BTK: Blogspot’ta mahkeme ağacı kesti uyar-kaldır gelecek

Güncelleme Tarihi:

BTK: Blogspot’ta mahkeme ağacı kesti uyar-kaldır gelecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 00:00

BTK Başkanı Tayfun Acarer, Blogspot’un mahkeme kararıyla kapatılmasını, “Dalı değil, ağacı kestiler” şeklinde yorumladı. BTK, 5651 sayılı yasada değişikliğe gidilerek, yetki verilmesini ve “uyar-kaldır” sistemine geçilmesini istedi.

Haberin Devamı

BİLGİ Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, internet dünyasının en fazla kullanılan ve izlenen Google’un platformlarından Blogspot’un, mahkeme kararıyla kapatılmasına tepki gösterdi. Makmeninin yanlış karar aldığını söyleyen Acarer, “Dalı değil ağacı kestiler” dedi. İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren’de, internette uyar-kaldır dönemini yasalaştıracak çalışmanın önümüzdeki günlerde Adalet Komisyonu’na sunulacağını açıkladı.
Yasağa tepkiler
Acarer, telif haklarının ihlalelinin suç olduğunu ancak tüm erişimin engellenmesi yerine söz konusu içeriğin kaldırılması gerektiğini kaydetti. Acarer, şöyle konuştu: “Biz istiyoruz ki bu kararlar önce bize gelsin. Sonra uyar kaldır yöntemiyle ilgili alana erişim engellensin. İnternet Kurulu bu konuda bir çalışma yaptı. Yeni çalışma önümüzdeki günlerde inecelenecek.”
Apartman kapanmamalı
İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlarlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesini amaçlayan 5651 nolu kanunun revizesi için yeni bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Özeren, kanunun yeniden düzenlenmesini sağlayacak taslağın en geç 10 gün içinde Adalet Komisyonu’na sevk edileceğini kaydederek, “İnternette erişimine konulan engellerde bir daire yerine apartmanın kapatılması olmamalı” diye konuştu. Telif haklarının ihlalenin suç olduğunu herkesin bilgidiğini anlatan Özeren, şunları söyledi:
Uyar-kaldır gelecek
“Burada önemli olan ölçülü karar alınması. Bu nedenle İnternet Kurulu olarak 5651 sayılı kanunun yeniden revize edilmesi için çalışma yaptık. Yeni düzenlemenin en temel noktası uyar-kaldır sisteminin oluşturulması. Aslında bu Türkiye’de fiilen uygulanıyor. Ancak uygulanmadığı bazı noktalarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Hayatın her adımının kanunlarla düzenlenmesi gerekmiyor ama bu durumda yeniden düzenleme yapmak şart. Taslakta ayrıca, mahkeme kararlarının başka bir kurumun bilgisi olmadan doğrudan servis sağlayıcıya ulaşması da yenileniyor. Burada kararlar BTK’ye giderek teknik destek alabilir. Tüm bunların yanında Google, Facebook gibi servis sağlayıcılarına da çok iş düşüyor. Nasıl bir şirket ne kadar çalışanı olursa olsun tüm hatadan sorumluysa, içerik sağlayıcılar da aralarındaki çürük elmaları ayıklamalı.”

Haberin Devamı

5651 sayılı yasa neleri içeriyor

Haberin Devamı

 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasa, içerik, yer, erişim ve toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumluluklarını belirliyor. Ayrıca, internet ortamında işlenen suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.

Yasak diğer servisleri de etkiliyor

DİYARBAKIR 5. Asliye Ceza Mahkemesi, 14.01.2011 tarih ve 2011/156 D kararı ile erişimi engellenen Blogger, aynı nedenle daha önce de yasaklanmıştı. Yeni yasağın nedeni de Blogger’da sayfa sahibi olan bazı kullanıcıların Spor Toto Türkiye Süper Lig müsabakalarını kanun dışı olarak yayınlaması. Yeni mahkeme kararı, Google’ın diğer hizmetlerine erişiminde de bazı sorunlara neden oluyor. Yasak sonrasında, Google Maps, Google Earth ya da Google Translate gibi servislere ulaşım hızında yavaşlama gibi sorunlar yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!