Güncelleme Tarihi:
Buğdayda 2012'de 600 bin, 2013'te 900 bin, 2014'te 630 bin ve 2015'te 900 bin tona yakın rekolte elde edilen Sivas'ta, bu yıl rekoltenin düşmesi bekleniyor.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Nisan gecesi hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğünü söyledi.
Soğuk havanın buğdayda ciddi hasara yol açtığını, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yaptıkları hasar tespit çalışmasında ekili alanların yaklaşık yüzde 40'ında zarar gözlemlediklerini aktaran Çetindağ, köy muhtarlarını ve çiftçileri de bilgilendirdiklerini belirtti.
Çetindağ, Sivas'ın yüksek rakımı nedeniyle hasarın büyük olduğuna ve il merkezinin yanı sıra ilçelerin de zirai dondan etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sonbahar çiftçi açısından son derece güzel geçti. Geçen yıl 900 bin ton civarında buğday rekoltemiz oldu. Bu sene 1 milyonu geçmesini ve kaliteli olmasını bekliyorduk. Mevsim tam çiftçimizin istediği şekilde giderken, 21 Nisan'da oluşan soğuk, tarım arazilerini çok etkiledi. Bu durum buğday verimimizi yüzde 40 düşürecek, kalite de düşecek. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu oldu. İnşallah kalitemiz ve verimimiz düşmez diye umut ediyoruz. Soğuk sadece buğdayı değil, yem bitkilerimizi ve şeker pancarını da etkiledi. Şeker pancarında da en az yüzde 50 düşük verim olacağını tahmin ediyoruz."
Tek amaçlarının kaliteli buğday üretimi olduğunu dile getiren Çetindağ, "Buğday fiyatlarından çok kalitenin yükselmesini istiyoruz. Sivas'ta buğday verimi düşerse bu fiyatları da yükseltecektir. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız." dedi.