Buğdayda ’sarı pas’ı susturan ’gen’i tanımladılar

Güncelleme Tarihi:

Buğdayda ’sarı pas’ı susturan ’gen’i tanımladılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

Ortadoğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) araştırmacılar, tahılda rekoltenin düşmesine neden olan buğdayda sarı pas, arpada külleme hastalığında rol alan bir genin işlevini gen susturma yöntemiyle tanımlamayı başardı.

Araştırmacıların tanımladığı gen ve benzeri genlerin tanımlanmasıyla hastalıklara daha dirençli tahılların üretim stratejilerinin oluşturulabileceği belirtiliyor. ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahinur Akkaya, moleküler biyoloji çalışmalarını buğday üzerinde uzun yıllardır sürdürdüğünü ifade etti. Akkaya, "gen susturması" yöntemi sayesinde daha önceki çalışmaları sırasında hastalık dirençlilik ya da dayanıklılık mekanizmasında rol alan bir geni bulduklarını aktardı. Akkaya, bu geni susturduklarında buğdayda sarı pas, arpada külleme hastalığına karşı direnç oluştuğunu, bitkinin hastalanmadığını gözlemlediklerini bildirdi. Bitki moleküler biyolojisi alanındaki etkinlikleriyle Türkiye ve çevresindeki coğrafi bölgede sorun olan sarı pas hastalığının patojeni ve bu patojenin buğdayla olan etkileşimi ile hastalığa dayanıklılık mekanizmasının anlaşılması için çalıştıklarını dile getiren Akkaya, şöyle devam etti: "Eğer iklim koşulları uygun olursa, yüksek nem, çok yağışlı ve soğuk ortamda patojen, bitkilerimize bulaşabiliyor. Bitkilerde yeterli sayıda ve özellikte direnç sağlayabilecek gen yoksa hastalık gelişiyor ya da patojen mutasyona uğrayıp değişim geçirmiş ve yeni ırklar oluşturmuşsa direnç sağlayan genlerin de etkinliği kalmıyor ve bazen yüzde 90’lara ulaşan oranlarda verim kaybı gerçekleşiyor."

’Susturmayı’ buğdayda  kullanan ilk biziz

BUĞDAYDA sustarma yöntemi kullanan dünyada az sayıdaki laboratuvardan biri olduklarını belirten Mahinur Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu çalışmamızda istediğimiz herhangi bir geni susturabilmeyi başarmış olduk. Bu yöntem tütün ve domates gibi bitkilerde yoğunluklu uygulanıyor. Oysa buğdayda dünyada çok az sayıdaki laboratuvarlarda uygulanabiliyor. Bildiğimiz kadarıyla virüs indüklemesi yöntemini buğdayda kullanan ilk laboratuvarlardan biriyiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!