Güncelleme Tarihi:
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) üniversite öğrencilerine yönelik iş fikri yarışması ‘Bu Gençlikte İŞ Var!’da bu yıl birincilik, otizmli çocuklar için mobil cihazlar üzerinde geliştirilen ücretsiz eğitim modeline gitti.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri Hasan Zafer Elçik, Sercan Değirmenci ve Can Dörtkardeşler’in geliştirdiği proje, gençlere kurumsal çalışma deneyiminin yanı sıra 75 bin TL de ödül kazandırdı. Türkiye çapında 3 bin 195 üniversite öğrencisinin 1.292 projeyle başvurduğu yarışmada ikinciliği ise Marmara Üniversitesi öğrencileri Mert Zerin, Furkan Demirkıran, Cem Özer, Eda Özlem, Çağrı Eyüboğlu’nun geliştirdiği platin grubu metallerinin saflaştırılması projesi kazandı. Yarışmaya İzmir’den katılan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Yağmur Boğa ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Nurdan Boğa kardeşler de, tekstil tasarımcıları ile markaları online platformda buluşturdukları Nuyap ile üçüncü oldular.
YENİ KAPILAR AÇILACAK
Bu Gençlikte İş Var! yarışması ile girişimci gençlere iş fikirlerini hayata geçirmelerini kolaylaştıracak kapılar açmayı hedeflediklerini kaydeden TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, konuşmasında “Başarılı, ilham verici, yol gösterici, sorgulayıcı, başkalarını harekete geçiren TÜSİAD kimliğimiz ile gençleri etkilemek, geleceği bu gözle oluşturmalarını sağlamak istiyoruz. Girişimcilerin kurduğu bir kurum olarak girişimcilik ruhunu gençlerimize aşılamak ve girişimciliği bir kariyer hedefi olarak benimsemelerini sağlamak istiyoruz” dedi. Jüri üyeleri, finale kalan 5 ekibin törendeki sunumlarının ardından kazananı belirlemek üzere salondan ayrılırken, ekip rehberleri öğrencilerle yaşadıkları deneyimleri aktardı. 2 aylık yakın bir çalışma dönemi geçiren TÜSİAD üyesi rehberler yeni yetişen nesilde çok büyük bir girişimcilik potansiyeli olduğunu , ‘Bu gençlikte çok iş var’ sözleriyle vurguladı.
PATENT KONUSUNDA ZAYIFIZ
Finale kalan Fırat Üniversitesi öğrencilerine rehberlik eden Koç Holding Başkan Vekili ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Koç, izlenimlerini şöyle aktardı: “İki taraf için de öğretici olan güzel bir süreç yaşadık. Yeni gelen gençlik bambaşka bir jenerasyon. İş yapış şekilleri çok farklı. İş dünyası buna hazırlanmalı, gençler de kurumsal yapıya uyum sağlamalı. Bu süreçte ayrıca hiçbir fikrin fena olmadığını bir kez daha fark ettim. O nedenle her fikre açık almak gerekiyor. Patent konusu önemli. Uzun zaman alan ve pahalı bir süreç olan patent alma konusunda genç girişimcilerin kendisini biraz daha geliştirmesi gerekiyor. O konuda biraz zayıflar.”
3 BİNİ AŞKIN ÖĞRENCİ BAŞVURDU
TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var Yarışması 2015-2016 döneminde 70 şehir, 144 üniversite ve 3.195 kişinin katılımıyla 1.292 iş fikri başvurusu alındı. Yarışma süresince ön elemeyi geçen öğrencilere girişimcilik alanında kapsamlı eğitim imkanı verildi. Finale kalan ekipler TÜSİAD Üye Rehberleri ile eşleşerek iki ay boyunca fikirlerini beraber geliştirme ve iş planlarını hazırlama fırsatını yakaladı. 5 Mayıs’ta yapılacak Ödül Töreni’nde ilk üç iş fikrinin birincisi 75.000 TL, ikincisi 50.000 TL, üçüncüsü ise 25.000 TL para ödülü kazandı. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Erhan Erkut, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO’su Ömer Aras ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Nazlı Boyner’den oluşan final jürisinin değerlendirmesiyle seçilen 5 finalist ekip, dünkü törende iş fikri sunumlarını bir kez daha gerçekleştirdi.
TÜSİAD GELECEK ÜYELERİNİ ARIYOR
TÖRENE bir video mesaj ile katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak son derece ciddiye aldığını belirterek, “TÜSİAD’ın gelecek üyelerini aradığı bir girişimcilik yarışması olarak gördüğüm bu yarışmada birinci olmak önemli değil. Önemli olan bu yolculuğu yaşamak” diye konuştu.