Güncelleme Tarihi:
MICROSOFT yöneticilerinin “Bu projeye her şeyimizi koyduk” diyerek büyük önem verdikleri Bulut Bilişim Projesi, Türkiye ayağında GSM operatörlerinin paketleri içinde de yer alarak satılacak. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Dört operatörle de görüştük, satışlar ayrı ayrı zamanlarda başlayacak. İlk paket Şubatta piyasada olacak” dedi.
GSM paketlerine girecek
Microsoft’un Seattle Redmond Kampusü’nde konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Bulut Bilişim hizmetlerini telekom operatörleriyle birlikte çıkaracaklarını söyledi. Turkcell, Avea, Vodafone ve Türk Telekom ile yaptıkları anlaşmayla Bulut Bilişim’in tüketicilere Telekom paketleriyle birlikte satılacağını söyleyen Özmen, şöyle konuştu: “Hem kurumsal hem de bireysel tüketiciler bu paketlerden yararlanabilecek. Ayrıca sadece Telekom şirketleriyle değil, KOBİ’lere yakın iş ortağı finans şirketleriyle de Bulut Bilişimin yaygınlaşması için işbirliği yapacağız.”
KOBİ’ler harekete geçmeli
Bulut Bilişim teknolojisinin özellikle KOBİ’ler için çok kazançlı bir proje olduğunu vurgulayann Özmen, şunları anlattı: “KOBİ’lerin daha rekabetçi olabilmesi için bilişim teknolojilerinden daha fazla yararlanmaları gerekiyor. KOBİ’leri hareketi geçirirsek, Türkiye’yi harekete geçiririz diye düşünüyoruz. KOBİ’lere bilişim teknolojilerine yapılacak yatırımın maliyeti ve insan kaynağından korkmamaları için Bulut Bilişimi öneriyoruz. KOBİ’lerin donanım yatırımı yapmadan kiralama sistemiyle erişebilecekleri Bulut Bilişim, büyük bir mali tasarruf sağlıyor. Örneğin 50 çalışanlı bir KOBİ’nin donanım, kurulum ve işletim yatırımı 20 bin doları buluyor. Aynı KOBİ, Microsoft Office 365 ürünü ile bilişim altyapısını ‘bulut’a taşırsa, aylık kişi başı 6-10 dolar arasında kiralama bedeliyle aynı teknolojiye sahip olabiliyor. Ayrıca her yeni güncellemeyi de ücretsiz olarak kullanabiliyor.”
Microsoft’un haziran ayında sona eren mali yılında Türkiye’nin yüzde 22 ile rekor bir büyüme yakaladığını belirten Özmen, şunları söyledi: “Türkiye’nin 2023 hedefleriyle Microsoft’un hedefleri paralel. Biz de bu süre içinde bilişimde 4 milyar dolarlık büyüme ve 100 bin yeni iş imkanı sunacak yeni alanlar hedefliyoruz.”
660 bin öğretmen bilişim çözümü eğitimi alacak
TAMER Özmen, önümüzdeki 3 yıl içinde 660 bin öğretmeni bilişim çözümleri üzerine eğitmeyi, 300 bin kişiyi bilişim okur yazarı yapmayı ve 40 bin yazılım geliştirici yetiştirerek 1 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Microsoft Bilişim Akademisi’nin bulunduğu şehir sayısını 17’den 40’a çıkaracaklarını belirten Özmen, ‘Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor’ projesiyle bugüne kadar 150 bin kişiye bilgisayar okur yazarlığı öğrettiklerini söyledi. Özmen ayrıca, Ar-Ge ile ilgili çalışmalarını da sürdürdüklerini ve üniversitelere 1.5 milyon dolarlık yazılım bağışı yaptıklarını belirtti. Özmen, Microsoft’un Avrupa’daki 4 Ar-Ge merkezinden birinin Koç Üniversitesi ile Türkiye’de açıldığını vurguladı.
‘Geleceğin Evi’ konuşuyor duvarlar bilgisayar ekranı oluyor
MICROSOFT, “Geleceğin Evi”nin kapılarını açtı. “Geleceğin Evi”nde, mutfak tezgahının üstünde yemek tarifi veren, sehpa üzerinde fotoğraf bakmaya olanak veren bir çok teknoloji yer alıyor. Microsoft, Redmond kampusündeki ‘Microsoft Home’ile gelecek 10 yılı gözler önüne seriyor. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün de ziyaret ettiği ev, “Hoşgeldiniz” diyerek tanıtıma başlıyor.
İlaç için uyarıyor
Evin önemli özelliklerinden birisi dış ses olarak duyulan programla evin konuşması. Böylece ev, sahibine ilacını almasını hatırlatabiliyor. Microsoft yöneticileri, evin içinde çok pahalıya mal olabilecek hiçbir ürünün bulunmadığını ifade ederek, en büyük özelliğinin Bulut Bilişimi de kullanarak bir çok bilgiyi aynı teknolojide kapsaması olduğunu söyledi. Birçok şeyin sesli komutla yapıldığı akıllı ev, kişiselleştirilmiş teknolojileriyle dikkat çekiyor. Duvarların ve mutfak tezgahlarının birer bilgisayar ekranına dönüştüğü ev, misafirin beğenilerine göre kendini dekore etmeye kadar pek çok teknolojik imkanla hayatı kolaylaştırıyor.