BT şirketleri çevreye uçaklar kadar zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

BT şirketleri çevreye uçaklar kadar zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2009 00:00

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BT) sektörü dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 2’sine neden oluyor.

Bu, sivil havacılık sektörü ile eşdeğer bir oran. Yani dünyadaki bilgisayar üretimi ve kullanımı ile oluşan çevre kirliliği, dünyadaki bütün sivil uçakların neden olduğu çevre kirliliği ile aynı miktarda. Çevreye duyarlı herkesin kendiyle hesaplaşma vaktinin çoktan geldiği inancından yola çıkan Koç Bilgi Grubu, insanları bilinçlendirmek için Yeşil Bilgi Platformu’nu kurdu.

Çevre duyarlılığı son dönemde iş dünyasının önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Artık şirketler de tüketiciler de ürünlerin çevreye duyarlı olmasına önem veriyorlar. Tüketici, marketten alacağı bir ürünün ambalajının geri dönüştürülebilir bir materyalden yapılmış olması kadar, onun üretim sürecinden taşınmasına ve rafa gelene kadar çevreye ne kadar zarar verdiğini de dikkate alıyor. Şirketler de çevre dostu üretim süreçlerini hem kendileri için, hem de tüketiciden gelen talep doğrultusunda daha çok önemsiyorlar. Bu yeni iş yapma kültürü, her sektörde kendini farklı şekilde gösteriyor. Bu konuda Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BT) sektörüne büyük ödev düşüyor çünkü sektör, Uluslararası Teknoloji Araştırma Şirketi Gartner’ın verilerine göre, dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 2’sinden sorumlu. Bu, sivil havacılık sektörü ile eşdeğer bir oran. Yani dünyadaki bilgisayar üretimi ve tüketimi ile oluşan çevre kirliliği, dünyadaki bütün sivil uçakların neden olduğu çevre kirliliği ile aynı miktarda. Bu durum, önemli bir gelişmeyi de beraberinde getirdi ve özellikle son on yılda, sektörün çevre duyarlılığı büyük ölçüde arttı.

Sadece BT şirketlerinin değil, teknolojiyi kullanan bütün şirketlerin bu konuda bilinç ve duyarlılığa sahip olması gerekiyor, diyen Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan, "Bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımı, şirketlerin neden olduğu çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli rol oynuyor. Büyük bir kurumun bilgi işlem merkezini düşünün. Bu merkezlerde onlarca büyük sistem ve depolama üniteleri bulunur. Bu sistemler kesintisiz çalışır, yani sürekli elektrik tüketir ve çevreye karbondioksit yayar. Bu ünitelerin aşırı ısınmasını engellemek için, sistem odaları klima ile sürekli soğutulur. Burada neden olunan enerji tüketimi çok büyük boyutlardadır. Örneğin BT sektörüne yönelik uluslararası trend ve fırsatlar hakkında analizler yapan IDC’nin verilerine göre ABD’deki şirketler veri merkezlerini işletmek için yılda yaklaşık 6 milyar dolar, bunları soğutmak için ise 3,5 milyar dolar harcıyorlar" diyor.

12 ton kağıt toplandı

Koç Bilgi Grubu, çevre konusunda duyarlılığı ve bilinci artımak için Yeşil Bilgi Platform’unu kurdu. Yeşil Bilgi Platformu, ilk somut uygulamasını, 24 Eylül 2008’de yayına başlayan www.yesilbilgi.org sitesiyle gerçekleştirdi. Platformun iletişim merkezi olarak da işlev gören ve çevreyle ilgili haberler, röportajlar ve bilgilerin yer aldığı web sitesinde, Türkiye’nin çevre konusunda alması gereken aksiyonlar ve çevreyle ilgili gelişmeler Türkiye geneline aktarılıyor.

Daha sonra Yeşil Bilgi kapsamında çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının sahip oldukları bilgi birikiminin önemli olduğu inancıyla Buğday Derneği, ÇEVKO, Doğa Derneği, TEMA, TURMEPA, TÜRÇEK ve WWF-Türkiye ile işbirliğine gidildi. Ardından, tüm Koç Bilgi Grubu şirketlerinde tüketimin geri dönüştürülebilir ve çevre dostu olması için gereken önlemler hayata geçirildi. Kampus ve binalara káğıt, plastik, pil, teneke, elektronik ve cam atıklar için atık kutuları yerleştirildi. Bu kutularda toplanan atıkların, geri dönüşüm süreçlerinden geçmek veya doğaya en az zarar verecek şekilde imha edilmek üzere, ilgili kuruluşlara gönderilmesi sağlandı. Bu kapsamda, 3 ayda, kampusta 12 ton káğıt, 300 kg pil, 500 kg elektronik malzeme, 450 kg teneke atık toplandı.

Platform, toplumun çevre sorunları konusunda bilinçlenmesi için geniş kesimlere ulaşıyor. Çevre bilgilerinin yayılmasını sağlayan mekanizma, Koç Bilgi Grubu şirketlerinin çalışanları başta olmak üzere müşterileri, iş ortakları ve diğer tüm paydaşlarını da kapsıyor. Tüm Türkiye genelinde bulunan 14 Apple APR’daki (Apple mağazaları) bilgisayarların ekranlarından, çevre bilgileri ve gelişmeler geniş kitlelere ulaşıyor. Aralık 2008’den bu yana, Koç Bilgi Grubu şirketlerinin tüm müşterilerini ve iş ortaklarını kapsayan yaklaşık 450 bin kişilik veritabanına e-bülten aracılığıyla ulaşılarak, düzenli çevre bilgisi akışı sağlanıyor.

Projeye çalışanların katkısı büyük

Platform’un kısa sürede bu kadar yol kat etmesinin en önemli nedeninin çalışanlardan alınan destek olduğunu söylüyor Aydoğan: "Bir sosyal sorumluluk projesinin başarısının en temel unsurunun, çalışanların katkısı olduğundan hareketle, Yeşil Bilgi Platformu’nun faaliyetlerine çalışanlardan başladık. Koç Bilgi Grubu’nun bünyesindeki KoçSistem, Koç.net, Bilkom, Promena, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, Tanı / Paro, KaTron ile Zerde çalışan yaklaşık 1.600 kişi, projenin ilk işaretleriyle, şirket içinde asılan meraklandırıcı afişler aracılığıyla karşılaştılar. Çevre duyarlılığı oluşturacak kısa ve öz bilgilerin yer aldığı ve ’Türkiye’nin ormanlarının yalnızca yüzde 4’ünün koruma statüsü altında olduğunu biliyor muydunuz?’, ’Dünyada 1 milyar insanın sağlıklı sudan mahrum olduğunu biliyor muydunuz?’ gibi ifadeleri içeren bu afişlerle, çalışanların projeye dikkatlerinin çekilmesi sağlandı. Yeşil Bilgi Elçileri, yani tüm Koç Bilgi Grubu çalışanları, çevre değerlerini korumayı ve çevrelerindeki kişilere aktarmayı görev bileceklerini içeren Yeşil Bilgi Manifestosu’nu imzalayarak projeyi başlattılar. Çalışanlar bu manifestoyla, ’Çevre bilincimi geliştirecek bilgilerle donanmayı ve bu bilgileri çevreme yaymayı alışkanlık; attığım her adımda çevreye duyarlı davranmayı bir yaşam biçimi olarak benimsiyorum’ dediler."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!