Güncelleme Tarihi:
SON yılların en popüler kelimelerinden biri olan ‘inovasyon’ Borusan Grubu’nda yasak... Borusan Grubu CEO’su Agah Uğur, grupta inovasyon kelimesini 3 yıl önce yasakladığını söyledi. Neden mi, Uğur şöyle açıklıyor: “Türkiye’de bazen çok önemli, içi çok zor doldurulacak kavramların altını dolduramadan, çok çabuk tüketiyoruz. Bana göre inovasyon da biraz bunlardan biri oldu maalesef. Oysa inovasyon bizim için oldukça önemli. O yüzden Borusan’da 2012’den beri inovasyon kelimesini yasakladım.”
ÜRETİM HATTI GİBİ
İnovasyonun yerine, yeni ürün, hizmet ve iş modeli şeklinde tanımladıkları yepyeni bir sistem geliştirdiklerini kaydeden Uğur, Hürriyet’e Borusan’ın inovasyon ve sosyal sorumluluk alanındaki projelereni anlattı. İnovasyonun önümüzdeki dönemde şirketler için ne anlama geldiğini çok iyi bildiklerini kaydeden Uğur, “Bu nedenle inovasyon için 3 yıl önce herkesin katıldığı bir süreç başlattık. Ancak ilk 1.5 yılda istediğimiz ilerlemeyi sağlayamadık. Daha sonra inovasyon konusuna biraz daha eğildik. Bir bilene sorduk ve dünyada inovasyon konusunda önemli bir konumda olan bir danışmanlık şirketinden destek aldık. Ve böylece yeni ürün, hizmet ve iş modeli geliştirme sistemimizi kurduk. Bunu bir üretim hattı gibi tasarladık. Başı sonu olan sorumluluları olan bir üretim hattı gibi yönetiyoruz.”
30 MİLYON $’LIK BÜTÇE
Yeni ürün, hizmet ve iş modeli geliştirme sisteminin başında 30 yaşında bir kadın yöneticinin bulunduğunu söyleyen Uğur şöyle devam etti: “Holding’te strateji ve iş geliştirmeden sorumlu başkanımıza bağlı bir ekip oluşturduk. 30 yaşında bir kadın yöneticimiz grup başkanı oldu ve genel müdürlerle direk çalışıyor. Yeni ürün ve hizmet sisteminin hayata geçirilmesi ve giderek güçlenmesi işini yönetiyor. Bir de bu sistem neticesinde ortaya çıkan fikirlerin kuluçkalanması başarılı olmasını takip ediyor. Şu anda sadece bu sürecin yönetilmesi için yılda 5 milyon dolar harcıyoruz. 25 tane tam zamanlı yeni ürün hizmet iş modeli geliştirme yöneticimiz var. Bunların hepsi 30 yaş altında. TÜBİTAK’tan da çeşitli destekler alıyoruz. Yeni ürün, hizmet ve iş modeli geliştirme ve Ar-Ge için yılda havuza 6 milyon dolar bütçe koyuyoruz.” Şu ana kadar bu yeni ürün, hizmet ve iş modeli geliştirme sistemi çerçevesinde 50 proje gerçekleştirildiğini kaydeden Agah Uğur, “Bunlardan 8 tanesini şirketleştirdik. Bu 8 projenin 2015 bütçesi 30 milyon dolar. Hepsinin yönetim kurulu başkanı benim. 4.5 milyar dolarlık bir grubun, yılda 250 milyon dolarlık yatırım yapan enerji şirketlerimizin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum. Bu işlere çok önem veriyorum. Çünkü burada erken başarı bizi patlatacak.”
Başta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Contemporary olmak üzere kültür sanat faaliyetleri ve kadına yönelik sosyal sorumluluk projeleri ile de tanınan Borusan Grubu, Birleşmiş Milletler (BM) Kadını Güçlendirme İlkeleri Liderlik Türkiye’den davet edilen ilk ve tek şirket oldu. Agah Uğur, kadın konusunda oldukça üzücü haberlerin ard arda geldiği son günlerde, Türkiye adına olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiği BM Liderlik Grubu’na üyelik ile, kadının güçlendirilmesi konusunda dünyadaki iyi örnekleri görme fırsatı bulacaklarını söyledi. Eylül ayında BM Liderlik Grubu üyesi olarak kadın konulu zirveye katılmaya hazırlanan Uğur, Borusan’ın bu alandaki faaliyetlerini paylaşacak.
İKİ YENİ ANLAŞMANIN EŞİĞİNDEYİZ
BULUNDUKLARI sektörlerdeki fırsatları sürekli olarak değerlendirdiklerini hatırlatan Agah Uğur, şu anda üzerinde çalıştıkları iki yeni anlaşma olduğunu söyledi. Birinin çelik sektöründe bir satın alma ve diğerinin de bir distribütörlük anlaşması olduğunu kaydeden Uğur, konuyla ilgili sadece “Satın almada epey ilerledik, mart ayında açıklayabiliriz. Diğerinde de prensipte anlaştık” demekle yetindi.
2015, 2014 GİBİ GEÇER
ZOR başlayan 2014’ün beklenenden daha iyi geçtiğini söyleyen Agah Uğur, artık dünyada 2008 öncesinde yapılan fazla yatırımlardan dolayı arz fazlasının olduğu, talebin bir süre daha ortalama gideceğini ve dolayısıyla 2015’in de 2014 gibi ya da biraz daha olumlu geçmesini bekliyor.
Anemin işi benim geleceğim
Agah Uğur, Borusan’ın bir sanayi grubu olarak sanayide kadın istihdamını desteklemek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirdiği “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi Birleşmiş Milletler tarafından örnek proje olarak seçildiğini söyledi.
İstihdamda kadın paketini destekliyoruz
‘SOSYAL sorumluluğa ve kadın meselesine gerçekten inanmak lazım’ diyen Agah Uğur, şunları söyledi: “Kadın daha güçlü olursa daha az savaş, daha az şiddet ve daha az dogmanın olduğu bir dünya olacak.” Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı istihdam paketinde kadınların doğum iznin uzatılması ile ilgili eleştiriler için ise Agah Uğur şu yanıtı verdi: “Bazı sektörler bu paketten kısa vadede olumsuz etkilenebilir. Ama buna uzun vadeli baktığımız zaman doğru bir uygulama. Biz bu fikri destekliyoruz.”
Sosyal sorumluluğa 15 milyon $
Borusan Grubu’nun kurucusu Asım Kocabıyık’ın ‘Hayatım boyunca memleketime olan borcumu ödemek için çalıştım’ sözünü hatırlatan Agah Uğur, şunları söyledi: “Sosyal sorumluluğa sadece itibarımızı yükseltecek bir faaliyet alanı olarak bakmıyoruz. Bütün kültür sanat faaliyetlerimiz ve sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz dahil yılda 15 milyon dolar harcıyoruz, bu bizim için ve Türkiye için büyük bir para.”