BTC hattının açılışına Bush davet edildi

Güncelleme Tarihi:

BTC hattının açılışına Bush davet edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2006 10:50

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle, 13 Temmuz'da yapılacak resmi açılışa dönük hazırlıklar sürüyor. Açılışa aralarında Bush ve Putin'in de bulunduğu devlet adamları davet edildi.

BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın son durağı olan Ceyhan'a petrolün ulaşması nedeniyle, Türkiye tarihinin en büyük açılış töreni planlanıyor. Açılış töreniyle ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinatörlüğünde, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve ilgili devlet bakanlıkları yetkililerinin katılımıyla 1 aydır süren toplantıların sonuncusu önceki gün yapıldı.

Törene, ABD Başkanı George W. Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de aralarında bulunduğu 15 devlet başkanı yanında, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 30 başbakan, 50'ye yakın enerji ve dışişleri bakanı davet edildi.

Törene bir ay süre kala geleceklerin listesi henüz kesinlik kazanmazken, şimdiye kadar aralarında Aliyev ve Saakaşvili'nin bulunduğu 6 devlet başkanı, 9 başbakan, 23 enerji ve dışişleri bakanı, geleceğine dair teyit verdi.

İSTANBUL VE ADANA'DAKİ HAZIRLIKLAR

Bu arada törene katılacak konuklar, 12 Temmuz 2006 tarihinde İstanbul'a gelmeye başlayacak.
12 Temmuz'da İstanbul'da Çırağan, Conrad, Ceylan ve Hilton otelleri kapatıldı, konuklar bu otellerde kalacaklar.
Tören için BTC'nin büyük ortağı BP'nin de, İngiltere'den gelecek 400 kişilik bir konuk listesi bulunuyor. BP, kendi misafirleri için İstanbul'da 4 oteli 12 Temmuz için kapattı. Adana'da da ayrıca 3 otel kapatıldı.

12 TEMMUZ AKŞAMI ÇIRAĞAN'DA YEMEK

12 Temmuz akşamında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in evsahipliğinde, İstanbul Çırağan Sarayı'nda konuklara yönelik 800 kişilik bir akşam yemeği verilecek. Törenin yapılacağı 13 Temmuz tarihinde ise devlet başkanları özel uçaklarıyla Adana İncirlik Hava Üssü'ne inecek. Buradan zırhlı araçlarla törenin yapılacağı Ceyhan'a geçecekler. Diğer konuklar 737 tipi 6 uçakla, İstanbul'dan Adana Şakirpaşa Havaalanı'na inip, buradan otobüslerle Ceyhan'a taşınacaklar. Zırhlı araçlar ve otobüslerin geçişleri sırasında Adana-Ceyhan karayolu trafiğe kapatılacak.

Tören günü THY seferlerinde de değişiklikler olacak. 12 Temmuz'da devlet başkanlarının iniş saatlerinde İstanbul'da Yeşilköy Havaalanı'ndaki inişler durdurulacak. Tören günü ise İstanbul-Adana hava sahası kapanacak. BOTAŞ'ın misafirleri için de Ankara'dan 2 tane uçak kaldırılacak. Ceyhan'daki tören 12.30-14.30 saatleri arasında yapılacak. Tören alanına İngiltere'den BP'nin özel olarak getirteceği 1.280 kişilik, klimalı özel bir çadır kurulacak.
Tören alanına ayrıca basın çadırı, ikram çadırları ile 60 adet seyyar tuvalet kurulacak. Törenin yapılacağı bölgede şimdiden görevliler dışındaki kişilerin giriş-çıkışları yasaklandı.

TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ORGANİZASYON

Öte yandan Ceyhan'da yapılacak açılış töreni, Türkiye tarihindeki en büyük organizasyon olması açısından da ayrı bir önem taşıyor.
Bu organizasyonun yapılması için son 1 yılda 1 milyon doların üzerinde uluslararası organizasyon yapmış 3 firmaya konsorsiyum kurduruldu. Bu 3 firma tarafından yapılacak organizasyonda, 3-3,5 milyon dolar harcanacağı tahmin ediliyor.
Törende Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in birer konuşma yapmaları bekleniyor.

NEREDEN NEREYE

BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi ile Azerbaycan'da üretilen ham petrolün boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan'daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor. Projenin ilk aşaması olan “Temel Mühendislik” çalışması, 15 Kasım 2000 tarihinde başlatılmış ve 15 Mayıs 2001 tarihinde tamamlanmıştı. Detay mühendislik çalışmaları Haziran 2001 ve arazi temin ve inşaat çalışmaları 2002 Eylül ayında başladı.

Bakü-Ceyhan arasında uzanan petrol boru hattının tümüyle dolması için toplam 10 milyar varil ham petrol Hazar Denizi'ndeki terminalden 2005 Mayıs ayından bu yana boru hattına verildi ve ilk petrol 28 Mayıs'ta saat 21.10'da Ceyhan'a ulaştı. ABD'nin büyük destek verdiği, 1.070 km'si Türkiye'de olmak üzere toplam uzunluğu 1.770 kilometreyi bulan BTC'nin günlük 1 milyon varil kapasiteyle çalışmaya başlamasının ardından, dünyadaki ticari petrolün yüzde 8'i Türkiye üzerinden geçmeye başlayacak.

Hattın günde bir milyon varil ve yılda 50 milyon tonluk kapasiteyle dünya enerji sunum güvenliğinin geliştirilmesine de önemli katkıda bulunması bekleniyor. BTC'de BP Exploration (Caspian Sea) Ltd.'nin yüzde 30,10, Socar'ın yüzde 25, Unocal BTC Pipeline Ltd.'nin yüzde 8,90, Statoil BTC Caspian AS'nin yüzde 8,71, TPAO'nun yüzde 6,53, Eni'nin yüzde 5, Totalfinaelf'in yüzde 5, Itochu Oil Exploration (Azerbaycan) Inc.'nin yüzde 3,40, Inpex'in yüzde 2,50, Conocophillips'in yüzde 2,50, Delta-Hess (BTC) Ltd.'nin yüzde 2,36 payı bulunuyor.

Hem ekonomik açıdan uygun hem de çevresel açıdan sürdürülebilir bir taşıma sistemiyle oluşturulan proje sayesinde, Türkiye'nin yılda 300 milyon dolar gelir sağlaması bekleniyor. Projenin, Doğu ve Batı enerji koridorunun önemli bir ayağını oluşturan BTC hattının çıkış noktasında olması nedeniyle Türkiye'ye jeopolitik önem de kazandıracağı ifade ediliyor.

CEYHAN, PETROL MERKEZİ OLACAK

Projeyle Ceyhan'ın, önemli bir uluslararası petrol piyasası merkezi haline geleceği, tanker trafiğindeki azalmayla da boğazların ve İstanbul'un çevresel emniyetine olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!