Güncelleme Tarihi:
Women to Watch (izlenmesi gereken kadınlar) seçildi. Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Kaos ve karmaşıklığın belirleyici olduğu yeni dünyada erkeksi kodlar yetersiz olacak” diye konuştu.
MEDİACat ve Advertising Age, Türkiye’de ilk kez izlenmesi gereken kadınları (Women to Watch) seçerek, fark yaratan 14 kadını ödüllendirdi. Hepsiburada. com’un sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte, geceye kadınların başarıları kadar Türkiye’deki cinsiyet eşitsizliği de damga vurdu. Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, ödül törenine gelmeden önce bir arkadaşının arayıp “Kadına karşı şiddet ve eşitsizlik konularına girme” diyerek, hazırladığı eğlenceli bir konuşmayı kendisine gönderdiğini söyledi. Hanzade Doğan Boyner, “Kadın ve erkek arasındaki genetik farklılıkları içeren bu konuşmayı yapmaktan son anda vazgeçtim. Kadın-erkek eşitsizliğini bağıra bağıra dile getirmezsem vicdanım rahat etmiyor” dedi.
TABLOYU TERSİNE ÇEVİRMELİYİZ
Türkiye’de cinsiyet eşitsizliğinin vahim bir durumda olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner şöyle konuştu:
“Dünya’da kadın erkek eşitliği sıralamasında Türkiye 124.üncü sırada. İran’ın bile gerisinde. Parlamentolarda kadın oranı konusunda 181 ülke içinde 105’inciyiz. Bakanlar Kurulumuzda sadece bir kadın bakan var. 16 büyükşehir belediyesinde kadın başkan yok. Her 100 muhtardan ise sadece 2’si kadın. 81 şehrimizde sadece 1 kadın valimiz var ki o da Cumhuriyet tarihinde 2’inci. Kadınlar istihdamın ancak %25’inde varlar. Yönetim kurulu başkanlarının yüzde %15’i üyelerinin ise %17’si kadın. Türkiye’deki girişimciler içindeki kadınların payı ise yüzde 6. Bu tabloyu tersine çevirmek zorundayız.”
Kaos ve karmaşıklığın belirleyici olduğu yeni dünyada tek hedefli, tek fikirli erkeksi kodların yetersiz kalacağına dikkat çeken Hanzade Doğan Boyner, “En ünlü ekonomistlerden sosyologlara kadar, doğal petrol gibi doğal zenginlik kaynağı olmayan bir ülkenin, cinsiyet eşitliğini yakalayamadan, ekonomik refah seviyesine çıkamayacağı tüm ekonomik, istatistiksel ve sosyolojik her türlü çalışmada ispatlanmış durumda. 2023’de dünyanın 10.büyük ekonomisi olmak istiyorsak, ilk iş, cinsiyet eşitliğinde üst kademelere çıkmak. Tabii biz meseleyi zamana bırakıp düzelmesini bekleyemeyiz. Etrafımızdan başlayacağız. Kadınlara eşit fırsat savunuculuğunu dalga dalga genişletip bir seferberliğe dönüştüreceğiz. Biz kadınlar olarak işe alımlarımızda pozitif ayrımcılık yapacağız” diye konuştu.
Sebep kurduğumuz toplumsal sistem
30’lu yaşlarına kadar pozitif ayrımcılık konusuna biraz mesafeli durduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, “Kadınların önündeki engellerin abartıldığını, kendi seçimleri yüzünden geri planda kaldıklarını, başarılı olmak için ödenmesi gereken bedelleri, kadınların ödememeyi tercih ettiklerini düşünürdüm. Gerçekten isterlerse de başarıya ulaşabileceklerine inanırdım” diye konuştu. Boyner sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman içinde bu tablonun sebebinin ne genetik farklılıklarla, ne kadınların seçimleriyle alakalı olmadığını çok net gördüm. Bu tablonun sebebi kurduğumuz toplumsal sistemin ta kendisi. Bebeklikten itibaren kız çocuklarını belli konularda şartlandırmamız, eğitim düzenimiz, istihdam politikalarımız, toplumsal zihniyetimiz, bizi cinsiyet eşitliğinde son sırada gelen ülke yapıyor.
Kırsal kesimlerdeki aileler iki çocuğundan birini okula gönderecekse bu tercih erkekten yana oluyor. Doğum kadınların iş hayatından kopmalarında ki en büyük etken. İstihdam politikaları bu yükü hafifletecek düzenlemeler içerse de uygulamada açıklar var. En üst düzeydeki kadın yöneticilerin dahi erkeklerden daha az kazandıkları, kurumsal iş dünyasındaki cam tavanın varlığını hepimiz biliyoruz. Yani kadının karşısındaki engeller sadece kırsal kesimde değil, her kademede var. Eğer bunları kaldırmak için pozitif ayrımcılık yapacaksak, kotalar koyacaksak bunların konulması gerektiğini savunuyorum. Çünkü erkeksi reflekslerle tasarlanmış mevcut iş modellerinin Türkiye’ye çağ atlatacak, dünyayı değiştirecek cesaret, farklılık ve detaydan uzak olduğunu düşünüyorum.”
Türkiye’de izlenecek 14 kadın
· Galya Molinas Coca-Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı
· Ece Aksel PepsiCo Türkiye Yiyecek Genel Müdürü
· Demet İkiler GroupM CEO’su
· Çiçek Uyansoy Nokia Türkiye Genel Müdürü
· Gülse Birsel Yazar, Senarist, Oyuncu
· Nil Karaibrahimgil Popstar, Cingıl Üreticisi
· Arzu Ünal Y&R İstanbul Ajans Başkanı
· Ayşe Bali Rafineri Yaratıcı Yönetmen
· İlkay Gürpınar TBWA\İstanbul Baş Kreatif Direktörü
·Alev Altınkılıç Kahve Dünyası Kurucusu
· Gülden Yılmaz Koton Kurucusu
· Gizem Keçeci Vodafone Türkiye Pazarlama İletişimi ve Kurumsal Çeşitlilik Direktörü
· Şule Şamlı ETİ Pazarlama Grup Başkanı
·Aslı Günaydın Unilever Türkiye, Orta Asya, İran ve İsrail Medya Direktörü
İzlenmesi gereken kadınlardan mesajlar
Galya Molinas: Benim formülüm 3E 1Z. Evim (eşim, ailem, annem), ekibim, eğlence ve zamanı iyi kullanmak.
Ece Aksel: İnsanlar sevdiği işi tutkuyla yaparlar.
Demet İkiler: 30’unda herkes her şeyi bildiğini sanır. Ben de bu maceraya böyle atıldım.
Gülse Birsel: Güzel, reklamcılık güzel.
Nil Karaibrahimgil: Göz, kulak her şey açık olacak. Marsa giden Curiosity (meraklı) gibiyim, nereden ne geleceği belli olmuyor, her şeyden beslenmeye çalışıyorum.
Arzu Ünal: Her şey tesadüfle oldu. Plan, ölümü kabul etmenin karşılığı. Planlarınız bozulunca üzülmeyin.
İlkay Gürpınar: Fikir bulma eylemi biraz yaramazlık istiyor.
Alev Altınkılıç: Sırf kadınlardan oluşan canavar gibi bir ekibim var.
Gülden Yılmaz: Yaz için Kuzguncukta açtığım 23 metrakarelik dükkanı kapatmayıp, öğretmenliğe geri dönmemek hayatımdaki en kritik karardı.