Bu hastaneler sınıf atlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Bu hastaneler sınıf atlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 23:13

Şehir hastanelerinde ilk resmi açılış dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Mersin Şehir Hastanesi’nde yapıldı. Erdoğan, 1300 yataklı, 51 ameliyathaneli şehir hastanesinin kuyruk sistemini bitiren ve sağlıkta sınıf atlatan bir proje olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞ-KANI Recep Tayyip Erdoğan, ‘aşık olduğum, muhakkak gerçekleştirmem gerekir’ dediği projesi şehir hastanelerinin ilk resmi açılışını dün Mersin’de yaptı. Yozgat Şehir Hastanesi ilk olarak hizmete girmiş olsa da resmi açılışı yapılan ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi’nin töreninde Erdoğan, “Hastalar ve refakatçileri için 5 yıldız konforuna sahip otoparklar binalarla şehir hastanelerimiz ülkemize sağlık alanında sınıf atlatıyor” diye konuştu.

1.1 MİLYAR LİRA

Erdoğan, dün Mersin’de toplam yatırım bedeli 1 milyar 100 milyon lira olan 19 ayrı eser ve hizmetin açılış törenine katıldı. Erdoğan, bu yatırımlardan her birinin önemli olduğunu ancak bir tanesinin ülkemiz için yeni bir dönemin başlangıcını ifade ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Mersin Şehir Hastanesi’nden bahsediyorum. Aşık olduğum, bunu muhakkak gerçekleştirmemiz gerekir dediğim bir projeden bahsediyorum. Bu yola çıktığımızda, partimizi kurduğumuz zaman belediye başkanlığı döneminde dünyayı dolaşırken edindiğim bir projeydi. Ne zaman ülkemize kazandıracağımızın derdi, aşkı içindeydik. Mersin’de bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Geçtiğimiz haftalarda Yozgat’ta ilk şehir hastanemiz fiilen hizmete girdi, resmi açılışı da ayrıca gidip gerçekleştireceğim. İlk resmi yaptığımız yer Mersin oluyor.”Kısa süre içinde Isparta Şehir Hastanesi’nin de açılacağını kaydeden Erdoğan, sözleşmesi imzalanmış 21 hastaneden 3’ünün 2 ay gibi kısa süre içinde ardı ardına açılmış olacağını vurguladı. Erdoğan, bunları da Adana, Kayseri, Ankara-Bilkent ve Manisa şehir hastanelerinin izleyeceğini kaydederek amaçlarının şehir hastanelerinin tamamını 30 büyükşehir başta olmak üzere 2020’ye kadar hizmete almak olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Hastaneye girdiğiniz zaman modernliği göreceksiniz, bakımı göreceksiniz ve burada insan olduğunuzu hatırlayacaksınız. Devletim bana sahip çıkıyor diyeceksiniz. Kanuni ne diyordu, halk içinde muteber bir nesne yok olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. İşte şu anda devletimiz kendi vatandaşımız için bunu söylüyor. Şimdi diğer hastane projeleriyle beraber değerlendirdiğimizde 2023 yılında tamamı nitelikli olmak üzere 10 bin kişiye 32 yatak hedefine ulaşmış olacağız. Bu bir rekordur. Bu projenin amacı tek bir kampüsün içinde vatandaşlarımızın tüm sağlık sorunlarının en kaliteli hizmetle ulaşmasıdır.”

Haberin Devamı

Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ yap-işlet-devret modeliyle toplam 29 şehir hastanesi açılacağını belirterek, “Tek kişilik hasta odaları dönemine geçiyoruz” dedi. Akdağ, şehir hastanelerindeki yatak sayısının 41 bin, kamudaki toplam yatak sayısının ise zaman içinde 130 bine çıkarılacağını anlattı. Yeni dönem hastaneciliğinde konfor ve rahatı yükseltirken, diğer yandan tıbbi işlemler ve hizmetin de kalitesinin takip edileceğini vurgulayan Akdağ, “Tıbbi hizmet kalitesi zor bir alan. Dünyada bunu çok iyi başaran ülke hemen hemen yok. Amerika, Kanada, İngiltere de klinik kalite üzerinde çalışılıyor. Biz Türkiye olarak bu kervana katılmış oluyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

KUYRUĞA SON VEREN HASTANE

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, şehir hastanesinin özelliklerini şöyle anlattı: “232 bin metrekarelik bir alan üzerinde 375 bin metrekare kapalı alana sahip iftihar verici tesis. Hastanemizde her biri 33 metrekarelik içinde banyosu, tuvaleti, hasta yatağı, refakatçi kanepesi, televizyonu, buzdolabı, gerekli tıbbı cihazları olan odalarımız var. Burada 40 metrekarelik, 252 adeti çift kişilik olmak üzere odalar var. 65 metrekarelik 21 adet süit oda olmak üzere hastanemiz modern bir proje. Toplamda 1300 yatak bulunuyor. Yine hastanemizin 51 ameliyathanesi var, 210 yoğun bakım ünitesi var, bunlar yoktu bu bir ilk, 230 polikliniği var. Bu hastane kuyruklu sisteme son veren hastanedir. En ileri teşhis ve tedavi teknolojilerine sahip cihazları ve gelişmiş laboratuvarı ile hizmet verecektir. 4 bin araçlık otopark var. İçeride 1200 güvenlik kamerası var. 13 yemekhane, 3 restoran, kablosuz internet, mescitler, herkesi memnun edecek bir altyapıya sahip.”

Haberin Devamı

ŞEHİR HASTANELERİ NASIL ÇALIŞACAK?

Şehir hastanelerinin ihalelerini kazanan ve inşa eden şirket 25 yıl bu hastaneleri işletmekle yükümlü olacak.

Devlet ise hastanede hizmet vermek için bu şirkete 25 yıl boyunca kira ödeyecek.

Devlet, şirketlere tıpkı otoyol ve köprü ihalelerindeki araç sayısı gibi doluluk oranı taahhütü veriyor.

Bu taahhütler genelde yüzde 70 olarak belirlendi ve doluluk oranı bu ortalamanın altında kalındığında fark işletmeciye ödenecek.

Şirketlere sadece kira bedeli ödenmeyecek, hastanelerdeki görüntüleme, laboratuvar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane, otopark gibi bütün hizmetler de şirkete bırakılıyor. 

Şirketler ayrıca hastanelerin çevresine kurdukları ticari alanları işletecek, bu gelirleri ise KDV, Damga Vergisi ve harçlardan muaf olacak.

Haberin Devamı

Hastane yönetimleri kendi kira bedellerini ödeyemezlerse Hazine garantisi bulunuyor.

Tüm kira, taahhüt işlemleri dışında şehir hastaneleri devlet hastanesi gibi çalışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!