Güncelleme Tarihi:
Dünya ev robotları piyasasının yüzde 75'ine sahip Amerikan iRobot Şirketi, Korur Robot distribütörlüğünde, "Roomba" adlı modelle 2010 yılı başında Türkiye pazarına girdi.
iRobot'un Türkiye'de satışa sunduğu ilk ev robotu olan Roomba, kendi kendine temizlik yapabilmesinin yanında, öğrenme ve karar verme yeteneğine sahip . Tüm dünyada 5 milyonun üzerinde satan bu yeni robot modeli yapabildikleri ile kullanıcılarını şaşırtıyor. iRobot'un Türkiye ve KKTC distribütörlüğünü üstlenen Korur Robot'un kurucusu ve Genel Müdürü Ali Tan Şerbetçi ile Türkiye'deki robot bilimini ve Türkiye pazarına sundukları yeni temizlik robotu hakkında konuştuk.
ABD’li iRobot firmasından biraz bahseder misiniz?
iRobot, birçoğu Ar-Ge departmanında olmak üzere 500 mühendisin çalıştığı, ev robotları, endüstriyel robotlar ve askeri robotlar üreten bir firma. 1990 yılında kurulan ve ABD’de halka açık bir şirket olan iRobot şu anda dünya üzerinde üretilen ev robotlarının yüzde 75’ini üretiyor.
Hangi tür robotlar üretiyor?
iRobot, askeri robotlar üretse de silah sanayisine yönelik bir ürünü yok. Arama kurtarma robotları, bomba imha robotları ve görüntüleme robotları gibi daha çok savunma sanayisine yönelik robotlar üretiyor. Örneğin en son ürettiği ‘seaglider’ robotu ile Meksika körfezindeki petrol sızıntısını gözetliyor ve denizin 400 metre altından sürekli görüntü alarak kablosuz bir şekilde yüzeye gönderiyor.
NASA ve bu tür endüstriyel robotlarda kullandığı yüksek teknolojiyi ev robotlarında da uygulayan firma dünya üzerinde birçok patenti elinde bulunduruyor.
Korur Robot olarak sizin Türkiye’de robot tasarımlarınız var mı?
Polisin ve jandarmanın şu anda kullandığı uzaktan kumandalı bomba imha robotlarının birçoğunu biz tasarladık ve ürettik. Bu yıl robot tasarlamak ve üretmekten çok iRobot ile olan ortaklığımıza konsantre olduk.
Türkiye'de robot teknolojilerinin bulunduğu konumu nasıl buluyorsunuz?
Ülkemizde mühendislik, bilgi birikimi ve nitelikli insan kaynağı olarak bir sıkıntı olmamasına rağmen endüstriyel robot alanında çok büyük boşluklar var. Savunma sanayisine yönelik robot yatırımları Türkiye’de de dünyada olduğu gibi çok kritik bir pazar. Fakat Aselsan’ın da o alanda çok iyi işleri bulunuyor.
Endüstriyel robot pazarında durum nasıl Türkiye’de?
Türkiye'deki endüstriyel robot piyasasına Japonlar hakim. Bu konuda yerli üretim mutlaka desteklenmeli ve Japonlarla birlikte biz de kendi ürünlerimizi geliştirmeliyiz. Bu sağlanırsa Türkiye kısa vadede Avrupa'nın üretim üssü olabilir. Bugün dünyanın neresinde olursa olsun bir fabrika kurmaya karar verseniz yatrımınızın büyük bir bölümünü endüstriyel robotlara yapmak zorundasınız.
Robot biliminin gelişiminde Türkiye’deki üniversitelerin ve özel sektörün rolü nedir?
Birçok üniversitenin Ar-Ge atölyeleri var ama yine de üniversitelerin özel sektör tarafından daha farklı sponsorluklarla desteklenmesi ve motive edilmesi gerekiyor. Çünkü robot teknolojisi o kadar farklı bir konu ki, bir robotu programlıyorsunuz ve o yapı sizin iş yükünüzün büyük bir bölümünü sizin omuzlarınızdan alıyor. Zaman açısından robotlar çok önemli olduğundan üniversiteler de özel sektör de gelecekte bu teknolojiye mecburen yatırım yapmak durumunda kalacaklar. Burada önemli olan bu yatırımların tek elden yapılması.
Özetle Türkiye robot teknolojileriyle ilgili diyebilir miyiz?
Kesinlikle evet. Robot bilimi adına Türkiye’de gerekli altyapı mevcut ve tüketiciler de robotlarla tanışmaya hazır diye düşünüyorum.
Bunun en büyük kanıtı ise iRobot'un Türkiye pazarına 2010 yılı başında Roomba ile girmesi ve sadece 6 ayda binin üzerinde robot satılması... Bu rakamlar hiç küçümsenecek sonuçlar değil ve bizim hedeflerimizle de çok örtüşüyor.
iRobot’un Türkiye’de satışa sunduğu ilk ev robotu olan Roomba’dan bahseder misiniz?
iRobot’un dünyada şimdiye kadar 5 milyondan fazla satan bir modeli olan Roomba, sadece 33 cm çapında 8 cm yüksekliğinde daire şeklinde bir robot. Boyutlarına baktığınızda robotun çalıştığına bile inanmak çok zor; ancak bu cihaz evin her köşesini dolaşarak çok başarılı bir şekilde temizlik yapabiliyor.
