Güncelleme Tarihi:
Bayraktar, yaptığı açıklamada, beslenmedeki temel ürünler içinde başta gelen buğdayın stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.
Son yıllarda mısır gibi ürünlere kayış nedeniyle, buğday ekim alanlarındaki azalmaya rağmen, verimdeki artış nedeniyle üretim miktarının değişmediğine dikkati çeken Bayraktar, 2013'te 7 milyon 772 bin hektar alanda dekar başına 283 kilogram verimle 22 milyon 50 bin ton buğday üretildiğini kaydetti. Bayraktar, 2014'te üretim alanları 7 milyon 912 bin hektara çıksa da kuraklık nedeniyle verimin dekarda 240 kilograma düşmesi sonucu üretimin 19 milyon tona indiğini hatırlattı.
Yağışlar sevindirdi
2014-2015 üretim döneminin başladığı ekim ayından itibaren kar ve yağmur şeklinde düşen yağışların ülke genelinde hububat üretimi açışından oldukça önemli ve sevindirici olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Sonbahar ve kış yağışlarıyla çimlenen hububat, yağan karın yorgan vazifesi görmesiyle etkili soğuktan ve dondan korundu, bahar dönemine iyi bir şekilde hazırladı. Buğday gelişmesinin ikinci devresi olan sapa kalkmada buğdayın 10-15 santigrat derece sıcaklık ve yüzde 65 oranında nispi nem isteği oluyor. Buğdayın en fazla suya ihtiyaç duyduğu dönemleri çimlenme, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemleridir. Bu nedenle buğdayın çimlenmesini sağlayan yağışların yanında en çok yağışa ihtiyaç duyulan dönemler mart sonu, nisan ve mayıs aylarının başlarıdır. Yağışlar halen iyi bir şekilde sürüyor. 1 Ekim-28 Şubat döneminde yağışlar, geçen dönemin yüzde 77,4, normalin yüzde 11,9 üzerinde gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde don, dolu, sel ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmaz ve yağışlar mevsim normallerinde gerçekleşirse rekolte çok iyi olur. 2013'ler seviyesinde bir rekolte bekleyebiliriz. Şartlar bundan sonra da olumlu devam ederse buğday üretimi rahatlıkla 22 milyon tonu aşar."
"Türkiye, büyük buğday ihracatçılarından biri haline gelebilir"
Türkiye'nin, bir önce sulama yatırımlarını tamamlaması ve birim alanda aldığı verimi artırması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, buğdayda üretim artışı için suyun yanında kaliteli tohum, yeterli ve zamanında girdi kullanımının da önemli olduğunu, bu alandaki maliyetlerin azaltılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Bayraktar, Türkiye'nin mevcut potansiyelini kullanarak kısa zamanda rahatlıkla 25-26 milyon ton buğday üretimi rakamına ulaşabileceğine işaret etti. Verimi artırarak bu rakamın çok daha yukarılara taşınabileceğine dikkati çeken Bayraktar, "Halen ülkemiz dünya buğday üretiminin yüzde 2,5'ini üretiyor. Türkiye, verimliliğini artırarak potansiyelini harekete geçirirse, büyük buğday ihracatçılarından biri haline gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.