Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2008 00:00
Medyada yeni giren ’kriminal patronlar’ pisliklerini tek tek ortaya çıkartan temiz medyanın belgeleri yayınları karşısında çareyi "Bu bir medya savaşıdır" bahanesine sığınmakta arıyor. Oysa yaşanan asla medya savaşı değil, olsa olsa kirlenen medyayı temizleme mücadelesidir. Hayır, bu bir medya savaşı değil.
HERKES her işi yapamaz. Hiçbir ülkenin
Merkez Bankası Başkanı hırsız, Genelkurmay Başkanı korkak olamaz. Medya da kirli ellere bırakılamaz. Mehmet Emin Karamehmet«in resmi kayıtlara geçen suç sicilini okuyun ve vicdanınızla, aklınızla karar verin: Kriminal medya patronu olur mu?
YIL 1982
Karamehmet’in ’dev vurgun’u manşetlerde
ÇUKUROVA patronu Mehmet Emin Karamehmet«in isminin yolsuzluk iddialarıyla medya gündemine gelmesi yeni değil. Mehmet Emin Karamehmet«in ’dev
vurgun’ suçlamasıyla manşetlere ve mahkemeye taşınan ilk kaçakçılık dosyası 20 yıl öncesine, 1982 yılına rastlıyor.
YIL 1984
Naylon fatura ve hayali şirketten cezaevine
MEHMET Emin Karamehmet hayali şirketler ve naylon faturasıyla iş makinesi parçaları kaçakçılığı yapmak suçundan arama emri çıkınca yurt dışına kaçtı. 2.5 yıl kaçak yaşadı, 1984 nisan ayında Türkiye«ye döndü. 18 Nisan 1984 günü mahkemede tutuklanarak Sağmalcılar Cezaevi«ne konuldu.
Yurtdışına kaçtı 2.5 yıl gelemedi
MEHMET Emin Karamehmet, hakkındaki 18 Nisan 1982 günü verilen tutuklama kararını yurtdışında öğrendi. Yurda dönüp bağımsız yargıya hesap vermek yerine, tıpkı bugün olduğu gibi siyasi ilişkilerle paçayı kurtarmayı denedi. Karamehmet, yurt dışındaki serüvenini ancak 1984 Nisan ayında noktalayabildi. Yurda dönüşünde ilk kez dönemin Başbakanı Turgut Özal«ın İstanbul iş dünyası ile 12 Nisan 1984 gecesi Divan Oteli«ndeki buluşmasında kamuoyu önüne çıktı.
Başbakan’ın masasından Sağmalcılar Cezaevi’neMEHMET Emin Karamehmet, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın masasından umduğu yardımı görmedi. Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan işadamı, 18 Nisan 1984 günü çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak Sağmalcılar Cezaevi«ne gönderildi. İşadamının dosyası kaçakçılık cezalarını azaltan veya kaldıran yasal düzenleme sayesinde kapatıldı.
Altı bin sayfalık kaçakçılık dosyasıMEHMET Emin Karamehmet«in sahibi olduğu Çukurova İthalat ve İhracat AŞ, o tarihte Caterpillar iş makinelerinin Türkiye temsilcisiydi. 1982 yılında İstanbul Beşinci Ağır Ceza Mahkemesi«nde görülen davada kaçakçılık suçlaması 6 bin sayfalık iddianameye zor sığdı. Karamehmet ve şirket yöneticileri için 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası istenilen davada, kaçakçılık çetenin naylon faturalar ve hayali
şirketler aracılığıyla 15 milyar lira değerindeki iş makinesi parçasını yurda kaçak soktuğu suçlaması yöneltildi.
Karamehmet Caterpillar kaçakçılığını nasıl yaptıÇukurova tarafından Omar Carriers S.A şirketinin Cenevre UBS bankasındaki hesabına yüklü miktarda
döviz yatırılıyor.
Bu dövizler aslında hayali bir şirket olan PRS İnşaat’ın siparişi gibi gösteriliyor, Belçika Caterpillar’a iletiliyor.
Belçika Caterpillar bedeli bu şekilde ödenen iş makinesi parçalarını Bazel’de Mustafa Ülkü«ye teslim ediyor.
Mustafa Ülkü, kaçak parçaları hepsi hayali şirket olan Mert Ticaret, Güneydoğu Ticaret, Özersan Ticaret ve Çelikel Ticaret’e yolluyor.
Dört hayali şirket yedek parçaları naylon fatura keserek Çukurova«ya satmış gibi gözüküyor. Dolayısıyla yasa dışı yollardan yurtdışına çıkarılan dövizlerle temin edilen iş makinesi parçaları yine yasa dışı şekilde yurda sokuluyor. (Kaynak: Güneş Gazetesi, 18 Nisan 1982)
Karamehmet’in vatandaşa yüklediği zararın parası ile neler yapılabilirdi MEHMET Emin Karamehmet«in sonunda hapse düştüğü kaçakçılık davasının hazineye zararı o tarihteki parayla 15 milyar liraydı. Peki o tarihteki 15 milyar lirayla neler yapılabilirdi:
15 milyar lira İçişleri Bakanlığı’nın 1982 bütçe ödeneğinin 2.5 katıydı.
İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi ve İstanbul Teknik Üniversitesi«nin toplam 1982 ödenekleri 15 milyar liradan az, 14 milyar liraydı.
1982 yılında 68 bin devlet memurunun bir yıllık brüt maaş toplamı 15 milyar liradan azdı.
15 milyar lirayla 1982’de 500’er yataklı 23 yeni hastane kurulurdu.
Karamehmet ne yapmak istiyor?Mehmet Emin Karamehmet’in bankası Pamukbank 18 Haziran 2001 tarihinde BDDK kararıyla fona alındı.
Ancak Karamehmet Pamukbank’tan doğan milyarlarca dolarlık zararı kapatmak istemedi. İkinci bankasının yönetimine de kamu temsilcileri girdi.
Karamehmet 2.3 milyar
dolar düzeyindeki şirket borçlarını daha uzun vadeye yaymak için İstanbul Yaklaşımı’ndan yararlanmak istedi, BDDK "Önce Pamukbank borcunu öde" dedi.
BDDK battığı için fona devredilen Pamukbank’a 2.5 milyar dolar taze kaynak koydu. Danıştay kararıyla bankasını geri alma umuduna kapılan Karamehmet bankadan kullandığı ve batırdığı krediler bir yana şimdi de bu paranın da üstüne oturmak istiyor.
Elindeki batık şirketleri devlete iki-üç kat bedelle satarak hem devlete borcunu ödemek hem de şirketlerinden kurtulmayı amaçlıyor.