‘Bu kış arz sorunu olmayacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Bu kış arz sorunu olmayacak’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2021 07:00

Doğalgazda arz güvenliği adına gerekli aksiyonları proaktif şekilde alarak sayılarını ve kapasitelerini arttırdıkları doğalgaz ve LNG giriş noktaları ile tek kaynağa bağımlılık oranlarını düşürdüklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu kış herhangi bir arz sorunu yaşanmasını beklemiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunda konuştu. Bakan Dönmez, koronavirüs salgınının ardından gelen ekonomik toparlanmayla güçlü talep artışı oluştuğunu, buna karşılık üretimde yaşanan aksaklıklar, navlun maliyeti başta olmak üzere tedarik ayağındaki sıkıntılar, yeşil enerji dönüşümü kapsamında hidrokarbona yönelik yatırımların azalması, mevcut yenilenebilir enerji kapasitesinin talebi karşılayamaması gibi nedenlerle dünya genelinde petrol, doğal gaz, kömür, elektrik, gibi enerji emtia fiyatlarında önemli artışlar yaşandığına dikkati çekti.

50-60 MİLYAR TL VERGİ

Avrupa genelinde enerji emtia fiyatlarının eşi görülmemiş şekilde yüksek seviyelere ulaştığını vurgulayan Dönmez, bu dramatik artışlar neticesinde Avrupa enerji piyasalarında sorunlar yaşanmaya başlandığını söyledi. Bu enerji krizinin sadece enerji değil, finansal piyasaları ve ülkelerin enerji politikalarını da etkilemesinin öngörüldüğünü aktaran Dönmez, küresel enerji hammadde fiyatlarında yaşanan şok artışlara karşı vatandaşları korumak amacıyla, maliyetin yaklaşık yarısının devlet tarafından üstlenildiğini belirtti. Bir diğer önemli hususun akaryakıt fiyatları olduğunu dile getiren Dönmez, “Küresel piyasalardaki fiyat artışlarının doğrudan vatandaşlarımıza yansımasını önlemek adına, devletimizin 2021’de 50-60 milyar lira aralığında bir vergi alacağından vazgeçmesi öngörülüyor. Bu sayede, 2021 yıl başından itibaren ham petrol fiyatları Türk Lirası bazında yaklaşık yüzde 117 yükselirken, vatandaşlarımıza sunulan akaryakıt fiyatlarında ortalama yüzde 17 arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

EK KAYNAK GÖRÜŞMELERİ

Dönmez, enerji fiyatlarında ve talebinde yaşanan artışa karşın gerçekleştirdikleri altyapının güçlendirilmesi çalışmalarıyla değişen şartlara karşı ülke olarak güçlü bir konumda bulunduklarının altını çizdi. Dönmez, şöyle devam etti: “Yeraltı doğalgaz depolarımızın dörtte üçü dolu olup, kış aylarına bu depolar tam dolu olarak gireceğiz. Uzun dönemli anlaşmalar ile temin ettiğimiz doğalgazla birlikte kış aylarında artacak talebin karşılanması adına ek kaynak görüşmeleri de yürütülmekte olup, bu kapsamda Azerbaycan ile 3 yıl boyunca toplam 11 milyar metreküplük tedarik antlaşması imzalanmıştır. Arz güvenliğimiz adına gerekli aksiyonları proaktif şekilde alarak sayılarını ve kapasitelerini arttırdığımız doğalgaz ve LNG giriş noktalarımız ile tek kaynağa bağımlılık oranımız düşürülmüş olup, bu kış herhangi bir arz sorunu yaşanmasını beklemiyoruz.”

Haberin Devamı

MİLLİ GEMİLERLE 15 SONDAJ

Hidrokarbon arama ve mevcut üretimi artırma çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Fatih Dönmez, “Deniz alanlarımızda milli gemilerimizle 15 sondaj tamamlanmıştır. Kara alanlarımızda ise 9 ayda 99 arama, üretim ve tespit kuyusu açılmış olup, yaklaşık 224 bin metre sondaj yapılmıştır. Karadeniz’deki doğalgaz keşfimizin yanı sıra 2021’de kara alanlarında gerçekleştirilen 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eşdeğeri rezerv ülkemize kazandırılmıştır” dedi. Dönmez, Karadeniz’de Fatih sondaj gemisi tarafından yapılan 540 milyar metreküplük doğalgaz için çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Uzun vadeli doğal gaz alım kontratlarımızın süresinin önümüzdeki 4-5 yıllık dönem içerisinde dolacağı dikkate alındığında, Ülkemizin doğal gaz ithalat planlamalarının yeniden değerlendirilmesi ve olası müzakereler bu keşfimiz gözetilerek yapılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

SANAYİ DOĞALGAZINA ZAM

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde kasım ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine kasımda uygulayacağı satış fiyatı mevcut tarifede olduğu gibi 1000 metreküp doğalgaz için 1.488 lira olarak sabit kaldı. Kasımda yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan serbest tüketicilerin kullandığı 1.000 metreküp doğalgazın fiyatı ekim ayına göre yaklaşık yüzde 48.4 artarak 3 bin 500 liraya çıktı. Söz konusu ayda organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1.000 metreküp doğal gazın fiyatı ise yaklaşık yüzde 48.4 artarak 3 bin 482 liraya yükseldi. Ayrıca elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1.000 metreküp doğal gazın fiyatı yüzde 46.82 artışla 4 bin lira oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!