Buldanlı üretici, Çin tekstiline karşı

Güncelleme Tarihi:

Buldanlı üretici, Çin tekstiline karşı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 01:31

Denizli'nin bin 500 yıllık dokuma kültürüne sahip ilçesi Buldan'da, Dokumacılar Çarşısı'na Çin mallarının girmemesi için mücadele veriliyor.

Haberin Devamı

Vücuda yapışmayan, ter emme özelliği bulunan ve hava sirkülasyonu sağlayan Buldan bezinin üreticileri, ürünlerinin satıldığı yerlere göre "Şile Bezi", "Rize Bezi" olarak farklı isimlerle anılmasına karşı "markalaşma" çabası gösterirken, şimdi de Çin'den getirilen tekstil ürünlerinin satılmasına karşı mücadele başlattı.

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen,yaptığı açıklamada, ilçede dokumacılığın kökeninin M.Ö. 2'nci yüzyıla kadar gittiğini, Osmanlı padişahlarına kumaş dokuyarak ününü artıran ilçenin bugün dünyanın birçok ülkesine ihracatını yaptığını hatırlattı. Buldan'ın dokumacılar çarşısı olarak bilinen 14 Mayıs Caddesi'ndeki dükkanlardan bazılarında Çin mallı tekstil ürünlerinin, benzerliği nedeniyle "Buldan Bezi" olarak satıldığını bildiren Baştürkmen, "Buldan'ın dünyaca kabul görmüş kendine has Buldan bezi ürünleri varken Çin'den gelen ürünlerin ilçemizde yer almasına karşıyız" dedi.

Haberin Devamı

Esnafla görüşmeler yaparak Çin malı satmamaları konusunda telkinde bulunduklarını belirten Baştürkmen, şöyle konuştu:

"Buldan bezi dünyada aranan bir ürün haline geldi. ABD başta olmak üzere, Kanada, Fransa, Yunanistan, İspanya gibi birçok ülkeye Buldan bezi ihraç ediyoruz. Yüzde 100 pamuktan üretilen ve içinde yabancı madde bulunmayan Buldan bezinin konfeksiyon ürünleri arasında insan sağlığı açısından en uygun ürün olduğu biliniyor. İlçemiz yıllık 3-5 milyon dolar arası Buldan bezi ihracı yapıyor.

Çin malı ürünler, ilçemiz üretimi olan Buldan bezinin pazarlamasını yürüten perakende esnafını sıkıntıya sokuyor. Turistlere bazen Buldan işi ürünü diye ithal ürünler veriliyor. Bu kendi bindiğiniz dalı kesmek gibi bir şey. Esnaf arkadaşlarımız görüştük, bizlere 'Çin malı satmayacağız' diye söz verdiler. Buna uyulmaması halinde paydaşlarımızla birlikte ortak kararlar alacağız."

Konuya yönelik tedbir almaya çalıştıklarını ama yasal yaptırım yetkilerinin olmadığını kaydeden Baştürkmen, Buldan Belediye Meclisi'nden dokumacılar çarşısının trafiğe kapatılarak "Buldan tekstil ürünleri pazarı" haline getirilmesi yönünde karar almalarını istediklerini bildirerek, buna oda olarak gerekli desteği vereceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Tüketiciye de çağrıda bulunan Baştürkmen, yerel üretimleri olan Buldan bezi pazarının canlı tutulması için Çin malı ürünleri tercih etmemelerini istedi.

Egeliler Birliği Başkanı ve Buldan Platformu Genel Sekreteri Hüseyin Reşit Öz de belediyelerin cezai yaptırımlarının olduğuna dikkati çekerek, "İnsanlar ilçemize Buldan ürünleri almaya geliyor, Çin malları ülkenin her yerinde var. Buldan'ı Çin malı ürünlerden uzak tutmalıyız. Buldan'ın ürünlerini geleceğe aktarabilmek için gerekirse bazı yaptırımlar uygulamalıyız" diye konuştu.

Buldan Belediye Başkanı Fahri Şevik ise Buldan Kaymakamlığı ve Buldan Ticaret Odası ile ortak hareket ederek Çin malı ürünlerin oluşturabileceği olumsuzluklar konusunda esnafı bilgilendirdiklerini, Buldan üretimi ürünlerin geleceği açısından bu konuda ortak hareket etmenin önemli olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!