Merve ERDİL / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00
Gürcistan ve Rusya arasında başlayan savaşın, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı’nı etkilediği haberlerine BTC’nin en büyük ortağı BP’nin Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte’dan itiraz geldi.
Lecompte, hattın kapalı olmasının savaş öncesinde Türkiye’de meydana gelen yangın ve patlama olduğunu söyledi.
Sevkıyat durdu
Dünya petrol tüketiminin yüzde 1,5’unu karşılayacak seviyede petrolü, Azerbaycan’daki sahalardan Ceyhan’a getiren dört milyar dolarlık BTC Boru Hattı, geçen salı günü devre dışı kalmıştı. Enerji Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, hattın kesilmesiyle Ceyhan’dan dünya piyasalarına petrol sevkiyatının durduğunu kaydederek, "Ceyhan’daki dev petrol depolarında petrol stoku tükendiği için sevkiyat durdu. Bununla beraber 6,5 gündür kontrollü şekilde sürdürülen yangın bugün söndürüldü ve şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor
" dedi. Hattı yangının yol açtığı hasarları giderme çalışmaları birkaç hafta sürebilecek. BTC’den petrol sevkiyatının kesilmesiyle, Türkiye günlük 300 bin
dolar gelir kaybetmiş oldu. Türkiye’nin şu ana kadar sözkonusu hattan elde ettiği gelir 2 milyar 600 milyon dolara ulaşmıştı.
Yüzde 30,1’ine BP’nin sahip olduğu BTC hattının diğer hissedarları, yüzde 25’le Azerbaycan Devlet Şirketi Socar, ABD’nin dev şirketlerinden Chevron ve ConocoPhillips, Norveç’li StatoilHyrdo, İtalyan Eni ve Fransız Total şirketleri.
Gürcistan’a ihracatTürkiye, Gürcistan’la mevcut elektrik alış-satış anlaşması kapsamında Cuma gününden bu yana Gürcistan’a elektrik ihraç ediyor. Yetkililer, "TETAŞ’ın çok önceden imzalanmış ticari bir satış sözleşmesi var. Gürcistan bu anlaşma çerçevesinde cuma sabaha karşı bizden elektrik talep etti, Cuma öğleden sonra elektrik verilmeye başlandı" dedi.
Lecompte: Petrol Supsa hattından gönderiliyorBP’nin Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, BTC’deki durumun Gürcistan’daki çatışmalar yüzünden kaynaklandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, hattaki son durumu Hürriyet’e şöyle anlattı: "BTC’nin kapanmasının sebebi Türkiye’de meydana gelen yangın ve patlama. BTC’de petrol sevkiyatının durması Gürcistan’la ilgili olan bir şey değil. Gürcistan’daki çatışmalar çıkmadan önce BTC kapanmıştı. BTC’nin hedeflendiği yönünde BP yetkilileri bir bilgi ulaşmadı. Petrol Bakü-Supsa yedek hattından sevkediliyor. BTC olarak, Gürcistan’daki durum şu ana kadar bizi etkilemedi."
Türkiye savaşan iki ülkenin enerji partneriKAFKASLAR’da Güney Osetya ayrılıkçı bölge kavgası yüzünden Gürcistan ve Rusya arasında başlayan "ilan edilmemiş savaş", Türkiye için de büyük önem taşıyor. Rusya da, Gürcistan da Türkiye’nin en önemli enerji müttefikleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin kullandığı doğalgazın yaklaşık yüzde 70’ini sağlayan Rusya, Türkiye’nin en büyük ticari partneri konumuna sahip. Türkiye ile Rusya arasında 2008’in ilk çeyreğinde toplam 12 milyar 756 milyonluk ticaret hacmine ulaşıldı. Rusya, Türkiye’ye yıllık 25 milyar metreküp seviyesinde doğalgaz ihraç ediyor ve İran kış aylarında doğalgaz sevkiyatını kestiğinde Türkiye’ye verdiği gaz miktarını arttırarak, Türkiye’nin sıkıntı çekmesini engelliyor. Şu ana kadar Türkiye’yle mevcut kontratlarının gereğini tam olarak yerine getiren Rusya’yla, Rus ve Azeri doğalgazını Türkiye ve İsrail üzerinden Hindistan’a taşıyacak olan Akdeniz boru hattına ilişkin fizibilite çalışmaları da sonuçlanmak üzere.