varılan ve geri gelmeyen bir fenomen. Yapılacak olan tesisler mutlaka sürdürülebilir bir tesis olması gerekir" diye konuştu
"EĞLENCE TURİZMİ YERİNE DOĞA TURİZMİ"
Marmaris'te fazla yatak kapasiteli otel yapılacak yer olmadığını belirten Özbozdağ "Bizim yatak sayımız Antalya'nın belki bir mahallesinden az. Ama biz bundan şikayetçi değiliz. Biz butikleşme tarzındayız. Doğamıza güveniyoruz. Marmaris'in bu doğrultuda pazarlanmasını istiyoruz. Burası eğlence ve deniz kum güneş turizmi yerine, ekolojik turizm, doğa turizmi ve kültür turizmi konseptlerine daha uygun. Bunlar için de devasa oteller yerine sürdürülebilir tesisler gerçekleştirmeyi düşünmek gerek. Bu şekilde sezonları da uzatarak gelir artırmak mümkün. Biz de Marmaris'te bu tarz sürdürülebilir bir anlayışın takipçisi olacağız" dedi.