Peki bu robotun elektrikli süpürgelerden ayıran en büyük özelliği nedir?
Bu robotun elektrikli süpürgeden en önemli farkı temizlik yaparken size ihtiyaç duymaması ve siz evde yokken evi temizlemesi. Bu robotun yaptığı kadar detaylı temizliği siz evde elektrik süpürgesiyle yapamazsınız, çünkü sıkılır ve yorulursunuz. Robotun bir diğer özelliği ise sadece zeminleri değil içinden geçirdiği havayı da temizlemesi. Eşiklerden geçebilmesi ve merdivenlerden düşmemesi de ürünün diğer özellikleri...
Bütün bunları yaparken ne kadar elektrik harcıyor?
Normal bir elektrikli süpürge ile ortalama bir evi saatte 1200 Watt enerji harcayarak süpürürken bu robot sadece 3.5 Watt harcıyor. Robotun mekanizma olarak elektrikli süpürgeden tek farkı birbirinden bağımsız sensörleri ve işlemcisi denilebilir.
Roomba her zeminde çalışıyor mu ve bu zeminlerden topladığı tozu, pisliği ne yapıyor?
Seramik ahşap, mermer ve halı başta olmak üzere bütün yüzeylerde çalışıyor ve topladığı tozları kolayca söküp takılabileceğiniz haznesinde hapsediyor. Dolunca size haber veriyor ve bu ünitenin içindekileri çöpe boşaltıp yeniden cihaza takıyorsunuz. Sesli ikaz sistemi şimdilik ingilizce olsa da yıl sonuna kadar Türkçeleştireceğiz.
ROBOTU PROGRAMLIYORSUNUZ, O SİZ YOKKEN TEMİZLEMEYE BAŞLIYOR
Bu makineyi farklı kılan en büyük özelliği programlanabilir olması. Belirlediğiniz günlere ve saatlere, çalışmasını istediğiniz sıklığa göre makineyi programlayabiliyorsunuz.
Robot, belirlediğiniz tarih ve saatte bulunduğu şarj alanından çıkarak temizliğe başlıyor. Temizlik süresince bataryası azalırsa hemen şarj alanına geri dönüyor, temizliği tamamlamak için gereken enerjiyi depoladıktan sonra işine dönerek temizliği tamamlıyor.
Peki evde dolaşırken sıkışma, takılma ihtimali yok mu hiç?
Sıkışması, takılması neredeyse imkansız. Evi oda oda gezerken eğer bir yere girebiliyorsa oradan mutlaka çıkıyor. Kablo benzeri şeylere dolanmışsa, ileri geri harekelerle gerekirse yükselerek bu alanlardan kendi başına kurtulabiliyor.
EVİ EZBERLİYOR, EN KİRLİ NOKTALARI BİLİYOR
En fazla kaç metrekarelik bir alanı temizleyebiliyor?
Bu robotların öğrenme özelliği olduğu için çalıştığı evin önce haritasını çıkarıyor. Hatta en çok kirlenen noktaları ezberliyor ve oralara öncelik vererek o bölgelerde daha çok çalışıyor. Bütün bu özellikleri en etkin şekilde uygulayabilmesi için robotun modeline göre değişmekle birlikte maksimum 250 metrekareye kadar evlerde çalışması gerekiyor.
Bu temizlik robotunun ömrü ne kadar?
Robotun ömrü diye bir şey yok. Cihazın bütün aparatları herkes tarafından çok kolay bir şekilde değiştirilebilir. Robotu bir yerden atmaz ya da onun üzerine su dökmezseniz hiçbir problemle karşılaşmazsınız.
Cihaz şuanda teknoloji mağazalarında ve çeşitli internet sitelerinde satılıyor. Ayrıca kendi sitemizden de satışlarımız mevcut.
Bu temizlik robotunun fiyatı nedir?
Robotun 100 metrekare bir alanı temizleyebilen programsız modeli 600 TL'den satılıyor. Programlanamayan modellerimizde robotun çalışması için birisinin düğmeye basması gerekiyor. Programlanabilir modellerimiz ise 900 TL ile bin 700 TL arasında değişiyor.
Ürünü en çok kimler satın alıyor ?
Genellikle yaşlılar için çok büyük bir kolaylık sağladığından dolayı en büyük müşterimiz onlar. Ayrıca eğitim kurumları ve oteller gibi bazı işletmeler de bizden temizlik robotu aldılar.
Sizce robotlar hayatımıza ne kadar girecekler?
Ben önümüzdeki 5 yıl içerisinde robotların hayatımıza çok ciddi bir şekilde girmeye başlayacağını düşünüyorum. Çünkü bu pazar aç ve artık iyi cihazlar geliyor. Daha evvelden Uzakdoğu menşeli robotlar Türkiye’ye girmiş. Artık Türkiye pazarına daha ciddi markalar girmeye başlıyor. Bunda en büyük handikap ise fiyatların daha pahalı olacak olması...