Güncelleme Tarihi:
Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, hububat alım fiyatlarını açıkladı. Eker, alım fiyatı dışında ayrıca ton başına 115 liralık prim ve destek sağlanacağını, toplam ödemenin temmuz ve ağustos ayları için ton başına 720 lirayı bulacağını, buğdayda protein oranı arttıkça müdahale alım fiyatının da yüzde 1-3 artacağını kaydetti.
Mehdi Eker, TMO'ya yönelen ürünün tamamının satın alınacağını, hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi.
Satış fiyatlarını da belirlediklerini ifade eden Eker, satışlara 1 Kasım'da başlanacağını ve satış fiyatının 1 Kasım'dan itibaren ton başına 720 lira, 1 Aralık 2011'den itibaren ise ton başına 725 lira olacağını bildirdi.
"ÇİFTÇİNİN MEMNUN OLACAĞINA İNANIYORUZ"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Hepokur, 2011-2012 dönemi müdahale alım fiyatlarından çiftçinin memnun olacağına inandıklarını, fiyatların açıklama zamanının yerinde olduğunu bildirdi.
Hepokur, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından 2011 - 2012 dönemi hububat müdahale alım fiyatlarının açıklanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Eker ile dün bir araya gelerek alım fiyatlarının açıklanmasını istediklerini belirtti.
Bakan Eker'in de kendilerine bugün için söz verdiğini ve sözünü tutarak müdahale alım fiyatını açıkladığını ifade eden Hepokur, açıklanan fiyatların beklentiler yönünde olduğunu kaydetti.
Son 3-4 gün içinde buğday fiyatının tonda 500 liraya kadar gerilediğini, TMO'nun müdahale alım fiyatını açıklamasının çok iyi olduğunu dile getiren Hepokur, sıkıntılı bir dönemden geçen çiftçinin fiyatlardan memnun olacağına inandıklarını, fiyatların açıklama zamanının yerinde olduğunu kaydetti.
DÜNYA FİYATLARININ ÜZERİNDE
Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, bugün açıklanan müdahale alım fiyatlarının dünya fiyatlarının çok üzerinde olduğunu bildirdi.
Kaleli, yaptığı açıklamada, açıklanan fiyatlarla çiftçilerin desteklendiğinin de görüldüğüne dikkati çeken Kaleli, “Sadece ekmeklik buğday fiyatı ton başına 605 lirayla kalmıyor, bu sene proteine dayalı olan alımlardan dolayıda bir kalite destek primleri de söz konusu. Ek primlerle birlikte ton başına 623 liraya kadar birinci grup buğdayların alınacağı kanısındayım” dedi.
Dünya fiyatlarına bakıldığı zaman 400 dolardan şok düşüşlerle tekrar 200 dolar civarına gerilediğini anımsatan Kaleli, şunları kaydetti:
“Maalesef ülkemizde buğday ton başına 650-700 liralardan 600-650 liraya geriledi ve yüzde 10-15'lik bir düşüş söz konusu. Genelde dünyaya göre yükselişte yüzde 32 bir yükseliş gösteren Türkiye'deki hububat piyasaları düşerken de yüzde 10-15'lik bir düşüş de söz konusu olmuştur. Dünya'daki şok düşüşler ülkemizde yaşanmamıştır.”
Türkiye'de bu yıl ilk kez uygulamaya konulan proteine dayalı alım sistemiyle yüksek protein içeren kaliteli buğdaylara daha yüksek fiyat verileceğini anımsatan Kaleli, “Ülkemizde kalitesizlik nedeniyle buğday ithalatı yapılıyordu. Türkiye'de kaliteli buğdayı üretme adına protein cihazlarıyla dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de proteine dayalı alımlar başladı. Bu sevindirici bir gelişme” diye konuştu.
Kaleli, bu yıl hububat üretiminde ve rekoltesinde herhangi bir sıkıntının olmadığını, geçen yıl 19 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin bu yıl 21 milyon ton olacağının beklendiğini sözlerine ekledi.