Bu yıl 10 milyar dolar gerek ama Türkiye çözer

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl 10 milyar dolar gerek ama Türkiye çözer
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2009 00:00

IMF ile yeni bir anlaşmanın ‘siyasi bir karar’ olduğunu vurgulayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bu yıl 10 milyar dolarlık finansman lazım olacak, Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok, bunun üstesinden gelebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapılıp yapılmamasının ‘siyasi bir karar’ olduğunu vurgularken, IMF ile ilgili sorulara “Bugün itibariyle ortada yeni bir haber yok. Hükümetle IMF arasındaki görüşmeler bundan 10 gün önce nasıl planlandıysa eminim o şekilde devam ediyordur” dedi. Yaptığı değerlendirme toplantısında ancak “Ülkenin finansman ihtiyacı nedir” sorusuna yanıt verebileceğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
Cari açık azaldı
İçinden geçtiğimiz konjonktür nedeniyle ithalatımız ve ihracatımız düşüyor. İthalatımızdaki azalış, ihracatımızdakinden çok daha hızlı. Ülkenin diğer borç durumunu, yeniden finansman ihtiyacını da dikkate aldığımızda cari açığımız ve ona paralel olarak finansman ihtiyacımız giderek azaldı. Bu sene 10 milyar dolar bir finansman ihtiyacımız olacak.
İster IMF, ister piyasa
Türkiye de bunun üstesinden gelebilir. Bizim gerçekten dış finansman açısından bir paraya büyük bir ihtiyacımız görünmüyor. Ancak bu ister IMF parası olsun, ister piyasalardan elde edilecek bir borçlanma olsun. Tasarruf oranlarımız düşük, nüfusumuz genç, çalışan sayımız fazla, dolayısıyla herkese iş ve aş yaratamıyoruz. O nedenle hızlı büyümemiz gerekiyor. Hızlı büyümemiz için de kaynak gerekli.
Paraya ihtiyacı yok
Bu kaynağı biz ister IMF’den alalım, ister başka kaynaktan bulalım. Bulduğumuz sürece bu kaynağı kullanmaya devam edelim diyorum. Burada dikkate alınması gereken husus hangi kaynak daha ucuz. Bu yapılabildiği sürece ben şunu söylüyorum. Finansman ihtiyacımız giderek azaldı, Türkiye’nin paraya ihtiyacı yok. Ancak yüzde 3 büyüme yerine yüzde 5-6 büyümek için kaynağa ihtiyacımız var bu da siyasi bir tercih. Eğer kaynak bulunur, ekonomiyi potansiyel büyüme seviyesinde daha fazla büyütebilirsek, bu ekonomimiz için daha faydalı olur.

Haberin Devamı

Bizim yerimiz Hazine’nin yanı

DURMUŞ Yılmaz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumartesi günü yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nı İstanbul Finans Merkezi Projesi çerçevesinde İstanbul’a taşınması planlanan kuruluşlar içinde listelememesine ilişkin ise şöyle konuştu: “Bundan sonra yapılması gerekenler ekonominin modernleştirilmesi çağdaşlaştırılması ve bu çalışmayı devam ettirmek. Biz baştan şunu söyledik, bu işin olması için Merkez Bankası’nın İstanbul’a gelmesi ne gerekli, ne de yeterli. ‘Merkez Bankası mükellefin temsilcisi olan Hazine neredeyse orada olsun’ dedik. İstanbul’un mali merkez olmasını herkes gibi desteklemek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Vergi artacak, elektrik zamlanacak, yıllık enflasyon yine de düşük kalacak

MERKEZ Bankası eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunda, ‘dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesinin ve elektrik tarifelerindeki artışın’, ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı, ancak yine de yıllık enflasyonun düşük düzeyini koruyacağı tahminin de bulundu. Eylül ayı fiyat gelişmelerini değerlendiren Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun seyrine ilişkin şu öngörülerde bulundu:
Eylülde tüketici fiyat endeksi yüzde 0.39 yükseldiği, yıllık enflasyon yüzde 5.27’ye düştü. Temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi düşük düzeylerdeki seyrini sürdürüyor.
Konutlarda uygulanan elektrik tarifelerinde yapılan yüzde 9.68 oranındaki artış ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacak.
ÖTV ve KDV oranlarında yapılan geçici süreli indirimlerin 1 Ekim’de son bulması nedeniyle, dayanıklı mal grubu fiyatlarının ekim ayında yüksek oranda artış kaydedecek.
Yılın son ayından itibaren baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda dalgalanmalar görülebilecek.

Haberin Devamı

İstanbul düğüm noktası

ÖNÜMÜZDEKİ dönemin en önemli konusunun krizden çıkış stratejileri olacağını belirten Durmuş Yılmaz, “Bundan sonraki dünya finans tarihine baktığımızda İstanbul toplantısı önemli bir dönüm noktası olacaktır. Belki de literatüre ‘İstanbul öncesi ve İstanbul sonrası’ diye de girebilir. Burada tartışılan konular ve bundan sonra alınacak tedbirler son derece önemli” dedi. Yılmaz, “Bu organizasyonda ülkemizin ev sahipliği yapması küresel ekonomi içinde Türkiye’nin artan rolünün göstergesidir” yorumu yaptı.

Yasa olduğu sürece Merkez bağımsızdır

BAŞKAN Durmuş Yılmaz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla alevlenen bağımsızlık tartışmalarına da yanıt verdi. Merkez Bankası’nın bir yasası olduğunu ve bu yasanın hâlâ yürürlükte olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Dolayısıyla bizim Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda herhangi bir endişemiz yok. Bu yasa ortada olduğu sürece Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ortaya konulan yasal çerçevede sürdürülecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!