Güncelleme Tarihi:
Norbert Klein, düzenlediği basın toplantısında, BSH'nin 2011 yılı finansal sonuçları ve önümüzdeki dönem hedefleri ile Türk beyaz eşya sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi.
Avrupa'daki borç krizinin, yılın ikinci yarısında etkisini artırdığını ve rekabet ortamının yüksek seviyelerde fiyat baskısı yarattığını söyleyen Klein, “Buna rağmen, 2011 yılında da ortalamanın üstünde büyüme sağladık ve rekabet avantajımızı güçlendirdik. Üretim tesislerimize yatırım yapmaya ve yeni istihdam alanları yaratmaya devam ettik” diye konuştu.
BSH'nin Çerkezköy tesislerinde küçük ev aletleri üretimine başlandığını ifade eden Klein, küçük ev aletleri fabrikasını 2013 yılında açmayı hedeflediklerini açıkladı.
BSH Ev Aletleri açısından 2011'deki bir diğer önemli gelişmenin de, Türkiye'ye yeni satış bölgesi sorumluluğu verilmesi olduğunu kaydeden Klein, “2011 sonu itibarıyla BSH Türkiye”nin bölgesel sorumluluk alanı, Türkiye ve Orta Asya'ya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu bölgelerinin eklenmesiyle toplam 30 ülkeye ulaştı. Bu sorumluluğun BSH Türkiye'ye verilmesinin başlıca nedeni, şirketimizin global ekonomik kriz koşullarında bile elde ettiği büyük başarılardır. Aynı zamanda bu gelişme, BSH Grubu'nun şirketimize duyduğu güvenin de bir göstergesidir” şeklinde konuştu.
“2011 yılında üretim rekoru kırdık”
Gelecekteki büyümenin ilk adımları olarak, 2012'nin ilk döneminde, Çerkezköy'deki üretim tesislerinde önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Klein, şunları söyledi:
“Yeni lojistik depomuz, idari binamız ve Ar-Ge Merkezimiz hizmete girdi. Bu yatırımlar sonucu Çerkezköy fabrikalarımızın kapasitesini büyük ev aletlerinde 5 milyon adede, küçük ev aletlerinde ise 2 milyon adede çıkartmayı başardık.
2010 yılına göre yüzde 13 artış gösteren toplam üretimimiz ise 4 milyon birimi aştı. 2011 yılında 1,2 milyon adet soğutucu, 1 milyon adet çamaşır makinesi, 1 milyon adet fırın, 800 bin bulaşık makinesi ve 50 bin adet küçük ev aleti üreterek yeni bir rekor kırmış olduk.”
“İhracat ciromuzu da 1,3 milyar liraya yükselttik”
BSH Türkiye'nin üretiminin yaklaşık yüzde 54'ünü dünya pazarlarına ihraç ettiğini vurgulayan Klein, “2011'de ihracat hacmimizi 2,4 milyon birime, ihracat
ciromuzu da 1,3 milyar liraya yükselttik. BSH son beş yılda iş gücünü yüzde 71
artışla yaklaşık 4 bin 600 kişiye çıkardı, istihdamı artırmak gelecek yıllardaki planlarımızda da öncelikli hedeflerden biri olacak” bilgisini verdi.
“Türkiye, Avrupa'nın lider beyaz eşya üreticisi”
Türk ekonomisindeki olumlu trendin beyaz eşya sektörünü de etkilediğini anlatan Klein, tüketici güveni ve harcamaların artması, gayrimenkul yatırımlarının hızlanması gibi nedenlerle sektörün yüzde 19 gibi güçlü bir büyüme performansı sergilediğini dile getirdi.
Türkiye'nin, 20 milyon birimi aşan beyaz eşya üretimiyle 2011'de Avrupa'nın lider beyaz eşya üreticisi unvanını elde ettiğini vurgulayan Klein, bu üretimin yaklaşık yüzde 72'sinin ise ihraç edildiğine dikkati çekti.
Türk ekonomisine ilişkin öngörülerini de paylaşan Klein, “İki yıl hızlı büyümenin ardından Türkiye'nin yaklaşık yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Beyaz eşya pazarı ise çok az küçülecek ya da aynı kalacaktır. 2012, sektör için zorlu bir yıl olacak. Ancak BSH Türkiye olarak, lider konumumuz ve inovasyon gücümüzle bu zorlukları karşılamaya hazırız” değerlendirmesini yaptı.
“2 Keban Barajı kadar elektrik tasarruf”
Çevre korumanın uzun süredir BSH'nin yönetim stratejisinde öncelikli bir konu olduğunu vurgulayan Klein, “Son 15 yılda buzdolabı ve soğutucularda yaklaşık yüzde 73, bulaşık makinelerinde yüzde 50, çamaşır makinelerinde ise yüzde 53 enerji tasarrufu sağladık.
Bulaşık makinelerimiz yüzde 60, çamaşır makinelerimiz ise yüzde 35 daha az su tüketiyor. Fırınlarımızın elektrik sarfiyatı da 1999'dan bu yana yüzde 43 oranında azalmış bulunuyor. Enerji tüketimini azalttığımız ölçüde, karbondioksit salımını sınırlandırarak iklim değişimine karşı önemli bir rol üstleniyoruz” diye konuştu.
Türkiye”nin enerjide büyük ölçüde ithalata bağımlı olması ve elektrik talebinin yükselmesi nedeniyle enerji verimliliğinin giderek ön plana çıktığını belirten Klein, şunları kaydetti:
“Her gün 24 saat çalışan buzdolapları, enerji tüketimi en yüksek beyaz eşya grubunu oluşturuyor. Halen evlerde kullanılan 24 milyon buzdolabından yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük modeller olduğu tahmin ediliyor.
Bu ürünlerin A veya A modellerle değiştirilmesi, sırasıyla Keban veya Atatürk Barajları'nın toplam üretimi kadar enerji tasarrufu sağlayabilir. Hepsinin yerine
A modellerin kullanılması durumunda ise, Keban Barajı'nda üretilen enerjinin iki katı elektrik tasarruf edilmiş olur.”