Güncelleme Tarihi:
GİRİŞİMCİLER artık her ülkede en önemli ‘kalkınma’ unsuru olarak görülüyor. Bu nedenle de bir taraftan girişimci sayısının artması bir taraftan da mevcut girişimcilerin işlerini büyütmesi için çok önemli destekler sağlanıyor. Türkiye’de de bu kapsamda, daha önce olmayan ölçeklerde ve nitelikte destekler veriliyor. Hükümet bu konuda iki önemli kurumun imkanlarını artırdı ve devrim niteliğinde bir destek süreci devam ediyor. Bu kurumlar; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK).
3.5 YILDA 900 MİLYON TL
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın verdiği bilgiye göre, KOSGEB, 2010’dan bugüne (2014 Mayıs) 56.890 işletmeye, toplam 900 milyon TL’ye yakın destek sağladı. Bu destekler ağırlıklı olarak 4 program kapsamındaydı. Bunlar; Genel Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama ile Girişimcilik Destek programları. Mustafa Kaplan şöyle anlatıyor
KOSGEB desteklerini:
İŞTE DESTEKLER
Kuruluşundan beri amacı Küçük ve Orta Boy İşletmeleri (KOBİ) desteklemek olan KOSGEB, son dönemde ‘Proje Destek Programı’ ile dikkat çekiyor. Bu program, işletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir program. Hedef, KOBİ’lerde proje kültürü ve bilincinin oluşturulması, işletmelerin proje yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi. Bu kapsamda, KOBİ’lerin; Üretim, Yönetim-Organizasyon, Pazarlama, Dış Ticaret, İnsan Kaynakları, Mali İşler ve Finans, Bilgi Yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları; istihdam, ihracat, pazar payı,verimlilik ve kapasite artırıcı, maliyet düşürücü, ürün/hizmet kalitesi yükseltici, bölgesel gelişim düzeyine katkı sağlayıcı, kaynakların etkin kullanımını sağlayıcı, kurumsallaşmaya yönelik, müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik projeleri destekleniyor. Yeni istihdam olması şartı ile net personel ücreti, yeni makine-teçhizat, hammadde ve malzemeye ilişkin giderler, proje hazırlama konusunda danışmanlık hizmeti ve kurul tarafından uygun bulunan diğer giderler destek kapsamında. Destek üst limiti geri ödemesiz 150.000 TL.
İNOVASYON VE UYGULAMA
KOSGEB’in, Araştırma Geliştirme, İnovasyon ve Erdüstriyel Uygulama Destek Programı da Kobi’lerin mutlaka incelemesi gereken bir program. Bu programın amacı, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması, Ar-Ge ve İnovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına destek sağlanması. Bu rrogramdan, teknoloji yönelimli projelerini gerçekleştirmek isteyen potansiyel girişimciler ile var olan faaliyetlerine teknoloji boyutu eklemek isteyen KOBİ’ler yararlanabilir. Bu programın detayında, kira yardımından, personel giderlerine, yurtdışı tanıtımlara, makine teçhizat alımına dek o kadar ilginç destekler var ki birçok KOBİ patronu detayları inceleyince eminim şaşkına dönecek.
KOSGEB’in ve TÜBİTAK’ın desteklerini mutlaka inceleyin
Her konuda destek var
KOSGEB, Tematik Proje Destek Programı kapsamında da, makro strateji dokümanlarında işaret edilen öncelikleri dikkate alarak belirlenen tematik alanlarda bölgesel ve sektörel ihtiyaçların karşılanması için çaba harcıyor. Bu destekle hem doğrudan Kobi’ler hem de meslek kuruluşlarının KOBİ’leri geliştirmek amacıyla daha fazla proje hazırlamalarının teşvik edilmesi için işletme ve meslek kuruluşlarının projeleri de destekleniyor. Yurt dışı tanıtımlar, fuarlara katılımlar, eğitimler, tasarım, marka tescili, enerji verimliliği, v.s. hepsi bu destek kapsamında. KOSGEB KOBİ’lerin borsaya açılmasını da Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı ile destekliyor.
Girişimcilik destekleniyor
KOSGEB’in Girişimcilik Destek Programı da ilginç. KOBİ’ler, Girişimciler ve İşletici Kuruluşlar (İş Geliştirme Merkezi’ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilik) desteği alabiliyor. Kadın girişimcilere ve engelli girişimci adaylarına pozitif ayrımcılık da yapılıyor. KOSGEB’in İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı ise, KOBİ’lerin bir araya gelerek, ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuvar, ortak imalat ve hizmet sunumu ve benzeri konularda hazırlayacakları projelerin desteklenmesini amaçlıyor. Programdan KOBİ’ler ve İşbirliği-Güçbirliği İşletici Kuruluş Ortaklık Modelleri yararlanabiliyor. Bu kapsamda bulunulan bölgeye göre 250.000 TL’den 750.000TL’ye kadar destek var.