Güncelleme Tarihi:
Peşin peşin belirteyim, Afyonkarahisar’ın bendeki yeri ayrıdır. Baba memleketidir. Rahmetli babam Emirdağ’da doğmuş, büyümüş, okumuş. Gençliğimde Emirdağ’a sık gittim, kimi zaman Afyonkarahisar’a da uğradım. Ara ara Afyonkarahisarlı hemşehrilerim davet ettikçe de gidiyorum.
Afyonkarahisar’ı anlatmama gerek yok. Gastronomi, mermer, termal, turizm şehri. Kimileri için Afyonkarahisar; Eskişehir, Konya, Kütahya arasında sıkışmış, gelip geçilen, geçilmese de bir günlüğüne konaklanan şehir gibi gözükebilir ama valiliğiyle, belediyesiyle, sanayiciyle ve halkıyla bu imajı kırmaya çalışıyorlar. Kırmışlar da. Afyonkarahisarlıların öyle bir projesi var ki, gelecek birkaç yıl içinde şehri sadece Türkiye’de değil dünyada farklı noktalara taşıyacak. Afyonkarahisar’da Sağlık Endüstri Bölgesi kuruluyor. 835 bin metrekarelik alan üzerinde kurulacak bölgenin çalışmaları tamamlanmış, altyapısının fizibiletesi yapılmış, onaya da sunulmuş. Yani, eli kulağında.
TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Projenin detaylarını Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile Meclis Başkanı Mustafa Ali Çelik’ten dinledim. Serteser, sağlık endüstri bölgesinin Türkiye’de olmadığını, Afyonkarahisar’ın bu alanda ilk olacağını söylüyor. Serteser, termal oteller ile sağlık alanında önemli bir şehir olduklarını, ancak endüstri bölgesinin; üretim, tedavi, tedavi öncesi sağlık hizmeti, bakım merkezleri, konaklama üniteleri ile önemli bir yer haline geleceğini belirtiyor.
Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi projesinin detaylarını inceledim. Bölgede; yaşlı bakım merkezleri, fiziksel engelli yaşam merkezi, özel hastaneler, Ar-Ge tesisleri, tıbbı cihaz üretim tesisleri, ilaç üretim endüstrisi, kaplıca kür merkezi, diş implant üretim tesisleri ve oteller de dahil olmak üzere sağlık alanında her türlü ihtiyacı karşılayacak tesisler yer alacak. Daha açık bir anlatımla Afyonkarahisar’da entegre bir sağlık ekosistemi kurulacak.
TOBB DA ORTAK OLDU
Hüsnü Serteser, Sağlık Endüstri Bölgesi’nin Afyonkarahisar ve bölgenin çevresini değiştireceğini, bir üst seviyeye taşıyacağını vurgulayarak, “Zaten Afyonkarahisar sağlıkta, termalde, sağlık turizminde önemli bir noktada. Ticaret Bakanlığı’nda da artık uluslararası hizmet ticareti genel müdürlüğü kuruldu. Yüz milyar dolarlık bir hedef var. Hizmet ihracatında sağlık turizmi de hızla büyüyen bir sektör. Bu konuda Afyonkarahisar olarak Türkiye’de önemli bir yer almak istiyoruz” diyor.
Hüsnü Serteser, projenin detaylarına da değinerek, Sağlık Endüstri Bölgesi’ni, organize sanayi mantığı ile yürüteceklerine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
“Ortaklarımız içine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) de aldık. Değişik bir vizyon ile yürüteceğiz. Yerli, yabancı sağlık yatırımcıları yatırım yapacaklar. Ne zaman başlanır diye sorarsanız; projenin büyük bölümü yapıldı, yönetici şirket kuruldu, bütün planlar tamamlandı ve Sanayi Bakanlığı’na gönderildi. Yakın zamanda Cumhurbaşkanlığına yollanacak ve imzalandıktan sonra hızlıca yol alacağız. Tahminimiz 2024 yılında altyapı çalışmalarına başlarız.”
İLİN GÜNDEMİ, YEŞİL DÖNÜŞÜM
Afyonkarahisar seyahatimizde gördüm ki, son dönemde gündemde olan yeşil dönüşüm, sürdürülebilirlik, karbon sıfır konuları Afyonkarahisar’da çokça konuşuluyor. Sadece konuşulmuyor, icraata da geçilmiş. Mesela, İngiltere merkezli Breeam’a (The Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) başvuru yapılarak, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Mevcut Bina Kategorisinde Outstanding (olağanüstü) derecesinde Yeşil Bina Sertifikası alan ilk kamu kuruluşu binası oldu. Bu alanda yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) de kuruluyor. Yeşil OSB yolunda sıfırdan dizayn edilecek OSB, yeşil alt yapı tesisleri ve endüstriyel simbiyoz vizyon planı ile oluşturuluyor.
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, gelecek yıllarda karbon sıfırın önemli hale geleceğini belirterek, “Özellikle ihracatta karbon vergisi; hatta daha ileride binalar için karbon salınım sertifikası çıkarılarak, binalara da emisyon vergilerinin konulduğu dönemler göreceğiz” diyor.