Güncelleme Tarihi:
HÜRRİYET ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘Kayseri’yi’ Keşfet’ organizasyonun üçüncü gününün ilk durağı Milli Mücadele Müzesi’nde başladı.
İKİ LİSEDEN BİRİ
Tarihte de önemli bir yere sahip olan lisenin hikayesini ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi Müzeler Müdürü Fehmi Gündüz’den dinliyoruz: “Kayseri Sultanisi’nin (Lise) ikinci katı ise 5. Mehmet Reşat döneminde 1917 yılında yapıldı. Cumhuriyet döneminde meyveleri alınan bu okulda 1944 yılında 8’inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, 1968 yılında da 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül mezun oldu. Türkiye’de iki Cumhurbaşkanı çıkaran iki lisen bir tanesi Kayseri Lisesi’dir. Diğer lise ise Afyon Lisesi’dir. Buradan mezun olanlar da Merhum Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer. Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar da Kayseri Lisesi’nde 2 yıl eğitim gördü.”
MECLİSE DE EV SAHİPLİĞİ YAPACAKTI
Tarihe tanıklık eden bu lise Kurtuluş Savaşı döneminde de büyük önem taşıyordu. O dönemi anlatan Fehmi Gündüz şunları söylüyor: “Sakarya nehrinin batısında Yunanlar, doğusunda Türk ordusu vardı. Temmuz 1921’de Milli Mücadele’nin en hararetli dönemleri yaşanıyordu. Ankara’da o dönemde büyük bir tartışma yaşanıyordu. Tartışmanın merkezinde Ankara’daki meclisin Kayseri’ye taşınması konusu vardı. Yunan ordusunun Sakarya’nın doğusuna geçmesi ihtimalinin gerçekleşmesi halinde Mustafa Kemal Atatürk en güvenilir yer olarak gördüğü Kayseri’ye meclisin taşınmasını teklif etti. Eğer Yunan ordusu Sakarya’nın doğusuna geçseydi hedeflerinde Polatlı ve milli mücadelenin merkezi Ankara vardı. Meclis’te uzun tartışmalar sonucunda bazı vekiller “Biz buradayız hiçbir yere gitmiyoruz. Eğer Yunan Ordusu gelecekse biz onlarla savaşmaya hazırız” sözleri meclis kayıtlarına geçti. Bunun üzerine önemli evrakların bir kısmı Kayseri’ye gönderildi. Eğer Yunan ordusu Sakarya’nın doğusunda geçmiş olsaydı meclisin taşınacağı yer Kayseri Lisesi olacaktı. Hatta lise içinde bir meclis kürsüsü bile oluşturulmuştu.”
MİMAR SİNAN’IN ESERİ KURŞUNLU CAMİ
MİLLİ Mücadele Müzesi’nin ardından Hürriyet yazarlar ve TÜRSAB üyelerinin ikinci durağı ise Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilise’si oldu. Hemen ardından ise Selçuklu Müzesi ve Mimar Sinan’ın eseri Kurşunlu Cami ziyaret edildi. Kayseri Kültür Yolu takip edilerek Kayseri Meydanı’na ulaşıldı. Öğlen yemeği ise Çemen’s Mix’de alındı. Kayseri’yi Keşfet organizasyonun üçüncü gününde ise son nokta Kayseri Bilim Merkezi olacak. Programın gala yemeği de bu akşam Radisson Blu Hotel’de gerçekleştirilecek.
HÜRRİYET’İN DEV YAZAR KADROSU KAYSERİ’DE
KAYSERİ’yi Keşfet programına katılan yazarlar ise şu isimlerden oluştu: “Sedat Ergin, Yalçın Bayer, Hürriyet Yan Yayınlar Yönetmeni Çınar Oskay, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Spor Müdürü Mehmet Arslan, Hürriyet Magazin Müdürü Selim Akçin, Hürriyet Seyahat Genel Yayın Yönetmeni Serkan Ocak yer aldı. Vahap Munyar, Deniz Zeyrek, Erdal Sağlam, Jale Özgentürk, Uğur Gürses, Gila Benmayor, Melis Alphan, Kanat Atkaya, Nuran Çakmakçı, Bahar Akıncı, Onur Baştürk, Müge Akgün, Ömür Gedik, Melike Karakartal, Sahrap Soysal, Barçın Yinanç.”