Güncelleme Tarihi:
Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Maltepe’den sonra Bağcılar’da ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz alışveriş yapmasını sağlayan ikinci Destek Market’ini açtı. TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer destek marketlerle hem ürünlerin çöpe gitmesini engelleyerek israfı önlediklerini hem de istihdam sağlayarak ihtiyaç sahiplerinin kendi ayakları üzerinde durmalarını sağladıklarını söyledi.
Gıda israfını önleme ve yoksulluk sınırı altında yaşayan insanların temel ihtiyaçlarını karşılama misyonuyla 2010’da kurulan TİDER’in, Bağcılar’daki ikinci Destek Marketinin açılışına Ak Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Vali Yardımcısı Bahattin Alçi, Belediye Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Şirin, TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer ve Yönetim Kurulu üyesi Aziz Akgül katıldı.
GIDA BANKACILIĞI
Açılışta konuşan Mihrimah Belma Satır komisyona israfla ilgili dilekçelerin geldiğini, gıda bankacılığı konusunu araştırdıklarında ise TİDER’le tanıştıklarını anlattı. Satır konuşmasına şöyle devam etti: “Gıda bankacılığı tabirinin Türkiye’de daha kapsamlı olarak mevzuata girmesi gerektiğine karar verdik.
Sadece gıda bankacılığı gıdayı kapsamıyor. Giyecek, yakacak, yiyecek ve temizlik. Bu dört ana konudan işletmelerin elinde bulunan, stoklarında fazla bulunan, son kullanma tarihleri yaklaşmış, paketleme ve ya üretme hatası bulunan, ihracat fazlası bir takım bu ürün ve malların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için işletmeler ile dernek ve vakıflar arasındaki kurulan organizasyonuna dünya literatüründe gıda bankacılığı deniyor. Veren el alan elden daha değerlidir kültüründen geliyoruz. Paylaşma kültüründen geliyoruz. TİDER yardımları yapıp kenara çekilmiyor. İnsanları istihdama yöneltiyor. Yani insanların kendi hayatlarını idame ettirecek noktaya gelmelerini sağlıyor. Bu sistem Aile Bakanlığı tarafından da çalışılıyor. Kamu, özel sektör ve üçüncü sektör dediğimiz sivil toplum örgütlerinin başarılı bir çalışmasını görüyoruz.”
İŞ BULUYORUZ
TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer de konuşmasında anneannesi Ayten Ebedi’nin adını, bıraktığı mirası bu şekilde yaşatmaya karar verdiklerini belirtti. Süzer konuşmasında sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı: “Kaymakamlıkla işbirliği içindeyiz. Aileler Kaymakamlığa başvuruyor. İhtiyaç sahiplerinin cep telefonlarına “Destek Market’te şu kadar limitiniz var, geliniz” diye mesaj gidiyor. Gelen kişi markete kendisine gelen mesajı ve TC kimlik numarasını gösteriyor. İnsan kaynakları masamıza gönderiyoruz. Ailede kaç kişi var kaçı çalışabilir durumda onları öğreniyoruz.
Sonra da kişiler alışverişe başlıyor. Esas işimiz ondan sonra başlıyor. Aileyle iletişime geçiyoruz. Çalışabilir durumda olanları mülakata çağırıyoruz. Onları işe yerleştiriyoruz, mesleki eğitimlerini firmalar veriyor. Sonra bize ihtiyaçları kalmıyor ve kendi ayakları üzerinde durabiliyorlar. Hem israfı önlüyoruz, çünkü bu ürünler çöpe gidecek ürünler. Ya da paketi zedelenmiş ürünleri yeniden paketliyoruz. Asla zamanı geçmiş ürünler yok burada. Fazla üretim yapan firmalar bağış yapıyor mesela. İnsanların da kendi ayakları üzerinde durmasını sağlıyoruz.“