Nafiz ALBAYRAK / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2001 01:51
Yurtdışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Karar uyarınca, yurtdışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından, dün geceyarısından itibaren çıkış başına 50 dolar karşılığı Türk Lirası tutarında harç alınmaya başlandı. Harç, karşılığı pasaporta ‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’ yapıştırılıyor.
Vatandaşlar, dün geceyarısından itibaren yurtdışına çıkışlarda 50
dolar ödemeye başladı. Yurtdışına Çıkışlarda Harç Alınmasına İlişkin Karar uyarınca, yurtdışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından, dün akşam saat 24:00’den itibaren çıkış başına 50 dolar karşılığı Türk Lirası tutarında harç tahsil ediliyor ve harç, pasaporta ‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’ yapıştırılması süretiyle ödeniyor.
‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’ bedeli olan 50 doları pulun satıldığı tarihteki T.C.
Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınarak tespit edilecek. Yurtdışına çıkış işlemlerinin yapılabilmesi için pasaport üzerine harç pulunun yapıştırılması zorunlu.
Hudut çıkış kapılarında çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlileri tarafından ‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’nun pasaport üzerine yapıştırılıp yapıştırılmadığı kontrol edilecek ve çıkış kaşesiharç pulu üzerine basılmak suretiyle iptal edilecek.
‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’nun basımı, dağıtımı ve bedellerinin tahsili ile ilgili usul ve esasları tespite Maliye Bakanlığı yetkili olacak ve pullar, mal sandıklarınca veya Maliye Bakanlığı'nca tayin edilecek yerlerde satılacak.
‘‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’’ tedavüle çıkıncaya kadar yurt dışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından çıkış başına tahsil edilecek 50 dolar karşılığı Türk Lirası tutarındaki harç, vergi tahsil etmeye yetkili bankalar veya gümrük saymanlıklarına makbuz karşılığında ödenecek.
Uygulamanın ilk günlerinde yurtdışı çıkış kıpılarında, Maliye Bakanlığı elemanları tarafından yolculara, kesintisiz rehberlik hizmeti verilecek.
Her çıkış kapısında 24 saat görev yapmak üzere yeterli sayıda vezne ve personel de bulundurulacak.
HARÇ MUAFİYETİ
Yurtdışına çıkışlarda harç ödenmesi uygulamasından muaf tutulan yurtdışında öğrenim gören öğrenciler, seyahatlerde yurt dışında öğrenim gördüklerine ilişkin öğrenci belgesini, yurtdışında tedavi görecekler tam teşekkülü sağlık kurumlarından alınacak ve Sağlık Bakanlığı'nca tasdik edilecek raporu hudut çıkış kapılarında çıkış işlemlerini yapan emniyet görevlisine ibraz edecek.
Vatandaşlar durumlarına uygun olarak, yurtdışına görevli olarak çıktıklarını veya bulunduklarına dair kurumlardan alınacak belgeyi, yurtdışında araçla birlikte çıkmak kaydıyla ticari amaçla çıktıklarını tevsik eden belgeyi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen belgeyi ibraz edecekler.
Ayrıca, Türk vatandaşlığına kabul edilen göçmen ve mülteciler ile yurtdışında çalışan vatandaşlar yetkili makamlar tarafından verilen belgeyi, sporcu ve antrenörler spor federasyonlarından alınan belgeyi,Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne üye firma temsilcileri Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından verilen yetki belgesini, hudut kapılarında ibraz edecekler. Yurtdışı çıkış harcından muaf olanlardan bu durumlarını belgelendirmeyenlerin 10 Ağustos 2001 tarihine kadar, kendi beyanları yeterli sayılacak.
Dün geceyarısı başladıYurtdışına çıkış yapan Türk vatandaşlarından alınacak 50 dolarlık ‘Yurtdışı Çıkış Harç Pulu’ uygulaması dün geceyarısı saat 00.01'den itibaren başladı.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali işletmecisi TAV (Tepe-Akfen-Vie) Konsorsiyumu, yurt dışına çıkış sırasında 50 dolarlık harç yatıracak yolcuların, terminalde işlemlerini kolayca yapabilmeleri için bazı önlemler aldı. Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı'nda bulunan danışma masasının sağına ve soluna, ikişer adet ‘yurtdışına çıkış harç pulu veznesi’ yerleştiren TAV, pasaport kontuarlarının bulunduğu alana da, ‘Yurtdışı çıkış harcınızı ödemeyi unutmayınız’ yazılı pankartlar astı.
Veznelerde, İstanbul Defterdarlığı'ndan 24 tahsilat görevlisi, vardiyalı olarak 24 saat görev yapacak. Yurtdışına çıkan yolcular, 50 dolarlık harcı, bu veznelerin yanısıra, Dış Hatlar Terminali Geliş Katı'ndaki banka şubelerine de yatırabilecekler.
Kimler 50 dolar vermeyecek? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne seyahat edenler.
Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler. (Lisan ve mesleki kurslar hariç)
7 yaşından küçük olanlar.
Sağlık Bakanlığı'nca tasdik edilecek raporlara istinaden yurtdışında tedavi görecek olanlar ve refakatçileri (sağlık kontrolü için gidenler hariç).
Yurtdışında sürekli görevli kamu personeli ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocuklar.
Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelerin görevli olarak yurtdışına çıkan personeli.
Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan; gemi ve uçak personeli ile motorlu kara taşıtlarının 3 kişiye kadar olan personeli.
Geldikleri ülkeye her yıl bir defaya mahsus olmak üzere yapacakları seyahatler için Türk vatandaşlığına kabul edilen göçmen ve mülteciler.
Yurtdışında bir işverene bağlı olarak çalışan Türk vatandaşları ile eş ve 18 yaşından küçük çocukları.
Çift pasaportlu kişilerden yabancı ülke pasaportu ile çıkış yapanlar.
Yurtdışında müstakil iş sahibi olarak sürekli oturan ve geçimini yurtdışında temin ettiğini belgelendiren Türk vatandaşları ile bunların eş ve 18 yaşından küçük çocukları.
Sınır boyunda yaşayıp idari mektupla yurtdışına çıkanlar.
Uluslararası spor müsabakalarına iştirak etmek üzere yurtdışına çıkan sporcu ve antrenörler.
Türkiye Seahat Acentaları Birliğine üye (A) ve (B) Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi sahibi firma temsilcileri.
Ticari amaçla sefer yapan deniz taşıtları ile günübirlik yurtdışına seyahat edenler.
Hac seyahatine ilk defa gidenler.